Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Délkelet-Ázsia - kulturális kirándulás a világ túlsó felén - 4. rész

2020. január 21. - Utazz Okosan Blog

Délkelet-ázsiai ismét hosszúra nyúlt posztsorozatunk végéhez közeledve, miután megvizsgáltuk a legfontosabb tudnivalókat, melyeket érdemes mérlegelni, mielőtt megvennénk a világ túlsó felére szóló repülőjegyünket, már nem is maradt más hátra, mint hogy elmondjuk, hogy miért is érdemes pénzt és energiát áldoznunk arra, hogy megismerjük a világ e távoli régióját. Mi vár ránk e 11 országnak a valamelyikébe utazva? Nos, ebben a záró posztban végigvesszük, hogy milyen csodálatos látnivalók és élmények hívogatnak.

Tartalomjegyzék

Azonban előbb jöjjenek a beígért linkek:

1. rész - Általános információk, biztonság, délkelet-ázsiai törvények 
2. rész - Időjárás, egészségügyi tanácsok, biztosítás
3. rész - Szállásfoglalási tanácsok, transzferlehetőségek, autóbérlési lehetőségek
4. rész - Látnivalók, melyekért érdemes Délkelet-Ázsiába utazni (ez a rész)

+1. rész - Délkelet-Ázsiai repülőjegy foglalásával kapcsolatos tanácsok (Magyarországról)
+2. rész - Repülőjegy foglalási tudnivalók régión belül

fb_jel.jpgÉs természetesen ezúttal is figyelmetekben ajánlom a Facebook oldalunkat is, ahol időnként olyan anyagok is felkerülnek, amikor az időnk engedi, amelyek a blogra nem, illetve előre jelezzük, hogy mikor jelentkezünk új poszttal.

 

Miért érdemes a világ túlsó felére utazni? 

Ha másért nem, a hangulatért. Teljesen más világ, teljesen más az emberek felfogása és ráadásul csodálatos látnivalók is várnak ránk. Őszintén szólva nem vagyok az a kávézóba beülő és a "fejemből kinéző" típus, de beülni Siem Reap egyik éttermébe, kezünkben egy jéghideg sörrel vagy koktéllal és csak nézni akár a Pub Street esti forgatagát vagy éppen bármelyik főúton az egymás sarkában haladó tuk tukokat, amolyan "priceless" élmény. Aki ezt a hangulatot át- és megéli, meg fogja érteni, hogy pontosan mire gondolok.

pubstreet.jpgA Pub Street egyik "bejárata" és az azt jelző fényreklám -  Siem Reap, Kambodzsa
(Forrás: Alan Wat on Visual hunt / CC BY;)

De mi vár ránk Délkelet-Ázsiában látnivalók tekintetében? Sajnos nem mind a 11 országban jártunk, Brunei, Laosz, Fülöp-Szigetek és Kelet-Timor még kimaradt, de az utolsón kívül, a többi mindenképpen tervbe van véve. Brunei, Laosz és a Fülöp-szigetek esetében, mivel tervezünk vagy korábban terveztünk ide utazást, melyek elmaradtak, lényegében kész útitervvel rendelkezünk, útvonallal és látnivalókkal, melyek csak a megvalósításra várnak.

Ha össze kellene foglalni a látnivalókat, majdnem mindent megtalálunk ebben a régióban, amiért érdemes utazni. Történelmi emlékekben rendkívül gazdag területről van szó, a többfajta valláshoz kötődő épületek (buddhista, hindu, iszlám, stb.), modern városok, gyarmati települések, természeti látnivalók, vulkánok, vízesések, csodálatos és számunkra különleges növény- és állatvilág, és persze a tenger és az álomszép tengerpartok.

