Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Csodavilág a föld alatt Chihuahuában, de ezúttal Alice nélkül

2020. február 23. - Utazz Okosan Blog

A mexikói - már amúgy is érdekes nevű - Chihuahua államban valódi, meseszerű csodavilágot rejt a föld. Meseszerű helyről van szó, hiszen az ember nem is gondolná, hogy ilyen létezik és a képeket látva, valószerűtlen érzés keríti birtokába, olyan érzés, amit Alice is átélhetett, miután belezuhant a nyúlüregbe és szembesült a világgal, ahova került. Varázslatos virtuális utazásra indulunk Mexikóba, ezúttal azonban sem Alice, sem a Fehér Nyúl, sem a társai nem tartanak velünk. Utazásunk során azonban lesz bánya, barlang és hatalmas "kristály pálcák", melyek mintha óriások mikádó pálcikái lennének, akik megunva a játékot, hátrahagyták volna őket az örökkévalóságnak.  

Tovább

A diszkont légitársaságok létjogosultsága 1. rész - Történelemóra

Január utolsó napján publikáltuk a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren megesett "kalandjainkat", és közben némi kritikát is megfogalmaztunk Budapest légikikötőjével kapcsolatban. A poszt eddigi rövid "történelmünk" legtöbb oldalletöltését generálta és helyenként elég kemény kritikákat eredményezett hozzászólások formájában a diszkont légitársaságokkal illetve azok utazóközönségével kapcsolatban. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy elmondom a véleményemet arról, hogy miért is van létjogosultságuk a "low-cost" légitársaságoknak, sőt, miért is van szükség rájuk és miért nem baj, hogy mind többen használják őket. Természetesen az elkövetkezendők az én véleményemet tartalmazza és nem az egyetlen és megmásíthatatlan igazságot. Mindezek előtt azonban nézzük meg, hogy hogyan is jutottunk el idáig, miért és milyen alapon vannak egyáltalán diszkont légitársaságok. Történelemóra következik!

Tovább

Csöbörből vödörbe, avagy bádogkarámból betonkarámba

Nemrégen osztottuk meg a Facebook oldalunkon mi is a hírt, hogy a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren (végre valahára) bezár a köznyelv által karámnak vagy bádogkarámnak nevezett utasváró, hiszen elkészült az elvileg sokkal európaibb épület, mely kiváltja a régi, joggal nem túl népszerű bádogépületet. Akkor azt írtam, hogy hamarosan lesz alkalmam kipróbálni az új várakozóhelyiséget, hiszen terveztem egy Wizz Air-es utazást. Mindez részben így is alakult, valóban vettem - kiváló áron - egy jegyet Barcelonába, vagyis én teljesítettem a "vállalásomat". Minden adott volt, hogy kipróbáljam a beharangozott új utasvárót. Nem próbálhattam ki!

Tovább

Délkelet-Ázsia - kulturális kirándulás a világ túlsó felén - 4. rész

Délkelet-ázsiai ismét hosszúra nyúlt posztsorozatunk végéhez közeledve, miután megvizsgáltuk a legfontosabb tudnivalókat, melyeket érdemes mérlegelni, mielőtt megvennénk a világ túlsó felére szóló repülőjegyünket, már nem is maradt más hátra, mint hogy elmondjuk, hogy miért is érdemes pénzt és energiát áldoznunk arra, hogy megismerjük a világ e távoli régióját. Mi vár ránk e 11 országnak a valamelyikébe utazva? Nos, ebben a záró posztban végigvesszük, hogy milyen csodálatos látnivalók és élmények hívogatnak.

Tovább

Karácsonyi készülődés és az ünnep Tenerifén (2019)

Néhány napja írtunk róla, hogy a European Best Destinations utazási oldala által indított szavazáson a Budapest Advent lett Európa legszebb és legjobb karácsonyi tematikájú vására. Akkori cikkünkben néhány képet is közöltünk, mely az Budapest Adventen készült. Mivel nagyjából egy héttel később lehetőségünk volt a tenerifei San Cristóbal de La Laguna városában is jó pár fotót készíteni, úgy gondoltuk, hogy a karácsonyi készülődés finisében megmutatjuk, hogy hogyan készülnek a tenerifeiek a karácsony ünnepekre, a napsütésben és a kellemes - de "karácsonyi-hangulat"-gyilkos - 25 fokban. 

Tovább

Európa legszebb karácsonyi vására - Advent Bazilika (2019)

Egy utazási blog szerkesztő-szerzőjét nem érheti nagyobb szakmai öröm, mintha a hazája turisztikai sikeréről számolhat be, hiszen bármennyire is a legfőbb hobbink az utazás és bármennyire is akkor érezzük magunkat elemünkben, amikor utazni indulunk, Magyarország sikerei a mi sikereink is. Boldogan írom le, hogy hazánk, fővárosunk egy újabb turisztikai elismerést gyűjtött be: az Advent Bazilikát választották a European Best Destinations utazási oldal által meghirdetett szavazáson a legszebb karácsonyi vásárnak. 

