Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

A Candelaria-i Betlehem

2020. december 23. - Utazz Okosan Blog

Spanyolország és ezen belül a Kanári-szigetek, egy mélyen katolikus hagyományú ország, így természetesen Krisztus születésének ünnepét, mely egyértelműen az egyik, ha nem a legnagyobb katolikus ünnep, a Kanári-szigeteken és ezen belül Tenerifén is hatalmas és áhítattal teli várakozás előzi meg, mely bármerre is járunk, materiális formában is testet ölt. Második és idén egyben utolsó karácsonyi várakozással foglalkozó posztunkban, a Candelaria-ban felállított miniatűrökből álló, ám hatalmas és az utolsó részletekig  kidolgozott (kivéve a Candelaria főterén található guanche harcosokat) Betlehem-installációt mutatjuk be és természetesen a feldíszített városról is következik néhány fotó.   

Tovább

Karácsonyi várakozás La Orotavában

December minden szempontból az év talán legünneppel telibb hónapja - ha lehet ilyet mondani -, a keresztény országokban mindenképpen. A hónap első kétharmada a várakozással telik, az ember lelke ünnepi hangulatba kerül, a városokban karácsonyi díszítést kapnak a fák, a hidak, az épületek, hatalmas karácsonyfákat állítanak, a villamosokat ünnepi fénybe öltöztetik. Várjuk Jézus születésének napját, és mivel ő rövid élete során mindig az egymás iránti szeretet fontosságáról szólt, talán ilyenkor kicsit jobban szeretjük egymást (szeretném remélni, hogy így van és nem arról van szó, hogy csak takarékra állítjuk a gyűlölet lángját). Aztán a karácsonyi ünnepek után néhány nappal, el is búcsúztatjuk az évet, ami azt gondolom, hogy idén még könnyebb, bár a szilveszteri ünneplés a legtöbb országban a szokottnál sokkal szűkebb körű lesz (a magyarországi szabályozásokra még néhány napot várni kell). 

Tovább

A száz vulkán szigete - Lanzarote

Korábban azt írtam, hogy a Kanári-szigetek közül La Palma a legszebb, amit fent is tartok, azonban most, hogy nem régen - nyolc év után ismét - felfedeztük Lanzarotét, holtversenyt kell, hogy hirdessek az első helyen, már ami a legszebb kanári-szigetek listáját illeti. A közeljövőben Lanzarote szigetéről szeretnénk sorozatot indítani a blogon. Ebben a bevezető posztban - szokás szerint - általános információk következnek a szigetről, illetve némi turisztikai információt is átnyújtunk Kedves Olvasóinknak, mielőtt majd több cikkben végigvesszük, hogy miért is éri meg a legészakibb kanári-szigetre utazni. Következzen tehát, hogy mit is kell tudni Lanzarotéról. 

Tovább

Francia-arab csoda Afrika Svájcában

Ahogy a Facebook-on jeleztem, mostanában elsősorban rövidebb, inkább fotókra építő posztok lesznek a blogon, mivel már nem szeretnék folyamatosan a koronavírus-járványról írni, azonban nyilvánvalóan most a járvány a fő téma, és minden utazni vágyó, kalitkában verdeső rab madár. Nem régen két fotót hoztam La Palma szigetéről, annak fővárosából, egy igen különös alakú múzeumépületet bemutatva, ezúttal pedig kicsit keletebbre "hajózva", belépünk az 1001 éjszaka mesevilágába. Következzen egy rövidposzt erejéig a marokkói Casablanca és a gyönyörű II. Hasszán Mecset.

Tovább

A szabályokat betartatni nem kell félnetek

Az elmúlt napokban, hetekben felgyorsultak az események, bevezették a határzárat, a "majdnem saturól" kiderült, hogy bizony a fémpofák szorosan összezártak, majd egyből el is kezdek résnyire nyílni, elindult a személyes találkozáson alapuló oktatás és sajnos bizony elindult a járványgörbe is felfelé. Itt a koronavírus második hulláma, ezt immáron senki nem is tagadja. Közben közvetlen kapcsolatba kerültem - a családomon keresztül - magával a rettegett kórral is, így önkéntes házi karanténba vonultam (minderről majd később a Koronavírus Naplóban). Aztán eljött a mai este, a szokásos sajtószemle és szembe jött egy hír, amely arra késztetett, hogy végre megírjam, amit már nagyon régen akartam és amit már próbálok elmondani egy ideje. Rám nem jellemzően, egy gyors, rövid poszt következik, melyben szeretnék ébresztőt fújni, immáron sokadszorra.