Ha országonként nézzük meg, röviden pár mondatban:

Bruneinyilvánvalóan önmagában nem tartogat annyi érdekességet, hogy a szultanátusba utazzunk, azonban egy délkelet-ázsiai utazásba beilleszthetjük. Nagyjából másfél-két naposra becsülöm a minimálisan szükséges látogatás hosszát. Egy borneói látogatással érdemes lehet összekötni, de több fő- vagy nagyvárosból is elérhető Bandar Seri Begawan repülőtere. Néhány gyönyörű mecset, palota, múzeum várja az ide látogatókat, érdekes lehet a cölöpökre épült "úszóváros" (Kampong Ayer), illetve néhány természeti látnivaló, különösen az Ulu Temburung Nemzeti Park. A szervezés során sokat olvastam az országról, a leírások szinte mindegyike szerint a tengerpartok egyáltalán nem szépek és kimondottan piszkosak, vagyis fürdőzni inkább más országok, például Thaiföld híres partjait válasszuk.

latnbrunei1.jpg Omar Ali Saifuddien Mecset - Bandar Seri Begawan, Brunei
(Forrás: OzMark17 on VisualHunt / CC BY-SA    )

Kambodzsaőszinte leszek és előrebocsájtom, nekem a kedvencem a régióban, egyszerűen imádom Kambodzsát, így elfogult vagyok az országgal és mindenképpen szeretnék még visszatérni ide, remélem lesz is rá lehetőségem, nem is egyszer. Kambodzsa - bár sokkal elmaradottabb, mint például Thaiföld -, de olyan romlatlan bája van, amivel csak nagyon kevés ország büszkélkedhet a világon. Itt is megvan az a "simlisség", ami Thaiföldön, és egész Délkelet-Ázsiában, de olyan szégyenlősen és kedvesen teszik, hogy nem lehet rájuk haragudni. Egy alku egy piacon pedig csupa mosoly, nevetés, színészet és előadás, amelyben az eladó és a vásárló felváltva hal meg a kimondott ár hallatán és az ember már nem azért alkuszik, hogy még egy dollárral olcsóbban megkapja az adott árucikket, hanem, hogy tartson még egy kicsit az előadás, amelynek részese. Az ország ráadásul tele van történelmi emlékekkel, gondoljunk csak az angkori khmer birodalom megmaradt épületeire (nem vicc, itt tényleg Lara Croftnak érezhetjük magunkat), azonban a legismertebb templomoknál sokkal többet tartogat nekünk Siem Reap környéke, érdemes Angkor Wat-tól egy kicsit eltávolodni. De említhetjük az ország tragédiáját, Pol Pot és a Vörös Khmerek elmebeteg rémuralmát, amelynek nyomait szerte az országban megtalálhatjuk. Ha a helyi életet akarjuk tanulmányozni, akkor a Tonle Sap (Szap-tó) vár minket a cölöpökre épült városával és lehetőségünk van itt egy csodálatos mangrove túrára is. Legutóbbi látogatásunkkor hívta fel a figyelmünket a vezetőnk, hogy vannak szép természeti látnivalók is Kambodzsában, melyek hírességben eltörpülnek Angkor romjai mellett, mi magunk, ha újra eljutunk ide, beiktatjuk ezeket is. Délen pedig híres tengerpartok várják az idelátogatókat, mi nem jártunk itt, de állítólag, bár a partok tényleg gyönyörűek, sajnos nincsenek megfelelően "karbantartva" és sok helyen piszkosak. A látnivalók mellett kiváló ételeket kóstolhatunk Kambodzsában, Siem Reap Pub street-jének fő érdekessége a krokodilhús, illetve az igazán bevállalósak a bogarak, hernyók, kukacok mellett a skorpiót is kipróbálhatják. Turista szemmel, Kambodzsa a világ egyik legcsodálatosabb országa, ahonnan az ember, bár örül, hogy nem ide született, szomorúan távozik.

latnkambodzsa.jpgTa Prohm templom, Kambodzsa - ebben a templomba forgatták a Tomb Raider film egyes jeleneteit, gyönyörű példa arra, ahogy
a természet szépen lassan visszaveszi az uralmat az ember által emelt épületek fölött.
(Forrás: Jorge Lascar on Visual hunt / CC BY)

