Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Utazz okosan és ne keresd a kiskaput!

2020. július 14. - Utazz Okosan Blog

Vasárnap Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tett a Magyarországra való beutazások tekintetében. A helyzet fontosságát és komolyságát jelzi, ahogy ezt ő maga is megjegyezte, hogy minderre nem a megszokott csütörtöki Kormányinfón, hanem vasárnap délelőtt került sor. Azóta természetesen az utazással foglalkozó közösségi oldalakon és minden fórumon téma az új szabályozás, természetesen sokaknak van véleménye, ráadásul többen - "jó magyar szokás szerint" - már el is kezdték keresni a kibúvót. Természetesen az Utazz Okosan blogon publikáló posztolóként nekem is van véleményem és utazási blogként talán nem is mehetünk el szó nélkül a dolog mellett, akkor sem, ha eddig igyekeztünk az aktuálpolitikai témáktól távol maradni.

Mindenekelőtt azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a Facebook oldalunkra, ahol időnként exkluzív, csak ott olvasható anyagok jelennek meg, illetve előre jelezzük az új posztok publikálásának időpontját is, ha pedig tetszik a blog és/vagy egy-egy, a Facebook-on megjelenő posztunk és erről egy Like (Tetszik) formájában mi is tudomást szerezhetünk, esetleg követitek az oldalunkat, azt külön köszönjük.

Mi magyarok okosak vagyunk, muszáj volt okosnak lennünk, mert a történelmünk során sokszor kellett túlélnünk. Sokszor, az előző rendszerekben - legutoljára a szocialista rendszerben - csak úgy élhettünk túl, ha megtaláltuk a kiskapukat. Aztán ez belénk égett, ezt adtuk és adjuk tovább generációról, generációra.

Rögtön azután, hogy Gulyás Gergely vasárnap délelőtt megtette a bejelentését a beutazási korlátozások bevezetéséről és az utazással foglalkozó közösségi oldalak lehozták a hírt, elindultak az ötletelések és az általam követett utazási Facebook oldalakat azóta is uralja a téma: hogyan is lehetne ezt az egészet kijátszani.

Ha az új szabályozást nézzük, nyilván a részleteken lehet vitatkozni és nem minden ország besorolásával kell egyetérteni. Tízmillió "virológusnak" van meg a véleménye a listákról, a szerdától életbe lépő szabályokról, esetenként szubjektív szempontok alapján vagy attól függően, hogy éppen ki hova akar utazni. A tízmillió kibicből egy ezen az oldalon elmondja a véleményét, és megnyitja a lehetőséget, hogy kommentekben a többiek is elmondják az övéket. Csak egyet ne felejtsünk el, az asztalnál most nem egy számunkra tét nélküli küzdelem folyik, hanem egy olyan, amely bizony rólunk, a mi életünkről szól vagy a mi szüleink, szeretteink életéről szól.

Ismétlem: lehet vitatkozni, hogy mennyire pontosak, jók a szabályok vagy éppen a listák kialakítása. Ha kritikus akarok lenni: a tesztek ingyenessé tétele 2 hétre tényleg nagyon rövid időt jelent, ezt meg lehetett volna tenni a nyár végéig, hiszen biztosan vannak, akik már befizettek augusztusra mondjuk egy albániai útra, ahonnan most egy 4 fős család csak 8 darab negatív teszttel szabadulhat a két hetes karanténból, aminek a költsége vetekedhet az egész út árával, sőt meg is haladhatja azt, ebben az esetben pedig sokan inkább hagyják veszni a megvásárolt repülőjegyet és akár a lefoglalt szállást. Persze maradhatnak karanténban, de akkor esélyes, hogy ugrik a munkahely, ha a "home office" nem megoldható.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a hazai turizmusnak is jót tesz ez az intézkedés (a vidékinek legalább, az eddig is legjobban sújtott budapesti ezzel egy újabb pofont kap, pont akkor, amikor kezdett látszódni valami apró fénysugár az alagút végén). Akik ingadoztak a Balaton és Albánia/Törökország/Bulgária között, azokat ez az intézkedés meg is győzi: maradnak belföldön, vagy itthon nyaralnak, vagy sehol (de én idesorolnám a magam részéről - és ez nyilván szubjektív vélemény - Horvátországot is, hiszen aki most mer pár hetes távon abban gondolkozni, sőt arra fogadni, hogy azt biztosan nem sorolják át a zöld zónából sárgába vagy pirosba, az a véleményem szerint bátor, mint a viccbéli vak ló). Ez pedig a belföldi turisztikai egységek számára nagy segítség, hiszen ha nincsenek külföldi turisták, akkor legalább legyenek belföldiek. Azt pedig tudjuk, hogy kormányzati cél az emberek belföldön tartása, mégpedig több okból is. Ha máshonnan ez nem jönne le, akkor figyeljük Orbán Viktor miniszterelnököt, aki most pénteken elmondta a vezérelvet: kevesebb Adria, több Balaton. A jelen helyzetben a magyar turizmus megsegítésével pedig nehéz nem egyetérteni, de legyen tiszta, azt gondolom, hogy elsősorban nem ez vezérelte a szabály megalkotóit, ez csak egy hozzáadott értéke a szabályozásnak. 

