Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Az élet tanít, hát tanuljunk - gondolatok a Hableány tragédiája kapcsán

2019. május 30. - Utazz Okosan Blog

Őszintén szólva nem így terveztem a Vélemény rovat indulását, azonban egyrészt a tegnapi hajószerencsétlenség mélyen megérintett engem is, másrészt úgy gondolom, egy utazási blog nem mehet el szó nélkül amellett, ami tegnap este történt.

2019. május 29-e mindenképpen gyásznapként kell, hogy bevonuljon a magyar idegenforgalom történelmébe. Ezen az estén, zuhogó esőben, az általam is nem régen a világ legszebb épületének kikiáltott Országház közelében, tragédia történt. Egy baleset, amely utazókat, nyaralókat, egy másik kultúrát - minket magyarokat, a gyönyörű országunkat, álomszép fővárosunkat - megismerni vágyókat ért. Olyan embereket, amilyenek mi magunk is vagyunk, akik szomjazták a világ felfedezését, hiszen ezért utaztak el a Föld másik felére. Hozzánk! És már nem térnek haza!  

Tovább

Időutazás az Európai Unió területén - El Hierro

elhierro_ajanlo.jpgAz előző posztban a Kanári-szigetek hét nagy szigetét utaztuk körbe, hogy általános képet kapjunk a szigetcsoportról, ezúttal pedig hajóra szállunk, hogy eljussunk a legkisebb "kanári-szigetre", El Hierro-ra, azonban aki velünk tart, nemcsak térben utazhat velünk, hanem egy kicsit az időben is, mert El Hierro-n mintha néhány évtizeddel ezelőtt megállt volna az idő. Igazából, ha megnézzük az autókat, az épületeket, a házakat, a falvakat talán semmi különöset nem látunk, minden a megszokott, mégis, bár nem lehet megmagyarázni, azt érezzük, hogy ezen a vulkanikus földdarabon a mai rohanó világban csak vánszorog az idő. Aztán elmegyünk az Ecomuseo de Guinea-ba és egy kicsit megértünk mindent. De ne rohanjunk ennyire előre. A mai posztunk helyszíne El Hierro, szálljunk be az időgépünkbe és induljunk!

Tovább

Vélemény - Mi is lesz itt?

A Vélemény rovat egy meglehetősen összetett témakör lesz, melyben számos olyan témában fogunk írni, mely a mi saját véleményünket tükrözi. Sok szempontból olyan cikkek fognak ide kerülni, melyek a másik rovatokba nem férnek be.

Különböző Top listákat fogunk összeállítani, ezek a listák pedig lehetnek pozitívak (elsősorban ilyenek lesznek itt), mint például: Az öt legszebb és legérdekesebb látnivaló Horvátországban, de lehetnek negatívak is: A legrosszabb autóbérléssel kapcsolatos tapasztalataink (ezek példák, pont ilyen posztokat nem tervezünk).

Emellett lesznek itt egy adott szolgáltatásról vagy szolgáltatóról, úti célról, látnivalóról, vagy bármilyen egyéb utazással kapcsolatos tapasztalatunkról kialakult véleményünk. Ilyenkor az egész poszt egy adott témát fog körüljárni, ezekben a cikkekben igazából nem az összehasonlítás a lényeg, hanem egy velünk megtörtént eset vagy azon keresztül egy cég, szolgáltatás bemutatása. 

Itt lehetnek tesztek is, amikor egy adott szolgáltatást tesztelési céllal veszünk igénybe, hogy aztán megírjuk róla a véleményünket, vagy éppen egy utazással összefüggő terméket nézünk meg, nem elsősorban szakember szemével, hanem az "átlagutazó" szemszögéből, akit nem az érdekel például, hogy egy akciókamerával full profi filmet forgasson a SuperTravel Chanel részére (tudom, hogy nincs ilyen, de nem akarok reklámozni), hanem az, hogy otthon a barátainak meg tudja-e mutatni a thaiföldi nyaralásról készült videóit illetve az élményeket akár a 120 cm-es tv-jén is vállalható minőségben kapja vissza, vagyis az ilyen tesztek nem a megapixelekre, a hárombetűs rövidítésekre és az FPS értékekre lesznek kihegyezve, sokkal inkább a használhatóságra, és az eredményre. 

Már most szeretném megjegyezni, amit minden ilyen cikk végére ki fogunk írni, elkerülendő minden pereskedést: az itt leírtak a mi, saját tapasztalatainkon alapulnak és szubjektív vélemények, másnak egészen más, a tőlünk teljesen eltérő véleménye lehet az adott szolgáltatásról, szolgáltatóról, termékről vagy látnivalóról.