Tovább

Délkelet-Ázsia - kulturális kirándulás a világ túlsó felén - 3. rész

Délkelet-Ázsia csodálatos világában utazgattunk az elmúlt cikkeinkben, az általános információk mellett remélhetőleg hasznos tudnivalókról írtam a biztonsági állapotokkal, a törvények betartásának fontosságával, illetve az időjárással és az egészségügyi helyzettel kapcsolatban. Ebben a cikkünkben folytatjuk az utazásunkat, ezúttal a szállásokról és a közlekedési lehetőségekről fogok írni.

Tovább

Délkelet-Ázsia - kulturális kirándulás a világ túlsó felén - 2. rész

Délkelet-ázsiai utazásunk előző részében kicsit áttekintettük a világnak ezen csodálatos régióját, és megnéztük, hogy mennyire biztonságos ezekbe az országokba utazni, majd arról írtunk, hogy mennyire fontos, hogy a törvényeket betartsuk, hiszen errefelé bizony az emberi jogokat nem pontosan úgy értelmezik, mint Európában és a halálbüntetés is érvényben van. Ráadásul olyan cselekményekért is börtönbe kerülhetünk, ami nyugatabbra  elfogadott és egyáltalán nem büntetendő, gondoljunk csak a Bruneiben nem régen bevezetett új törvényekre, melyek akár halálbüntetéssel is sújthatják a homoszexuálisokat és a házasságtörőket, vagy éppen a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények ebben a régióban sokkal súlyosabb megítélés alá eshetnek (akár az életünkkel is fizethetünk az ilyen cselekedetekért). De ha betartjuk a szabályokat, törvényeket, ha nem teszünk olyat, ami az adott országban nem megengedett, akkor jelenleg itt is többnyire biztonságban vagyunk, legalábbis annyira, mint a világ többi részén. 

Ebben a részben további praktikus kérdéseket járunk körbe, az időjárásról, egészségügyről, a még Magyarországon elintézendő vakcinációról, a megkötendő utazási biztosításról fogunk tárgyalni (és nem áruljuk el, hogy mi melyik cégnél szoktuk a biztosításunkat megkötni, mert jelenleg tájékoztatni szeretnénk és nem reklámozni).

Vágjunk is bele!

Tovább

Délkelet-Ázsia - kulturális kirándulás a világ túlsó felén - 1. rész

Ha utazni indulunk, az hogy mit várunk az utazásunktól, teljesen egyedi. Vannak, akik csak heverészni szeretnének a minél fehérebb homokkal borított tengerparton, miközben pálmafák integetnek a fövenyre ki-kiszaladó hullámoknak (sőt, van akiknek a koromfekete homok is tetszik, nekik irány a Kanári-szigetek, különösen Tenerife és Lanzarote), mert szeretnének kiszabadulni a mindennapok taposómalmából, kikapcsolni a mobilt és csak nyugalmat akarnak maguknak. Azonban vannak - szerencsére - szép számmal, akik minél aktívabban szeretnék tölteni az idejüket az utazásuk során, a lehető legtöbb látnivalót "gyömöszölik" bele a távol töltött idejükbe és maximum egy-két délelőttöt töltenek a tengerparton, legyen az bármilyen fehér, a pálmafák pedig bármilyen hívogatóak is. (E sorok írója ez utóbbi csoportba tartozik, ezért is foglalkozik blogunk többnyire a látnivalókhoz kötődő utazási élményekkel, bár igyekszünk a célpontoknál a strandolási lehetőségeket is legalább felsorolás szintjén megemlíteni).

Van a világnak egy szeglete, ahol azonban mindent egyetlen tálcán kapunk, csak válogatnunk kell róla. Szinte kultúrsokként ható, a mi megszokott környezetünktől abszolút eltérő világ ez, csodálatos látnivalók, természeti csodák és - igen - a világ egyik legjobb strandolási lehetőségeit kínáló tengerpartok. Mindezt Délkelet-Ázsia nyújtja nekünk, melynek magam is hatalmas rajongója vagyok.

Tovább

Utazásszervezés magunknak - a tervezés lépései - További lépések

Az előző posztunkban elkezdtük végigvenni, hogy milyen lépéseken kell végigmennünk, ha saját magunknak tervezünk meg egy utazást, akár Európától messze is. Ebben a befejező részben megnézzük, hogy mi maradt még hátra, mielőtt belemerülhetünk ezekbe a lépésekbe részletesen is.

Tovább