Akárhogy is nézzük, ha nem is értünk egyet a rendelet minden egyes betűjével, vagy éppen egyeseknek "fájnak is" ezek a rendelkezések, vitathatatlan tény, hogy az irány jó és intézkedésre is szükség volt, pont, mint márciusban. Időben lépni pedig sokkal kevésbé fájdalmas, mint későn meghozni sokkal súlyosabb intézkedéseket, amire kiváló példa a spanyolok esete.

Ne keresd a kiskaput!

Ahogy fent írtam, a bejelentés után szinte azonnal elindultak az ötletelések, a tanácsok kérése, hogy ezt hogyan is lehetne kijátszani. Kezdjük azzal, hogy mennyire okos mindezt ország-világ előtt kitárgyalni, mintha csak egy apró csínyről lenne szó, pedig ez bizony jogilag sem tréfa. Már ezt a részét sem értem, könyörgöm, ha a hatóságnak lenyilatkozunk valamit, ami adott esetben nem igaz, az nem egy sima füllentés, hanem a hatóság félrevezetése. Nem vagyok jogász, de ha ne adj' Isten megfertőződünk (akár már itthon), tüneteink lesznek, elkezdenek kontaktokat kutatni és kiderül, hogy félrevezettük a hatóságot, adott esetben megfertőztünk másokat is, akkor nagyon nagy lesz a baj. Mindehhez ott lesz feketén-fehéren valamelyik közösségi oldalon, bárki által olvashatóan, hogy már hetekkel korábban tervezgettük a dolgot, nos a szándékosság bizonyítása sem lesz nehéz. És félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy ne tárgyald ki a "fészen", hogy hogy lehet ez alól kibújni, hanem azt, hogy ne csináld! Legalább most ne!  

Az ötletelések egyébként időnként egészen szürreális irányba mentek el. Volt aki egy Portugáliában lévő posztolónak, aki szerdán jön haza, de szombaton már hivatalos elfoglaltsága lesz, azt tanácsolta, hogy vegyen kint egy ócska autót és vezessenek haza Magyarországra, így senki nem fogja megkérdezni, hogy honnan jöttek. Ez könnyen belátható, hogy nettó baromság. Sokkal egyszerűbb itthon egy tesztet csináltatni akár még szerdán (jelentkezzünk be előre), aminek az eredménye szombatig megvan és mivel Portugália "sárga" ország, így negatív teszttel a kezünkben már szabadulunk is a karanténból (pozitívra ne is gondoljunk, abban az esetben sokkal nagyobb a baj, ha trükközünk), majd csináltatunk még egyet 48 órán belül. Ez lényegében ingyen van, nem bukjuk el a valószínűleg már megvásárolt repjegyet és utána nem kell szórakozni a kocsival sem, amin portugál rendszám van, ráadásul teljesen jogszerűen is jártunk el. 

Nem akarok további ötleteket adni, hasonlóan vicceseket és akár járhatóakat sem, mert nagyon fontos az, amit az alábbi keretes részben olvashatunk.

Valamit meg kellene értenünk: akármennyire is hajt a vérünk arra, hogy trükközzünk, megmutassuk, hogy megint mi leszünk az okosabbak és beintünk a "hatalomnak", most ezt nagyon nem kellene! Tényleg nem!

Egyrészt azért nem, mert törvénytelen. Alapvetés, hogy a törvényeket azért hozzák, hogy azokat betartsuk, még akkor is, ha össznépi játék azok kijátszása vagy éppen nem értünk vele egyet.

Másrészt: bizony le lehet bukni. Akárki, akármit is mond, a mai világban egy perc alatt kideríthető, hogy tegnap melyik országban, városban voltunk, mivel az a nagy helyzet, hogy ezek az adatok rendelkezésre is állnak rólunk, lényegében csak oda kell nyúlni értük és leemelni a polcról (a 21. században kikeresni egy adatbázisból). A mobiltelefonunk cellainformációi pillanatok alatt lebuktatnak és bizonyítékot is szolgáltatnak, ha csaltunk. Egy józanabb kommentelő az egyik oldalon próbálta meggyőzni a többieket, hogy ő tud konkrét esetről, hogy lekérték ezeket az információkat és néhány hónappal ezelőtt maga Gulyás Gergely is említette újságírói kérdésre, hogy ez a lehetőség a rendelkezésükre áll. Ha egy portugál rendszámú autóval, fullra tömött csomagtartóval, magyar útlevéllel gördülünk be Hegyeshalomra és vidáman benyögjük, hogy Parndorfba ugrottunk ki vásárolni vagy a Mariahilfer straße-n támadt kedvünk sétálgatni, ezt az első munkanapját a magyar-osztrák határon töltő határőr sem fogja elhinni és jöhet az ellenőrzés, amiből egyértelműen következik a bukta is.

