Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Kanári-szigetek - az örök tavasz világa

2019. május 19. - Utazz Okosan Blog

panoramic-teide-canary-islands-nature-2.jpg

Kanári-szigetek Magyarországon mindig is népszerű célpontnak számított. Kezdetben legtöbben Gran Canaria-ra utaztak, későbbiekben aztán Tenerife szigetének turisztikai felfutása is megfigyelhető volt, azonban a magyar tömegturizmus térképére a Kanári-szigetek igazából akkor került fel, amikor a Wizz Air 2015 október végén elindította első tenerifei járatát.

Ez a járatindítás is megér néhány mondatot, hiszen a Wizz Air - bár ezt soha senki nem erősítette meg - jó eséllyel szándékosan "ültette hintába" a legnagyobb versenytársát, az ír Ryanair-t, hiszen szinte "egymást hátba veregetve" jelentették ki, hogy eszükben sincs Budapestről  ilyen távoli célpontra járatot indítani, ugyan már, dehogy, eszement dolog lenne, ennyi idő alatt kétszer megfordítják a gépüket Londonba vagy Párizsba, noha, valószínűsíthető, hogy a Wizz Airnél ekkor már nagyban szervezés alatt volt a tenerifei útvonal. Őszintén szólva, megnéztem volna az egyébként zseniális és kéretlen őszinteségéről híres (vagy hírhedt) Ryanair vezér, Michael O'Leary arcát, amikor a lilák valamivel később bejelentették, hogy összekötik Budapestet és Tenerifét. A Ryanair hamarosan rá is repült szigetcsoportra, de az írek Gran Canaria-t célozták meg, nem vállalták a versenyt, ami talán logikusnak is tűnik.

Mivel Magyarországról a Kanári-szigetek közül átszállás nélkül csak Tenerifére és Gran Canaria-ra lehet eljutni - igaz Lanzarote csak tavaly, Fuerteventura pedig csak idén került ki a Wizz Air foglalható járatai közül -, hajlamosak vagyunk csak ezeket a szigeteket meglátogatni. Pedig a szigetcsoport összesen hét nagyobb (egyesek szerint a Lanzarote mellett található La Graciosa szigetecskét is a fő szigetek közé illene sorolni, de ez valójában nem tűnik reálisnak) és több kisebb szigetből áll. Minden egyes sziget - noha egészen közel fekszenek egymáshoz - egészen más arcát mutatja az oda látogatónak mind földrajzilag, mind kulturálisan, így érdemes időt szánni a többi főszigetre felkeresésére is.

Mivel a Milosról szóló posztsorozatom végén azt ígértem, hogy ezúttal is egy kevésbé ismert helyszínre látogatunk el, így természetesen nem Gran Canaria és nem is Tenerife, de még csak nem is Fuerteventura vagy Lanzarote lesz a célpont. Jelen posztban általánosságban ismerkedünk meg a Kanári-szigetekkel, bevezetendő a következő időutazásunkat, amelyben a legkisebb szigetre látogatunk, és persze a tervek között szerepel a többi sziget is.

A Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban található szigetcsoport, - csak ismétlésként - 7 nagyobb (fő-)szigetből és több kisebb szigetecskéből áll (most maradjunk a hivatalos álláspontnál, hogy La Graciosa nem része a főszigetek csoportjának). Lakossága nagyjából 2 millió fő, a szigetek összterülete kb. 7500 négyzetkilométer. A kétmillió fő majdnem fele, csaknem 900 ezer ember a legnagyobb kiterjedésű (2058 négyzetkilométer területű) Tenerifén él, körülbelül 830 ezren laknak Gran Canariá-n, a maradék öt sziget osztozik a további lakosokon, úgy, hogy százezer feletti lakosszámmal rendelkezik még Fuerteventura és Lanzarote is. 

Földrajzilag a szigetek az afrikai kőzetlemezből emelkednek ki, így ebből a szempontból Afrika részét képezik,  azonban közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak, annak legdélebbi tartományát alkotják, azonban a tartomány számos szempontból autonómiát élvez, pld. saját kormánnyal (Gobierno de Canarias), vám- és adórendszerrel rendelkezik. Két tartományra oszlik a hét sziget, Santa Cruz de Tenerifére (Tenerife, La Palma, La Gomera és El Hierro) illetve Las Palmasra (Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote). A törvényhozás helye a két tartományban négyévente változik (négy évig Santa Cruz de Tenerifén, négy évig Las Palmason van a kormány székhelye).