Indonézia: a világ egyik legváltozatosabb országa, területe 17 ezernél több szigeten terül el (és ezzel, minden ellentétes híresztelés ellenére nem a világ legtöbb szigetét magában foglaló országa, csak ötödik ezen a listán). Ennek a rendkívüli tagoltságnak eredménye ez a változatosság. Szinte mindent megtalálunk Indonézia területén, régi templomokat (a leghíresebbek a Jáva szigetén található Borobodur, illetver Prambanan templomok, de Bali is bővelkedik gyönyörű és híres templomokban, említhetjük a Besakih, az Uluwatu vagy a Tanah Lot templomokat, de aki sokat bóklászik az Instagramon, biztosan látott már képet, amely a Lempuyang Luhur templom híres kapujában készült), csodálatos régi városokat (pld. Ubud Balin), vízeséseket, vulkánokat (a leghíresebb a Bromo vulkán Javán), őserdőt, különleges növényeket és állatokat (itt említendő meg a komodói óriásgyík, amely tényleg óriási, nem úgy, mint az El Hierro-n élő), de teljesen más kultúrát, kiváló ételeket és gyönyörű, akár hófehér tengerpartokat is. És ne felejtsük el a Balin található, semmihez sem fogható rizsteraszokat. Indonézia viszont sok alkalommal is bejárhatatlan, így ide aki teheti, biztosan többször visszatér, akkor is, ha nagyon messze van.

latnindonezia.jpgLempuyang Luhur templom - Bali, Indonézia. Nagyon népszerű Instagram fotóhelyszín, hiszen az elhelyezkedése miatt
az egyik fő kapuja mintha a semmiben lebegne, így nem nehéz a fentihez hasonló fotót készíteni itt (a fenti fotó
nem trükkfelvétel). A templom maga is gyönyörű, de a legtöbbeket az fentihez hasonló fényképek elkészítése
vonz ide. (Forrás: timsnell on Visual hunt / CC BY-ND

Laosz: az országba látogatókat legfőképpen buddhista templomok és természeti szépségek (vízesések, parkok) várják. Ahogy említettem, itt nem jártunk még, így jelen pillanatban további tapasztalatom Laosszal kapcsolatban nincsen.

latnlaosz.jpgPha That Luang - Vientiane, Laosz
(Forrás: dms_303 on VisualHunt.com / CC BY-SA )

Malajzia: alapvetően a látnivalókat tekintve - legalább - két részre osztható az ország, mely alapvetően különbözik egymástól. A fő, szárazföldi (és az e melletti szigeteket magába foglaló rész) mellett, Borneó területét érdemes külön tekinteni (sajnos ez utóbbin sem jártunk még, de tervbe van véve, lényegében majdnem kész tervünk van). Borneó az őserdők, a különleges állatvilág, az orángutánok, a borneói nagyorrú majmok és más különleges állatok földje. Kuala Lumpur pedig a térség egyik legdinamikusabban fejlődő fővárosa New York-i mércével mérve is szép számú felhőkarcolóval (sőt!), köztük a világ egyik legszebbjével a Petronas Ikertornyokkal. Nem messze innen, Putrajaya kormányzati városa bővelkedik az iszlám építészet csodáiban, Melaka a gyarmati építészet remeke, de találhatunk itt őserdőt is (Taman Negara Malaysia), ahol Borneón kívül is láthatjuk, ha szerencsénk van, a világ legnagyobb virágát, a Rafflesiát és vannak itt teaföldek is (Cameron Highlands). Penang szigetén a Street Art kápráztat el, a jetty-k (cölöpökön álló városrészek a tengerparton) hívogatnak, de felhőkarcoló is van George Town-ban, üvegjárdával, illetve őserdő is találhatunk a szigeten is. Langkawi a kissé magára hagyott nyaralóhely, hófehér homokkal borított strandokkal, a híres sasokkal, majmokkal várja a nagyérdeműt. Malajzia szép, hol nyüzsgő, hol nyugodt, de semmiképpen nem unalmas, kiváló célpont.  

latnmalajzia.jpgPutra Mecset - Putrajaya, Malajzia.
Kibírtam, hogy ne a fővárosban található és a világ egyik legszebb felhőkarcolóját, a Petronas Ikertornyokat tegyem ki,
hanem ezt a gyönyörű, rózsaszín mecsetet Putrajayában. (Forrás: Syuqor7 on Visual hunt / CC BY-ND)