De a legfontosabb a harmadik ok: ez most nem játék! 

Ez most nem egy összekacsintás, amivel mind a két fél jól jár, mert ez is spórol, meg az is spórol. Mert aprónak tűnik a trükközés, és esetleg azt gondoljuk, hogy igazából védhető is egy-egy módszer (a nyavalyát védhető, nem védhető sem törvényileg, sem erkölcsileg), de ha ez az apró trükközés rosszul sül el, akkor nagyon nagy baj van. És akkor már nem csak jogilag van nagyon nagy baj.

Olvastam egy kutatásról, miszerint a koronavírussal fertőzöttek 80 %-a(!) mindenféle tünet nélkül vagy minimális tünettel hordozza a vírust és - ami még fontosabb - fertőz is. Ha ennek a fele igaz - hiszen szakszerű becslésekről lehet szó -, akkor is elgondolkodtató adat. Ez alapján már nem állja meg a helyét, hogy: Hiszen én jól vagyok, nem lehet baj! De lehet! Oké, ha nincsen tüneted, jó eséllyel nem is lesz bajod, hiszen ha a fenti statisztika igaz, 5-ből 4 ember úgy esik át a fertőzésen, hogy lényegében nem is tud róla, vagy az enyhe tüneteit mondjuk sima megfázásnak tudja be. De mi lesz azokkal, akiket adott esetben megfertőz? A szüleivel, munkatársaival, a barátaival, az ő szüleikkel és akiket ők megfertőznek? Akarjuk ezt vállalni? Hiszen minden 5 emberből 1-nél a fenti tanulmány szerint is jelentkeznek tünetek és bizony az idősek, a krónikus betegek veszélyeztetettek. Ők belehalhatnak. Ahogy bárki más is, de nekik drasztikusan nagyobb az esélyük. Ha ezt végiggondoljuk, akkor meg kell értenünk, hogy ez nem rabló-pandúr játék, hanem akár halálosan komoly is lehet.

És van egy negyedik ok: a társadalmi felelősségvállalás

Magyarország az első kört jól átvészelte. Nagyon jól. Minden ellenkező híresztelés ellenére, a világon az egyik legjobban. A környező országokban vagy éppen Európában, többnyire rosszabb adatokat láthatunk. Mindennek két oka volt (ezt ma már tagadni botorság lenne): egyrészt a nagyon is időben meghozott kormányzati korlátozó intézkedések (biztos nem volt minden 100 %-ig tökéletes, lehet, hogy volt ami túlzás volt, de az eredmények magukért beszélnek és ne feledjük el, utólag bírálni, tudni a frankót vagy akkor, amikor dönteni kell, jól dönteni, két külön dolog), másrészt a lakosság fegyelmezettsége (írtam arról, hogy szerintem a spanyol lakosság miképpen járult hozzá, hogy olyan helyzetbe kormányozzák magukat, amilyenbe jutottak).

Most ugyanott vagyunk, ahol márciusban voltunk! De már sokkal többet tudunk. A kormányzat tudja, hogy nagyjából mit várhatunk, hogy miből mi következik, már vannak egészségügyi eszközeink egy nagy járványra is, így a járványgörbe mindenáron ellaposítása már nem azért életfontosságú, hogy ne járjunk úgy, ahogy sok más ország, hogy egyeseknek nem jut ágy, lélegeztetőgép vagy éppen orvos, ne adj' Isten, kor szerint kell dönteni, hogy ki élhet és ki nem, mert nem jut neki ellátás. Ezen túl vagyunk. Ma már a döntéshozók sokkal többet tudnak erről a betegségről és vannak kipróbált módszereik.

És mi is tudjuk, hogy mi következik és mit kell tennünk. Az első körben sikerült, elég fegyelmezettek voltunk ahhoz, hogy erővel lapos lehessen a görbe. Ennek hatalmas ára volt, az elhunytakon és családtagjaik fájdalmán túl, az ebben nem érintettek is nagy árat fizetnek. Sokan elvesztették a munkájukat, a megélhetésüket, a gazdaság sok százalékos pofont kapott - akkor is ha más gazdaságok sokkal nagyobbat -, gazdasági ágazatok álltak a földbe. Ráadásul korlátozták a mozgásunkat, az életünket, hogy megóvják azokat, akiket veszély fenyegetett.