Érdekesség, hogy Tenerifén található Spanyolország legmagasabb pontja, a Pico del Teide (3718 méter), mely egyben a világ harmadik legnagyobb vulkánja, de minden szigetnek saját vulkánja van (Adi21 hívta fel a figyelmemet, hogy a Földön számos, 3718 méternél magasabb vulkán található, amivel nehéz lenne vitatkozni. A posztban valóban pontatlanul fogalmaztam. A helyzet az, hogy a vulkánokat nyilvántartó NASA illetve UNESCO az ilyen struktúrákat az alapzatuktól méri, mely a Pico del Teide esetében az óceán szintje alatt található, innen mérve a Pico del Teide több, mint 7500 méter magas, ezzel pedig a fenti listákon valóban harmadik helyen áll. Adi21 kommentelőnknek nagyon szépen köszönöm a pontosítást és azt, hogy erre felhívta a figyelmemet).  Szintén érdekesség, hogy Gran Canaria-n homokdűnéket is találhatunk, de ha megnézzük az interneten található képeket és a szaharaihoz hasonló hullámos, végeláthatatlan dűnesort látunk, azért hűtsük le a várakozásainkat, különben csalódni fogunk.

tenerife-teide-volcano-canary-islands-nature-1.jpg

(Spanyolország legmagasabb pontja a Pico del Teide, az El Teide vulkánikus kúpja - Forrás: VisualHunt.com)

Ha azt gondolnánk, hogy a Kanári-szigetek az apró, sárga kanári madárról kapta a nevét, tévedünk, hiszen a szigeteknek semmi közük ezekhez a madarakhoz. Spanyol neve, Islas Canarias a latin Canariae Insulae fordításából keletkezett, melynek jelentése a Kutyák Szigetei. Vannak olyan nézetek, hogy azért nevezték el így a szigetcsoportot, mert a helyi őslakosok, a guancsék (guanche) szent állatként tisztelték a kutyákat, bebalzsamozták és mumifikálták őket, és szigetek a nevüket eredetileg a rómaiaktól kapták, akik Canarii-nak (Kutyások) nevezték el, később ez alakult Kanári-szigetekké. Megint mások szerint az itteni kutyák nem is kutyák, hanem barátfókák voltak, mivel az eredeti latin név szó szerinti fordítása akár a Tengeri Kutyák is lehet és az itt élő, mára kihalt Kanári-szigeteki barátfókákra utalt. Emellett néhány egyéb teória is felvetődött, azonban egy biztos, a kis madárnak a szigetek nevéhez semmi köze nincsen, sokkal inkább a kutyákhoz (vagy a fókákhoz).  

Mikor utazzunk?

A Kanári-szigetek időjárására valóban az örök tavasz jellemző, ha Magyarországhoz hasonlítjuk, a tavasz legkellemesebb május végi vagy június eleji időszakára gondolhatunk. Az éghajlat szubtrópusi, erős óceáni hatással, érezhető párásság július közepétől-szeptember végéig figyelhető meg, de ne gondoljunk itt Thaiföldi nedvességre. Így ha a fenti, az utazás időpontjára vonatkozó kérdést feltesszük, akkor a válasz egyértelműen: bármikor, hiszen általában jó esélyünk van, hogy kellemesebb időjárást találjunk a szigetcsoporton, mint kis hazánkban. De! Természetesen semmire nincsen garancia. Én magam ismertem olyat, aki két alkalommal is eltöltött egy-egy hetet Tenerifén és mindkét alkalommal végig esett az eső, és nem tudtam meggyőzni összesítve több év tenerifei tapasztalattal a hátam mögött, hogy a déli részen nagyon ritkán esik. Igaz ezen ritka alkalmakkor viszont általában ömlik az égi áldás, láttam olyat, hogy egy barrancóba (a hegyekről leszáguldó, víz vájta völgy) telepített parkolóba leállított autókat vitte magával az áradat Playa San Juannál.

A Kanári-szigetek időjárása sokkal egyenletesebb hazánkénál, hiszen nyáron hűti, télen pedig fűti az óceán felől fújó szél (ha még emlékszünk földrajz óráról). Télen az átlagos nappali hőmérséklet 21-22 C fok (december-február), míg nyáron 27-29 C fok (június-augusztusig). Láthatjuk, az eltérés bőven 10 C fokon belül van. 