Myanmar: az egykori Burmát jó pár évvel ezelőtt az azóta megszűnt Aeroviva Utazási Iroda (gondolom egy nem létező cég megemlítése nem számít reklámnak) szervezésében látogattuk meg. Kiváló utat hoztak össze nekünk, az emlékeink bizony sokkal tovább maradtak életben, mint az iroda. Az ide utazó újra csak egy teljesen más világba érkezik, mely kicsit hasonlít a kambodzsaira. Az emberek kedvesek, rajtuk is érződik, hogy még nem "fertőződtek" meg a nyugati világ civilizációs "betegségeivel", és bizonyos fokig romlatlanok. A látnivalók elsősorban a buddhista templomok, gyönyörű sztúpák (Yangonban például álomszép aranyozott példányokat láthatunk, legszebb példa erre a Shwedagon Pagoda), de érdemes megemlíteni Bagan vagy Mandalay templomait is, és itt vár ránk az Inle-tó is, a maga sajátos világával. Persze ne feledkezzünk meg a szép, egészen világos homokkal borított strandjairól sem, habár Myanmar egyáltalán nem ezekről híres. Ha buddhista szerzeteseket szeretnénk látni és érdekel az életük, talán ez az az ország, ahol a legközelebb kerülhetünk hozzájuk és a leginkább megfigyelhetjük őket. Myanmar persze ennél sokkal több, igazi kaland bejárni, kiváló célpont gyakorlott utazóknak, akik kicsit is vonzódnak Délkelet-Ázsiához.

latnmyanmar.jpgA Shwedagon Pagoda - Yangon, Myanmar 
(Forrás: Jose Javier Martin Espartosa on VisualHunt.com / CC BY-SA

Fülöp-szigetekahogy korábban írtam, közvetlen tapasztalatunk innen sincsen, de mindenképpen szeretnénk ide (is) eljutni. Kicsit kakukktojásról van szó, hiszen katolikus többségű ország, így a kultúrája és az építészete nem áll annyira távol az Európaitól, mint a többi délkelet-ázsiai ország esetében. Ide a természeti szépségek és a csodálatos tengerpartok miatt érdemes elsősorban utaznunk, a csodálatos sziklaalakzatok, vízesések, a földalatti folyó, a búvárkodási lehetőségek és a hófehér homokos trópusi strandok mindenképpen hívogatóak lehetnek.

latnfulop.jpgBoracay-sziget fehér homokos tengerpartja - ezt a fotót látva, nem marad sok kérdés, hogy miért olyan híresek a sziget
partjai, hogy le kellett zárni a szigetet a turisták elől, majd korlátozni a számukat.
(Forrás: fuchsia.berry on VisualHunt / CC BY-ND)

SzingapúrFülöp-szigetekkel egyetemben ide sem az európaitól különböző kultúra miatt látogatunk el, sokkal inkább a csillogás és gazdagság, és egy rendezett nagyváros meglátogatása lehet a cél. A miniállam beiktatása mindenképpen érdemes, egy-két teljes napot el tudunk tölteni itt, azonban a büdzsénket igencsak meg fogja terhelni, különösen, ha a környező, régióbeli országokkal hasonlítjuk össze. És mit láthatunk itt? Felhőkarcolókat, a Marina Bay-t, csodálatos botanikus kertet, kivilágított műfákat, óriáskereket és mindent, ami a csillogás szerelmesei számára a szem-szájnak ingere. Aki néz Forma 1-es futamokat, annak szinte kötelező, számos helyszínt fel fog ismerni az első villanyfényes futam közvetítését felidézve. A szabályozottság itt minden utcasarkon tetten érhető, sőt, néha zavaró - nekem legalábbis - a sok fenyegetőzés, hogy bármit is csinálok, azért milyen büntetéseket kaphatok (akár a rágógumizásért is, habár elvileg ezt a szabályt a turistákkal szemben nem alkalmazzák, de azért ne teszteljük a rendszert, hacsak nincsen rá pár száz szingapúri dollárunk).

latnszingapur.jpgMarina Bay, Szingapúr - nem hiszem, hogy bármit is hozzá kell fűzni, a csillogás délkelet-ázsiai fővárosa
(Forrás: Mac Qin on Visual Hunt / CC BY-ND)