Most újra a startvonalnál vagyunk! Az előbb azt írtam, hogy tízmillió virológus országa lettünk, de már régen tízmillió fociszakértő országa voltunk. Jöjjön egy futball hasonlat. Ha úgy tetszik, most jön a visszavágó. És az első meccset megnyertük, előnnyel mehetünk a pályára, de összesítésben még el lehet ezt veszíteni. Itt az idő, hogy újra kezdjük! Most még nem kell minden erőnket bevetve harcolnunk, még ott tartunk, hogy elég ha jó a védelmünk és ráülünk az eredményre, de azt fegyelmezetten kell tennünk. Ha ezt most megtesszük, akkor nem kell kilehelni a lelkünket, hanem szem előtt tartva az előző mérkőzés tanulságait, remélhetőleg most nem is kell annyi tőlünk és kisebb áldozatokkal járhat a következő kör. Rajtunk múlik!

Most ez a feladat! Most nem mindenáron ellaposítani kell a görbét, hanem fegyelmezettséggel elérni azt, hogy most ne kelljenek közel sem olyan megszorítások, mint előzőleg és az okozott kár sokkal kisebb legyen, vagy ne legyen újabb kár, miközben még kevesebb áldozatot kelljen hoznunk, elsősorban emberi élet és egészség szintjén.

Ne keressünk kiskapukat, ezúttal ne! Még lehet utazni, utazzunk oda, ahova lehet (zöld országok), vagy mérlegeljük, hogy megéri-e kifizetni a teszteket, ha úgy alakul, mert mondjuk változik a helyzet. Ha pedig zavar a bizonytalanság, akkor nyaraljunk itthon és támogassuk a hazai turizmust. Vagy ebben az évben mondjunk le a nyaralásról és töltsük a családunkkal a szabadságunkat, társasjátékozva, kirándulgatva, vagy kertészkedve. Annyi opciónk van, mind jó és rendben van. 

Egyszer már megcsináltuk, mutassuk meg, hogy nem egyszeri alkalom volt! Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra!

(Ajánlókép: COVID-19 figyelmeztetés Torontóban, 2020. márciusban. Forrás: EelamStyleZ / CC BY-SA)

A jelen posztban - ahogy a Vélemény Rovat többi cikkében is - leírtak a mi személyes tapasztalatainkon alapulnak egy adott időpontban. Mások tapasztalatai esetleg, vagy a más időpontban tapasztaltak, a leírtaktól akár lényegesen eltérhetnek. A leírtak a mi szubjektív véleményünket tükrözik, ami nem zárja ki, hogy másnak akár ugyanebben az időpontban, akár más időpontban, más tapasztalatai legyenek az adott helyen, szolgáltatással és/vagy áruval kapcsolatban. Amennyiben a cikkben megemlített személy(ek) és/vagy cég(ek), vállalat(ok) szeretnék bármely a Vélemény Rovatban megjelent írásunkkal kapcsolatban a saját álláspontjukat megjelentetni, kérjük, hogy küldjék el azt írásos formában az e-mail címünkre (utazzokosanblog@gmail.com), a véleményt/álláspontot vagy az adott poszt végén vagy egy külön, az eredeti posztra mutató linket tartalmazó cikkben részben vagy egészben megjelentetjük.  

fb_jel.jpgAmennyiben tetszett ez a poszt vagy bármelyik másik, kérjük, keressétek fel a Facebook oldalunkat, ahol mindig friss híreket találtok a blogról illetve ide kerülnek ki az itt meg nem jelenő anyagok. Amennyiben gondoljátok és ráklikkeltek a Tetszik gombra, azt pedig külön köszönjük. 

A 'VÉLEMÉNY' rovat további cikkeit pedig ezen az oldalon találjátok meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr3416002328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.07.15. 14:42:56

Figyi öcsi. Engem te ne korlázozz. Aki aggódik, az maradjon otthon. Aki nem, az elmegy inni, múlatni meg utazgani.
Ennyi.