Tovább

Wizz Air Sztorik - Maszkom, maszkom, mondd meg nékem... (1)

Őszintén szólva nem ezt a történetet szántam az első Wizz Air Sztorinak, de az aktualitása mindenképpen megváltoztatta a sorrendet. Ez a konkrét eset tulajdonképpen kórképet mutat a jelenlegi járványhelyzetben a magyar társadalom viselkedéséről és mivel a következő cikkem is szorosan kapcsolódni fog a témához, így ez a sztori előlépett az első helyre. Azt gondolom és remélem, hogy az a július 20-i délutánból éjszakába nyúló repülés sokaknak tanulság volt, és információink szerint - bár ezek nem saját tapasztalatok - már nem ez a helyzet a Wizz Air gépein, amit itt leírtam, talán pont azoknak a kérdéseknek köszönhetően, amelyeket feltettem a Sajtóirodájuknak. Mindez pedig igazán korrekt és előremutató a Wizz Air részéről. Ettől függetlenül azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy az utasok viselkedése illetve az, hogy mindez nem igazán zavarta a személyzetet, mekkora veszélyt is hordozott magában, ebből pedig tanulságokat levonni a mindennapjainkra vonatkozóan is. Nézzük, mit tapasztaltunk 2020. július 20-án a Tenerife-Budapest járaton.

Tovább

A sárga Spanyolország - az érem két oldala

Agusztus 7-én 0:00 órától Spanyolország a korábbi zöld besorolásból a sárgába lépett át. Mivel bizonyos okokból figyelő szememet a spanyol helyzeten is rajta tartom, eljutott hozzám, hogy a döntés, az időzítése mekkora felháborodást keltett például a szintén "sárgába borult" Kanári-szigeteken, az ott élők, lakók, tartózkodók körében és valljuk be, volt is ennek alapja. Azonban van az éremnek egy másik oldala is, amit az élet gyorsan igazolt, megmutatva, hogy jogos döntés született. A következő cikkben egy általános áttekintés után, a spanyol és különösen az egyes régiókat érintő sárgítással kapcsolatban mondom el a szubjektív véleményemet és természetesen nyitott vagyok a kulturált vitára is.

Tovább

A Ewing család otthona - Southfork Ranch

Sok film és sorozat készül felépített díszletek között, filmstúdiókban. Aki járt az Etyek melletti, a Korda Filmstúdióban láthat számos szép példát erre, de a világ több részén (hogy még egy példát említsek, Marokkóban és ez nem a legnépszerűbb Hollywood) látogathatunk meg olyan stúdiókat, ahol korábban világhírű alkotások forogtak. Legtöbbször azonban nem éri meg költöztetni a stábot és az egész forgatás során szinte el sem hagyják a filmstúdió területét. Azt gondolom, hogy aki nem az elmúlt 10-15 évben született, az legalább halott a Dallas című filmsorozatról, akik pedig ennél idősebbek, azoknak világszerte ismerős a Ewing név. A Dallas egyik fő helyszíne, a Southfork Ranch, az említett család otthona, nem egy felépített, kreált stúdió-helyszín volt, hanem a valóságban is létezett és létezik a mai napig is.   

Tovább

Utazz okosan és ne keresd a kiskaput!

Vasárnap Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tett a Magyarországra való beutazások tekintetében. A helyzet fontosságát és komolyságát jelzi, ahogy ezt ő maga is megjegyezte, hogy minderre nem a megszokott csütörtöki Kormányinfón, hanem vasárnap délelőtt került sor. Azóta természetesen az utazással foglalkozó közösségi oldalakon és minden fórumon téma az új szabályozás, természetesen sokaknak van véleménye, ráadásul többen - "jó magyar szokás szerint" - már el is kezdték keresni a kibúvót. Természetesen az Utazz Okosan blogon publikáló posztolóként nekem is van véleményem és utazási blogként talán nem is mehetünk el szó nélkül a dolog mellett, akkor sem, ha eddig igyekeztünk az aktuálpolitikai témáktól távol maradni.

Tovább
süti beállítások módosítása