ThaiföldDélkelet-Ázsia alfája és ómegája. Minden, amiért érdemes ebbe a régióba utazni megtalálható az országban, ugyanakkor Thaiföld a kontrasztok világa, Bangkok pedig a kontrasztok fővárosa. Nem sorolom fel, hogy mi minden látható itt, csak címszavakban, kulturális emlékek, csodaszép buddhista templomok, történelmi helyek (bár például a Kwai-folyó hídja és annak legendája inkább a világhírű film által lett kiszínezve és a jelenlegi formájában a híd nem az eredetivel azonos), csodálatos, Buddhát ábrázoló monumentális alkotások, ősi romok, metropoliszok és apró törzsi falvak, luxus és nyomor, csodálatos természeti adottságok, növény- és állatvilág, csodaszép fehér homokos strandok. Thaiföld a kiváló ételek országa (szerintem a vietnámi mellett a thai a legjobb konyha a térségben és az egyik legjobb a világon is), hogy egy példát említsek: ha megérzem a Tom Yum leves citromfüves illatát, az leírhatatlan, ekkor kezdődik el visszavonhatatlanul az ázsiai túra. Aki Thaiföldet bejárja - ami egy útban nem könnyű, sőt lehetetlen - mindent láthat, ami errefelé megtalálható, azonban bárhányszor visszatérhetünk, Thaiföld mindig tartogat nekünk valami újat és valami csodálatosat. 

latnthaifold.jpgWat Rhong Khun (vagy Fehér Templom) - Chiang Rai, Thaiföld
A világ egyik leggyönyörűbb épülete, már, aki szereti a csodálatosan díszített, de akár giccsesnek is tekinthető építményeket.
(Forrás: Travolution360 on Visualhunt / CC BY-ND)

Kelet-Timor: ez az az ország, amit csak akkor látogatnék meg, ha arra járok és fontos, hogy  a "kaparós" térképemen minél kevesebb érintetlen hely maradjon vagy gyűjtöm a bejárt országokat. Igazából nagy csodákat, olyanokat, amilyeneket máshol nem ne találnánk (akár például Indonéziában is, ahonnan kivált), Kelet-Timorban sem lelünk, ezzel szemben a politikai rendszer és a biztonság ingatag, fehér homokos strandot pedig bőven találunk Indonéziában is. Aki "trófeákat" gyűjt, annak jó hely, ha Indonéziában jár. 

Vietnámez a szomorú múltú ország, melynek még jelenére is rányomja a bélyegét a vietnámi háború, ettől függetlenül is számos látnivalót tartogat nekünk. Azonban számos programunk mindenképpen ehhez fog kötődni, van(nak) múzeum(ok), amely(ek) a háború borzalmait mutatják be (például a saigoni nagyon érdekes, pedig nem is akartam elmenni, a vezetőnk beszélt rá), bunkerek, vietkong búvóhelyek, vagyis minden, ami ennek a borzalmas eseménynek az emlékét tartja életben. Érdekes, hogy ugyanazt az eseményt mennyire más megvilágításban láthatjuk, ha nem az amerikai filmek dolgozzák fel, ha abból a szemszögből nézzük, hogy Amerika az agresszor és Vietnám az agresszió áldozata. Más lesz a kép - bár nyilván ez a tükör is ferdít, de  - mindenképpen teljesebb lesz ide látogatva. Ezen kívül mi vár ránk Vietnámban? Az ország számomra egy "kis Kína". Van itt - vietnámi, nem kínai léptékkel értendő - metropolisz (Saigon, mai nevén Ho Chi Minh City), csodálatos királyvárosok, építészeti emlékekkel teli, lenyűgöző hangulatú kisváros (Hoi An), buddhista templomok és emlékek, természeti szépségek és természetesen a Ha Long-öböl, és még meg sem említettem az észak-vietnámi tájakat és rizsföldeket. Szép tengerpartokat is találnak itt a tenger és a napfény szerelmesei. A thai mellett a vietnámi konyha a legjobb a térségben, a Pho levest mindenképpen érdemes kipróbálni, itt a helyszínen, eddig Magyarországon a közelébe se jutottunk az eredetinek. Nem, a vietnámi éttermekben sem. Bár Vietnám nem annyira könnyen utazható, mint Thaiföld, de semmiképpen nem lehet kihagyni, ide el kell látogatni, talán többször is.

latnvietnam.jpgA világ egyik legbájosabb kisvárosa, Hoi An, az ezer lampion világa, történelmi emlékekkel, csodálatos
építészeti alkotásokkal, és szinte utánozhatatlan hangulattal.
(Forrás: DUKE NG / Pixabay)