Ha félsz maradj a seggeden! Bebookoltam pár olcsó jegyet, stb... szerencsére zöldben élek, meg megoldom okosben

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 17:19:31

@232323: Kedves 232323! Nagy örömmel veszem, hogy elolvastad a posztot, de az elszomorít, hogy nem értetted meg. Még abban is egyetértünk, hogy aki fél, maradjon otthon, aki nem, az utazzon. Nem akarlak korlátozni, nem is tehetem! Olyannyira nem, hogy hétfőn érkezem haza külföldről, zöld országból. De... ha időközben besárgul, akkor karanténban maradok, vagy megcsináltatom a 2 db tesztet. Útközben be fogom tartani a szabályokat, lesz rajtam maszk, ahol kell (pld. repülőn, repülőtéren, utcán), tartom a távolságot, ahol lehet, fertőtlenítek, stb. Ha besárgul az adott ország, akkor viszont nem utazom körbe Európát, hogy megtévesszem a hatóságokat, hanem karantén vagy tesztek. Miért? Nem azért, mert én aggódok, hanem mert nem akarom végigfertőzni a környezetemet, ha nem muszáj, ha és amennyiben adott esetben tünetmentesen is vírushordozó vagyok. Erről szól a cikk, hogy ne akard kijátszani ezeket a szabályokat! Zöld országban élsz, akkor miért lennél korlátozva?

Etniez 2020.07.15. 17:33:28

Nem írsz hülyeséget, csak nem veszed figyelembe, hogy másoknak más az élete.

Te otthon laksz, hazamész.

Mi, legalább 130.000-en itt lakunk az UK-ban és haza akarunk menni. Nyaralni.

Nem volt semmilyen korlátozás az UK-ból június és ma között. Másfél hónapig.
Az itteni covid számok azóta csak javultak. Magyarázd meg nekem légyszíves, hogy ha itt javultak a számok és eddig nem kellett 2 hetet karanténba töltenem, akkor most miért? Ez nem a 10 millió vírustudós esete, hanem nonszensz hülyeség.
Szerinted mi zajlik az itteni fórumokban? Mindenki azon agyal, hogy játsszuk ki ezt a rendkívül ostoba besorolást, nagyon helyesen.
És mivel magyarok vagyunk, már van is okosság. Nem akarok konkrét ötleteket adni, de lehet gondolkozni azon pl:

-Nem egyenesen Londonból érkezünk, hanem egy zöld országban, ahol nincs karanténkötelezettségünk átszállunk vonatra/buszra/autóba.
-Mentességet nyújtunk be, a törvény sok ilyen lehetőséget biztosít.

A baj az, hogy itt lehet tesztet csináltatni, ingyenesen, akár házhoz is küldik, vagy drive in rendszerben megcsinálják minden nagyobb városban, de az eredményről csak egy sms-t vagy emailt küldenek.
Azt meg vagy elfogadják itthon a hatóságok vagy nem. Csak az embernek nem mindegy, hogy a két hét szabadságát bezárva tölti, illetve mehet szórakozni, találkozni barátokkal, rokonokkal.

Az teljesen nonszensz, hogy ilyen rapid intézkedést vezetnek be. Egyik kollégám tegnap ment haza, csinál amit akar, én jövő héten utazom, engem meg szívatni akarnak (nem fognak).

Eusebius 2020.07.15. 17:35:02

@232323: Figyi! Korlátoz téged a vírus pont eléggé. Ha valaki sárga (vagy piros) országból trükközve jön haza, lenyilatkozza a zöldet, már hatóság félrevezetése plusz gondatlan veszélyeztetés. Ha esetleg fertőz, az már gondatlan életveszélyes testi sértés (vagy bántalmazás). Ha az általa fertőzött ember meghal, az gondatlan halált okozó testi sértés (vagy bántalmazás), aminek a büntetési tétele 3 évnél kezdődik. Márpedig ennyi időnél már csak végrehajtandó börtön van, szerencsés esetben 2 év utáni szabadlábra helyezéssel.

Etniez 2020.07.15. 17:40:13

@Eusebius: Hát te biztosan nem vagy jogász...

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 18:04:18

@Etniez: Dehogynem veszem figyelembe és tényleg rapid volt a korlátozás. De ilyen rapid korlátozások vezettek oda, hogy most Magyarország 4 ezer feletti ismert fertőzöttnél jár, pld. Spanyolország 300 ezer fölött (na, ők nem hoztak rapid intézkedéseket). A lakosságszám nem indokolja (4,5-szörös). Ez a helyzet az Egyesült KIrálysággal is, ott sem siettek. De... Láthattad, leírtam: augusztus 1-ig ingyenesen tesztelni, túl rövid idő, szerintem augusztus végéig kellene, mert sokan most ezért nem tudnak elmenni a befizetett útjukra vagy éppen - igen - nem tudnak hazajönni, ha külföldön élnek. A két hét karantén - korábban leírtam - az utazással nem kompatibilis.

Etniez 2020.07.15. 18:58:51

@Utazz Okosan Blog: És az hogy lehet, hogy egy ország X számokkal nem veszélyes, majd hirtelen 1/2 X számokkal meg igen.
Bullshit.