FONTOS! Amennyiben bármely a posztokban megnevezett cég élni szeretne azzal, hogy leírja a saját álláspontját, ettől nem zárkózunk el, amennyiben az kulturáltan történik, azonban azt, hogy a választ milyen formában és terjedelemben jelentetjük meg, mi döntjük el, bár törekszünk a teljes terjedelemre. Amennyiben igény lenne az ellenvélemény, magyarázat megjelentetésére, úgy azt kérjük, ne kommentben küldjék el, hanem az e-mail címünkre levélben, melyet a kapcsolat menüpont alatt megtalálnak. A kommentek közötti választ ott hagyjuk a kommentek között, annak külön felületet nem biztosítunk. Ellenvélemény külön megjelentetést csak akkor biztosítjuk, ha az láthatóan az adott cégtől érkezett vagyis olyan e-mail címről írjanak, amely azonosítja az adott céget (pld. valaki@cégneve.hu) vagy megtalálható a cég hivatalos weboldalán. Blogunk nyelve a magyar, így elsősorban magyarul várjuk ezeket a véleményeket. Angolul is elfogadjuk azokat, azonban nem vállaljuk, hogy teljes terjedelmében lefordítjuk és megjelentetjük azt, ebben az esetben előfordulhat, hogy kivonatoljuk a választ.

Reméljük, mindezek mellett érdekes témákat tudunk itt is megjeleníteni.

Kanári-szigetek - az örök tavasz világa

panoramic-teide-canary-islands-nature-2.jpg

Kanári-szigetek Magyarországon mindig is népszerű célpontnak számított. Kezdetben legtöbben Gran Canaria-ra utaztak, későbbiekben aztán Tenerife szigetének turisztikai felfutása is megfigyelhető volt, azonban a magyar tömegturizmus térképére a Kanári-szigetek igazából akkor került fel, amikor a Wizz Air 2015 október végén elindította első tenerifei járatát.

Tovább

Felfedezetlen ékszerdoboz az Égei-tengeren - 3. rész

 klimapanoramafejlec_vegso.jpg

Immáron többé-kevésbé megismerkedtünk az Égei-tengeri ékszerdoboz tartalmával, végigvettük a Milosra utazás lehetőségeit, illetve a szárazföldön bejártuk a szigetet, itt az idő, hogy ebben a harmadik, befejező részben hajóra szálljunk és körbeutazzunk a szigetet a partvonalat követve. Aki esetleg nem olvasta az előző két részt, azt ide és ide kattintva megteheti. Szóval akkor vitorlát fel és induljunk!

Tovább

Elindult a blog Facebook oldala

media-social-media-apps-social-network-facebook.jpgAkármilyen "fiatal" is a blog, tisztában vagyunk vele, hogy mindenképpen szükséges a közösségi oldalakon is megjelennünk, így a tegnapi napon elindítottuk az Utazz Okosan Blog Facebook oldalát, ahol minden új poszt megjelenését jelezni fogjuk, így ha követtek minket a Facebook-on (is), akkor biztosan nem maradtok le semmiről, a későbbiekben pedig olyan tartalmakat is megjelenítünk majd ott, ami a posztokba nem fért be (például további fotókat egy-egy úti célról).

A Facebook oldalt a blogról a jobb oldalon, fent a jól ismert, bár itt szürke f-szimbólumra klikkelve, vagy ezen a linken érhetitek el. 

Természetes a Facebook-os követést, illetve ha kaphatunk egy Like-ot is, azt nagyon-nagyon szépen köszönjük, ahogy azt is, ha bármilyen formában megosztotok minket, és természetesen hálásan köszönjük, hogy olvassátok posztjainkat. Aki pedig eddig segített minket a megosztással, Like-okkal, biztatással, bármivel, annak ezúton is külön köszönet.

A jövőbeli terveinkről a közösségi média tekintetében: tervezzük a Pinteresten való megjelenést is, illetve tervbe van véve egy vlog indítása a Youtube-on, de ez utóbbi most még egy kicsit "nagy falatnak" tűnik időbeosztás tekintetében, de a terv mindenképpen megvan, ahogy az elképzelés is, ráadásul videós anyagaink is vannak bőven, amire építkezhetünk. Addig azonban kérjük, hogy olvassatok minket, próbálunk minél gyakrabban friss anyaggal jelentkezni. 

Várunk Titeket vissza a nagy közös utazásra!

(Photo on VisualHunt)

 

Felfedezetlen ékszerdoboz az Égei-tengeren - 2. rész

klimapanoramafejlec_vegso.jpg

Miután az előző részben megismertük Milos szigetének legfontosabb archeológiai leletét, a Milói Vénuszt (ebben a posztban majd megismerkedünk a másik fontos régészeti területtel, amit szerencsére nem lehetett elmozdítani a szigetről), majd megvizsgáltuk, hogy mikor érdemes ide utazni és hogyan, illetve szót ejtettem az autóbérlési lehetőségekről, hiszen nagy valószínűséggel legtöbben repülővel fognak érkezni, autóra pedig szükség lesz a sziget bejárásához. Ebben a részben azt is elmondom, hogy miért érdemes felvenni a bakancslistánkra Milost. Végig fogjuk venni, hogy melyek azok a látnivalók, melyek miatt - annak ellenére, hogy a sziget infrastruktúrája elmaradott, sok szempontból nem is egyszerű ide eljutni és nem a legkényelmesebb célpont, például Santorinivel összevetve, amely sokkal inkább ki van hegyezve a turizmusra, mégis -, megéri ide ellátogatni.