A fenti összeállításban igyekeztünk egy-egy ország nem a leghíresebb, ám mégis csodálatos látnivalóját megmutatni fotókon, hogy egyértelmű legyen, ez a terület nem csak a híres helyeket tartogatja nekünk, hanem ennél sokkal többet. Természetesen ez nem mindig volt egyszerű, hiszen olyan szabadon felhasználható, jó fotót nem minden esetben sikerült találni, amely nem a (leg)híresebb látnivalót mutatja be, ezért került ide pld. a brunei Omar Ali Saifuddien Mecset, vagy a Laoszban található Pha That Luang, illetve Boracay, a Marina Bay (Szingapúrban lényegében majdnem minden ott van) és a Shwedagon pagoda. Azonban Kambodzsából nem Angkor Wat vagy a Bayon Templom, Malajziából nem a Petronas Ikertornyok kerültek ide, ahogy Vietnámból sem a Ha Long-öbölről, Indonéziából nem a Bromo vulkánról, a Borobodurról, Tanah Lotról és még sorolhatnám, Thaiföldről pedig nem Wat Arunról, a Royal Palace-ról, stb. stb. készült képeket töltöttük fel. Kelet-Timorba utazásra egyelőre nem akarunk biztatni senkit, azonban ha valakit érdekel, az "Utazó vagyok, nem turista" blog gazdája járt itt és le is írta a tapasztalatait, remélem, nem haragszik meg, ha kiteszem ide a cikk linkjét. Ha mégis, nyilván szólni fog.

 Végezetül... bár még mindig folytatjuk...

Ezzel a hosszúra nyúlt, négy részes, Délkelet-Ázsiát általánosságban bemutató posztsorozatunk végére értünk, de nem utazunk el innen sehova, hiszen következik egy Módszertan rovatban, az ott elindított sorozatból ugyan "kilógó", de a jelen sorozathoz kapcsolódó rövidebb 2 írásunk, mely a délkelet-ázsiai repülőjegy vásárlásához ad néhány praktikus tanácsot. Aztán pedig elkezdjük bejárni a régiót, terveink szerint először is Malajziába utazunk el, hiszen a magyar utazók még csak most kezdik el felfedezni ezt a csodálatos országot. Természetesen először itt is egy általános leírás következik az országról, mielőtt egy-egy területet bejárunk.

Várunk vissza ismét minden egzotikus utazásokat kedvelő olvasónkat!    

fb_jel.jpgAmennyiben tetszett ez a poszt vagy bármelyik másik, kérjük, keressétek fel a Facebook oldalunkat, ahol mindig friss híreket találtok a blogról illetve ide kerülnek ki az itt meg nem jelenő anyagok. Amennyiben gondoljátok és ráklikkeltek a Tetszik gombra, azt pedig külön köszönjük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr1315226924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2020.01.22. 15:54:14

Beteszem a viet részről szóló jegyzeted a Saigoni magyarokhoz. Nagyon nagy csacskaság amúgy, De majd ott megmondják az arcok, mi a baj vele.

ymel 2020.01.22. 15:57:19

@ymel: na jó, nem akkora gáz, sorry.

ymel 2020.01.22. 15:59:41

Érdemes felülvizsgálni, ki, kik voltak az ún "agresszorok" Vietnámban. Meglepődsz. Vagy nem.

Utazz Okosan Blog 2020.01.22. 16:21:21

Kedves Ymel! Azt gondolom, pontosan azt akartam érzékeltetni, amit Te is írsz, így nem fogok meglepődni. Azt, hogy mennyire más a kép, ha onnan, az ő szemszögükből nézzük és nem innen, európai-amerikai szempontból. Miután jártam ott, számomra is sokkal árnyaltabb a kép és másképpen látom az eseményeket. Köszönöm, ha bemásolod a saigoni magyarokhoz és ha bármi olyat írnak, ami pontosítja a képet, ki fogom ide írni. Mi utazók vagyunk, az ott élők nap, mint nap szembesülnek ezzel a kérdéssel. Már csatlakoztam is a csoporthoz.

ymel 2020.01.22. 16:46:46

@Utazz Okosan Blog: ok, nyugodtan szólj hozzá a csopiban. "védd meg" magad :)
Szóval ott nem írjuk le teljesen, de a vietek a vietektől szenvedtek. Az északi volt a kvázi "agresszor". Amit ma mondani szoktak informális baráti beszélgetéseken, hogy bárcsak maradtak volna a te általad agresszoroknak nevezett arcok. Ugyanis az egyik idol országuk Dél-Korea (most tekintsünk el attól, hogy a kormányzat ott kinyírja a kkv-kat), amire ugye erős befolyással bírt az USA.