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 19:16:38

@Etniez: Ahogy írtam, lehet vitatkozni a besorolásokkal, ha szeretnél ilyen példát tőlem : Norvégia vagy USA és egyes ázsiai országok, például, de én azt szerettem volna, ha mindenki megértené, hogy ez most nem az, amit meg kellene oldani okosban. Ha pedig ebben a tárgyban döntés született, annak gyorsnak kellett lenni, egy hónapot várni, hogy ne érintsen senkit kellemetlenül, aztán próbálni megoldani, hogy ne terjedjen el a vírus az egész országban, nos, az már egy lejátszott meccs: a spanyolok erről tudnának mesélni. Mesélnek is! Írtam erről is egy cikket a blogon.

Etniez 2020.07.15. 19:26:03

Nézd meg, júniusban utazhattunk szabadon haza, akkor itt 2000 eset volt átlagban naponta, most meg 538 van.
Ehhez képest akkor mehettünk, most meg nem.
Na, ezzel van tele a fsza mindenkinek.

www.bbc.co.uk/news/uk-51768274

Etniez 2020.07.15. 19:27:50

@Utazz Okosan Blog: De a nyári szabadságod nem úgy működik, hogy de most egy két hetet várunk, értsd már meg ember.

Ez úgy működik, hogy az jövő heti szabadságomat januárban kiírtam, ha most nem megyek, akkor majd jövő nyáron... Ez nem két hétről szól. Ezért fogja mindenki kijátszani a szabályt, teljesen jogosan. Egy hozzászólással fentebb írtam a számokat, linkeltem. Most biztonságosabb innen hazamenni, mint ezelőtt.

Eusebius 2020.07.15. 19:36:14

@Etniez: Igazad van, nem vagyok jogász. Szakmámból adódóan olvasgatom a Btk-t. 160. paragrafus 4. bekezdés: "Aki az emberölést gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Előírás a középérték, az 3 év. Ha nem értékelik súlyosító körülményként (jó eséllyel értékelik) a határon tett hamis nyilatkozatot (esetleg ezeket a kommenteket is), úgy már akár 4-5 év is lehet...

Etniez 2020.07.15. 19:38:33

@Eusebius: Csak ez nem emberölés, ha jogász lennél, akkor nem írnál ilyen hülyeséget.

Eusebius 2020.07.15. 19:46:13

@Etniez: A szabályt sajnos be kell tartani. Hogy miért? Ahogy egy kedves oktatóm mondta: mert a jogalkotó így döntött. Kijátszása jogellenes. A szabályokat, ha nem tetszenek, változtasd meg! Jelöltesd magad képviselőnek, miniszterelnöknek, elnöknek!

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 19:48:24

@Etniez: Igazad van, írtam, sokszor, a besorolásokon lehet vitatkozni, helyenként alappal. Tény, hogy a környező országokban (Balkánon) emelkedő számoknak és a fűnyíróelvnek esik áldozatul az UK, most besorolta, volt valamilyen vonal (nem tudom milyen, nem én vagyok Müller Cecilia) és az UK fölé esett. Viszont jövő héten megérkezel, elmész egy tesztre, elvileg estére vagy másnapra kész, és szabadulsz, aztán csinálnak még egyet és ennyi. Ezért egyébként kár is kóborolni Európában, hogy zöld országból érkezzél be. A szabályokat kijátszani nemzeti sport és abban Európában biztosan dobogósak lennénk, talán nem is a legalsó fokon.

Eusebius 2020.07.15. 19:51:55

@Etniez: de igen. Gondatlan emberölés, ha meghal a fertőzött.
De meghalnia sem kell. Mivel a koronavírus fertőzés potenciálisan életveszélyes, ezért a 164. paragrafus 9/c. pontja alapján ugyanúgy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Etniez 2020.07.15. 19:58:35

@Utazz Okosan Blog: Ez az elmélet.
A gyakorlat meg úgy néz ki, hogy a reptéren megmérik a lázad, utána kapsz egy hivatalos papírt, hogy mehetsz karanténba.
Utána felhívod a háziorvost, aki vagy rendel neked tesztet vagy nem.
Ha igen, akkor egyszer majd kijönnek a mentők. Amikor éppen ráérnek.
Utána vársz az eredményre 2 napot.

Aztán már mehetsz is bárhova.

Ezt én nem óhajtom, úgyhogy 4 szálon futtatom a dolgokat jelenleg, minden legális módszert megpróbálok.
Aztán ha nem, akkor ...

@Eusebius: Persze, be kell. Magyarország pont arról híres.

Eusebius 2020.07.15. 20:17:31

@Etniez: Azért ne gondold, hogy a hatóságok hülyék. Egy-két hozzád hasonló mentalitású fertőzött után az összes érkezőt újra átnézik.
Még egy kérdés: miből gondolod, hogy a kinti szabályok nem változnak a szabadságod alatt? Esetleg pont a kinti hatóságok döntenek úgy, hogy nem engednek vissza...