Tovább

Módszertan - Mi is lesz itt?

A Módszertan fejezetben az utazásokkal, elsősorban azok önálló megszervezésével kapcsolatos tanaácsokat fogjuk összegyűjteni. Olyan dolgokról lesz itt szó, hogy miért érdemes magunknak szervezni utazásokat és mikor nem érdemes ebbe belekezdeni, milyen esetekben jobb inkább utazási irodához fordulni. Elsősorban a saját szervezést részesítjük előnyben, azt is le fogjuk írni, hogy miért, mégis vannak esetek, amikor - ha lehet - érdemesebb irodához fordulni. 

Fogunk írni arról, hogy hogyan válasszunk uticélt, milyen típusú partnert vegyünk igénybe, hogyan keressünk repülőjegyet, autót - már ahol lehet -, szállást, hogyan állítsuk össze a programjainkat, hol együnk, igyunk, beszélünk az ár-érték arányról, az utazás során a legnagyobb értékről (a biztonságunk mellett, és nem a pénzről van szó, majd meglátjátok, hiszen nyilvánvaló, hogy ha nem áll rendelkezésre egy adott összeg utazásra, bele sem tudunk kezdeni), a "mikor utazzunk kérdéséről?", hogyan hozhatjuk ki egy adott összegből a legtöbbet vagy éppen hogyan felezhetjük meg az utazásra fordított összeget, mikörben a színvonal marad vagy még jobb is. Beszélünk majd arról, hogy milyen különbség van a között, hogy feltuszkolnak egy 40 fős buszra, ahol 38-39 emberhez kell alkalmazkodnunk (mindig késik valaki, stb., stb.), vagy a megbeszélt időben ott vár a saját, privát, arra a napra "kibérelt" vezetőnk, aki elrepít oda, ahova kérjük és mindezt hogyan kell leszervezni, hogy ne legyen benne nagyobb rizikó, mintha a 40 fős buszon ülnénk és még ne is kerüljön többe, sőt inkább kevesebbe. Beszélünk a biztonságról is, belátva, hogy azzal, hogy elindulunk, mindenképpen nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, mintha nem utaznánk, sajnos a mai világban és helyzetben a biztonságunkból fel kell adni, ha útra indulunk.

Ilyenekről fog szólni ez a fejezet. Néhány utazási irodás úton (igen, voltunk ilyenen is) és nagyon sok saját szervezésen túl, megpróbáljuk átadni, amit mi megtanultunk, kitapasztaltunk, úgymond megmutatjuk az ösvényt, amit mi kitapostunk. Bármikor el lehet kezdeni!

Aki azonban nem akarja, nem tudja, nem meri, annak a jövőben segíteni is fogunk, tanácsokat is adunk az utazása megszervezéséhez, akár személyes találkozó keretében is, vagy telefonon, skype-on. Ez azonban még a jövő.

Ezek a tanácsok elsősorban nem azoknak fognak szólni, akik az úgynevezett "hátizsákos" turisták, nekik rengeteg oldal, blog fut, kiváló tanácsokkal. Ezek az oldalak megmutatják, hogyan lehet stoppal eljutni A-ból B pontba ingyen, hol lehet 2 USD-ért megszállni Ázsiában nagy dormitory-kban. Sok ilyen oldal van, mi azt akarjuk megmutatni (bár ezeket a lehetőségeket is megemlítjük, ahol lehet), hogy egy kicsit többért, hogyan lehet például Ázsiában luxus vagy ahhoz közeli körülmények között utazni és még mindig messze azon ár alatt, mint amit egy utazási irodának fizetnénk, közepes szinvonalú ellátásért.

De írunk majd arról is, hogy az egyes repülőjegy, szállásfoglaló, stb. rendszereket hogyan lehet használni. Remélem, ha velünk tartotok, sok jó és hasznos tanácsot adhatunk.

Várunk Titeket!

Felfedezetlen ékszerdoboz az Égei-tengeren

1. rész

klimapanoramafejlec_vegso.jpgHabár blogunkon távolabbi tájakat (is) szeretnénk bemutatni és tanácsokat adni akár amerikai, akár ázsiai utazásokhoz, úgy döntöttünk, hogy az első posztokban nem hagyjuk el az Öreg Kontinenst, igaz az ez utáni helyszínünkkel már csak közigazgatásilag maradunk Európában. Ezúttal – és a következő helyszínnel is - a turisták által kevésbé látogatott és közismert területeket mutatunk be, vagyis igazi felfedezetlen kincseket. Ebben a posztban nem utazunk nagyon messzire, amikor meglátogatjuk a szigetet, melynek földje a világ egyik leghíresebb műalkotását rejtette, nagyjából kétezer éven át.

Tovább
süti beállítások módosítása