Utazz Okosan Blog 2020.01.22. 17:30:49

@ymel: Ez teljesen világos. Viszont azt próbáltam érzékeltetni, hogy ha ott jár valaki a mi, nyugati világunkból (már ha mi azok vagyunk egyáltalán, onnan nézve igen, Hegyeshalomtól nyugatra már nem egyértelműen), akkor kicsit más kép alakul ki, mint ha itthon megnézzük a vietnámi háborúról szóló filmeket, elolvassuk az erről szóló regényeket. Én nem nevezem az amerikaiakat agresszornak, azt írtam, amit a saigoni háborúval foglalkozó múzeumban láttam a tárgyakhoz, képekhez írt magyarázó szövegekben. Ott nevezik az amerikaiakat agresszornak, több helyen is. Azt szerettem volna elmondani, hogy elolvasva ezeket a szövegeket, kicsit árnyaltabb lesz a kép, nem olyan tiszta, mint amilyennek tűnt előtte. Nem különül el pengeélesen a jó fiúk, rossz fiúk közötti különbség. Látható, de a határ elmosódottabb, mint amit mi, innen hiszünk. Európában, Amerikában a vietnámi nép szenvedéséről szinte senki nem beszél, ott a helyszínen ez kézzel fogható, érezhető. Nekem érezhető volt. Ahogy Kambodzsa esetében is (ott még jobban, az az ország máig nem tért magához abból a borzalomból), kiváncsi lennék, ha most itt, Budapesten kimennék az utcára és megkérdezném a járókelőket, hogy melyik országhoz köthető Pol Pot, hányan tudnák. Ez szomorú. Az, hogy a mai vietnámiak hajlandók bármit befogadni, ami amerikai, természetes. Az, hogy mi magyarok vidáman üzletelünk az oroszokkal, noha nem szeretjük - sőt! - a szoveteket, ugyanilyen természetes. Más generáció, más világ, más emberek.

Egyébként így én kiemelve, ahogy Te kiraktad a FB-ra nem írtam le: "Amerika az agresszor és Vietnám az agresszió áldozata." Ez egy fél mondat. A teljes mondat így hangzott: " Érdekes, hogy ugyanazt az eseményt mennyire más megvilágításban láthatjuk, ha nem az amerikai filmek dolgozzák fel, ha abból a szemszögből nézzük, hogy Amerika az agresszor és Vietnám az agresszió áldozata." Így azért egészen mást jelent.

Nem bántott egyébként a csoportban senki, így egyelőre nem kell megvédenem magam. Köszönöm, hogy kiegészítetted a leírtakat és mindenképpen figyelembe veszem, amikor külön Vietnámról írok majd, az ottani tapasztalataimról. Ti minden nap ott éltek, én egy hetet töltöttem el abban a csodálatos országban, de nagyon vágyok vissza, remélem eljutunk oda újra. Jó éjszakát Nektek!

ymel 2020.01.22. 17:37:44

@Utazz Okosan Blog: fene tudja, az USA-n belul is megosztotta a kozvelemenyt a haboru, hacsak pl a Hair c. musicalre gondolsz. Erdekes orszag, valoban. Engem anno a (romantikus) keleti hangulat, epuletek es a gyonyoru nok buvoltek el. Mara ez kisse megvaltozott. Sok szempontbol nem elonyere. Na jo, a nok jobban tartjak magukat, mint europai tarsaik :)

Utazz Okosan Blog 2020.01.22. 17:42:09

@ymel: Az amerikai nép egyáltalán nem állt ki egyértelműen a háború mellett, tüntetések voltak ellene. Nekem még mindig tetszik a térség legtöbb országának keleties hangulata, imádom Délkelet-Ázsiát. Vietnámban pedig a nők tényleg nagyon szépek (mondjuk nálunk is :) )
süti beállítások módosítása