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 20:47:24

@Etniez: Lehet, nem próbáltam, de ha Spanyolország az elkövetkező napokban besárgul, akkor megyek karanténba és tesztelni. Remélem, sikerül a 4 dologból valamelyik.

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 20:52:19

@Eusebius: Erre is volt példa, pont a spanyoloknál.

Bircanyíró 2020.07.15. 21:17:06

@Eusebius: a koronavírus fertőzés potenciálisan életveszélyes, ezért a 164. paragrafus 9/c. pontja alapján ugyanúgy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
?????
Ebből levezetve az elmúlt években és az idén is jelentős tömegeket kellett volna börtönbe zárni, ugyanis az INFLUENZA fertőzés potencionálisan életveszélyes, az idén Mo.-n jóval többen haltak bele ebbe, mint koronába, sőt világszerte sem érte még el a koronás áldozatok száma az influenzásokét! Elkeserítő, hogy sokan még mindig úgy tesznek, mintha a Covid-19 lenne az egyetlen betegség, ami veszélyt jelent és ami ellen küzdeni kell, holott ez csupán az egyik a sok közül! (Ráadásul MINDEN STATISZTIKA szerint kisebb a lángja, mint a füstje, amit sok egyéb mellett jól szemléltet, hogy a 18 ezer hirtelen beszerzett lélegeztetőgépből hánynak a használatára volt szükség! [0!]) Mellesleg egyre valószínűbb, hogy mire ugyanakkora lesz az átfertőzöttsége, mint az influenzának, a súlyossága sem lesz sokkal komolyabb.
De visszatérve az állításodhoz: az influenzások évtizedek óta szájmaszk használata nélkül jártak dolgozni, szabadon utazhattak, mindeközben szabadon fertőzhették embertársaikat! Szerinted börtönbe velük???

BOB 2020.07.15. 21:32:28

@Utazz Okosan Blog: Ezt a mellebeszelest hagyjuk mar, semmifele "vonal" es semmifele EU-normak nem voltak. Raboktek egy par orszagra es kesz. Norvegia pl. netto politikai bosszunak esett aldozatul, ezt meg ki is mondtak. Kanadat ugyszinten nem lehet magyarazni, es a masik oldalrol Horvatorszag es az USA szinet sem. Ez politikai dontes volt, hagyjuk mar azt a bullshitet, hogy ebben barmifele szakmai erv szerepet jatszott volna. Ha igy lenne, nem titkolnak a modszertant. Marpedig titkoljak, akarki megkerdezte eddig, netto suketelest kapott valaszul.

Utazz Okosan Blog 2020.07.15. 21:59:29

@BOB: Norvégia belénk kötött, ráadásul nem is volt igazuk, amikor dönteni kellett, nem a javukra döntöttek. Hogy ez helyes-e vagy nem, az kérdéses, de hogy Te vagy én másként döntenék, az is az. Politikai bosszú volt? Minimum jelzés. Az országok listájával, besorolásával én sem minden esetben értek egyet, nálam pld. az USA nem sárga lenne, nem is vörös, hanem egy új szín, hiszen ők vannak a lista elején. Számomra sem világos a sárga szín, de valójában a piros és a sárga között alig van különbség a magyar állampolgároknak, az írásom pedig róluk és nekik íródott. És nem arról, hogy a listák rendben vannak-e.
Ezt írtam a blogon: "Ismétlem: lehet vitatkozni, hogy mennyire pontosak, jók a szabályok vagy éppen a listák kialakítása."
Ezt írtam Etnieznek válaszul: "Ahogy írtam, lehet vitatkozni a besorolásokkal, ha szeretnél ilyen példát tőlem : Norvégia vagy USA és egyes ázsiai országok..."
Nem vitatkozom Veled a lista egyetlen tagján sem, most besorolták az országokat, valami szerint. A politikában pedig bizony van politika is.

De az én írásom nem erről szól, hanem arról, hogy ezt a szabályozást most nem feltétlenül kellene kijátszani. Ez a címe is: "... ne keresd a kiskaput!" Hogy tűpontos-e a listák összeállítása, az egy másik téma. Helyenként nem tűpontos és helyenként van benne politika. Sőt, abban is van politika, hogy azt is szolgálhatja, hogy több legyen a Balaton, mint az Adria. De egy balatoni lángososnak, egy Zimmer Frei-esnek, vendéglősnek, ez nagyon is fog tetszeni, miközben a budapesti panziósnak és vendéglátósnak nem, mert nekik pofon, ami a balatoniaknak segítség. De a politika ilyen, a törvények ilyenek. Egy sem tökéletes. De most ez a szabály és ha most valaki az USA-ból csak egy teszt után szabadulhat a karanténból, az szerintem nem baj és az sem, hogy kell még egy (nálam csak ezután szabadulhatna). Viszont ez most nem az a szabály, amit most trükközéssel ki kellene játszani.

BOB 2020.07.16. 07:57:32

@Utazz Okosan Blog: az nem vitatom, hogy a szabalyokat be kell tartani (en is ezt teszem), de ettol fuggetlenul ez egy egy hasrautesszeru dontes. Norvegia belenk kotott? Nem veletlenul az tortent hogy "elfelejtettunk" adatokat szolgaltatni? Mas szemeben a szalkat, mienkben a gerendat sem...
Sokan vegig se gondoljak, hogy az ilyen hasrautesszeru dontesek milyen hatassal vannak emberek tizezreinek eletere. Nemcsak utazasrol van itt szo, hanem pl. arrol, hogy aki kulfoldon dolgozik, mikor lathatja viszont a csaladjat. Es amikor ilyen sulyu kerdesekrol van szo, nincs helye kommunikacios szempontok alapjan meghozott donteseknek, titkolozasnak meg plane. Nem vagyunk ugyanis jatekszerek.

Utazz Okosan Blog 2020.07.16. 12:03:49

@BOB: Az adatszolgáltatással kapcsolatban, én több nemzetközi oldalon láttam a magyar adatokat, minden nap az elsők között jelentek meg. Furcsának tartanám, ha pont az Európai Uniónak nem jelentenénk, ráadásul nem is titkolandók ezek az adatok, hiszen a hivatalos koronavírusról szóló kormányzati oldalon szerepelnek.
A mai Kormányinfón az is kiderült, hogy az egyik alapvető szempont a 1 millióra jutó aktív fertőzöttek száma volt, e mellett, hogy mennyi magyar él kint. Meg szerettem volna nézni az Egyesült Királyság aktív fertőzöttjeinek számát a Worldometers-en, de pont ők azok, akik nem szolgáltatnak ilyen adatokat (mi igen). A sokat bírált Horvátország 290 körüli 1 millió főre eső fertőzöttel áll, Magyarország 55-tel. Az is látható, hogy az uniós országok könnyebben kaptak zöldet, mint az Unión kívüliek, pontosan az Unió nyomása miatt. A britek maguk választották a másik utat. Igazából Unión kívüli ország nincsen zöld listán, ha jól emlékszem. Ennek ellenére ismétlem, én sem értek egyet minden besorolással.
Érdekesebb lesz, hogyha régiókra osztják a nagyobb országokat, akkor azt hogyan fogják ellenőrizni. Az a gyanúm, hogy ez nem fog megvalósulni. Hiszen - nekem Spanyolországra van még valamennyire rálátásom - adott esetben valaki a most legfertőzöttebb (új fertőzések) Katalóniában él/nyaral és átautózik mondjuk Alicanteba és onnan repül haza, akkor honnan lehet tudni, hogy amúgy ő Katalóniában volt 2 hetet? Összehasonlításul: Valenciana tartomány elmúlt 14 nap új esetek 236; Katalónia: 3952. Amikor ma mindenki azon gondolkozik, hogy bejárja fél Európát (helytelenül, ismétlem, erről szól az írásom), csak zöld országból érkezzen haza, ilyen kiskaput nyitni hiba lenne.
A jelen kérdésben a transzparencia mindenképpen előnyös lenne, sőt, talán alapkövetelmény. Pontosan azért, mert megmutatkozott az első körben, hogy a magyar emberek tudnak fegyelmezettek lenni, ha elmagyarázzák és megértik, hogy erre szükség van. Erről szólt az én írásom is.

Eusebius 2020.07.17. 22:03:38

@Bircanyíró: Az influenzás megbetegedésre nem írtak elő karantént. Mellesleg, de igen, olyannyira, hogy ha valamelyik szülő a beteg gyermekét bölcsibe/óvodába/iskolába viszi, és ott bármelyik másik gyermek elkapja, az foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés.
Visszatérve a koronavírusra: még az első hullám idején az Operatív Törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy mind a hamis nyilatkozattétel, mind a karantén megszegése bizonyos esetekben letöltendő szabadságvesztéssel szankcionálható bűncselekmény. Több ilyen eljárás is indult. Aki akar, kockáztathat. De szerintem hülyeség ilyesmi miatt bíróságra járni. Márcsak azért is, mert a külföldi munkáltató nem biztos, hogy elnézi, hogy a dolgozója az eljárás miatt minimum néhány hónappal meghosszabbítja a szabadságát...
süti beállítások módosítása