Csapadék tekintetében késő tavasztól kora őszig (nagyjából áprilistól októberig) a legjobb időszak, ilyenkor van a legkevesebb esélyünk arra, hogy nyaralásunkat elmossa az eső. A többi időszakban előfordulhat esőzés, bár ez közel sem olyan gyakori, mint például Magyarországon ősszel. 

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a magasabb hegycsúcsok (amilyen például az El Teide Tenerifén), jelentős éghajlatformáló hatással bírnak. Újra csak szép példa erre Tenerife, hiszen míg a déli-délnyugati parton nagyon ritka az eső (még január-februárban sem jellemző), addig az északi partvidéken sokkal sűrűbben, a hegyre felfelé haladva pedig még gyakrabban van esőzés. A magyarok körében népszerű Puerto del La Cruz városa környékén sokkal nagyobb az esélyünk például februárban, hogy úgy megyünk haza, hogy végig esett az eső, miközben a Los Gigantes és Los Cristianos közötti partszakaszon folyamatosan ragyogó napsütés volt. Érdemes összehasonlítani az északi part hegyeit és a Tenerife Sur repülőtér (ide érkezik például a Wizz Air) körüli területeket. Az előbbiek sokkal szebbek, zöldebbek, az utóbbiak kopárak, ennek oka azonban az eső mennyiségében keresendő. Bármelyik szigetre is utazunk, ezt vegyük figyelembe a szállás kiválasztásánál, különösen ha a strandolás a szállás közelében fontos tényező.

Az 1800 méter feletti hegycsúcsokon pedig, különösen télen, előfordulhat havazás is, így az is megszokott, hogy mi például a tenerifei Puerto de Santiagóban fürdünk a tengerben vagy éppen napozunk, feltekintve az El Teidére, láthatjuk, hogy a csúcs fehér, hiszen odafent havazott. A Teidére illetve a La Palma-i Roque de los Muchachos-hoz vezető utakat hó esetén biztonsági okokból sokszor lezárják, így amennyiben itt üdülünk és eszünkbe jut, hogy felautózunk valamelyik magasabb hegyre, mert kíváncsiak vagyunk, hogy milyen fél óra alatt a nyárból a télbe érni, nézzünk utána, hogy az utak nyitva vannak-e. Ha viszont sikerül feljutnunk, láthatjuk az annak az egyébként  veszélyes szokásnak hódoló helyieket, akik a hó látványától - és reménykedjünk, hogy csak attól (ld. később) - megrészegülve, az autójuk motorháztetőjére építenek egy kis hóembert, majd leszáguldanak a hegyről és próbálnak leérni a tengerpartra, mielőtt a hóember elolvad és összedől. Hozzáteszem, ez a próbálkozás többnyire sikertelen.

Aki a strandokért és a tengerparton sütkérezésért érkezik a Kanári-szigetekre, annak van néhány rossz hírem. Egyrészt a Kanári-szigetek strandjai közül sok egyáltalán nem olyan, mint amit a thai, karib-szigeteki vagy maláj (hogy csak néhányat említsek) tengerpartokat hirdető utazási prospektusokban láthatunk. A legtöbb itteni szigetnek vannak nagyon szép, - néhánynak akár sárga homokos - strandjai is (nem, fehér nincsen), de sok közülük fekete vagy ritkábban vörös homokkal borított, ráadásul sok sziklás is. Amennyiben ez a fontos, és esetleg zavar, ha fekete homokba kell leterítenünk a törölközőt, akkor nézzünk utána, hogy a szállásunk közelében milyen a part, hogy ne kelljen minden nap sok kilométert autóznunk egy kis tengeri fürdőzésért.

Azt is tudnunk kell, hogy a Kanári-szigeteknél vonul el egy hideg tengeri áramlat, aminek a következtében a tengervíz hőmérséklete még nyáron sem nagyon emelkedik 22 C fok fölé (igaz, télen sem sokkal hidegebb), akinek ez túl hideg, de fontos, hogy megmártózzon a vízben, annak nem ideális hely ez a szigetcsoport. :(  

Időjárásról írva, meg kell említeni még egy különleges jelenséget, a kalimát, mely meglehetősen gyakori ezen a területen, egy évben akár többször is előfordul. A kalima az Afrika partjai felől fújó szél, mely szaharai homokot hoz magával. Általában néhány órától akár néhány napig is eltarthat.  A többnapos kalima esetén a hőmérséklet rendkívül magas, akár 40 C fok is lehet, a látótávolság rendkívül lecsökken, mintha egy sárga köd ülne a tájra, amit a levegőben szálló rendkívül finom homok okoz. Őszintén szólva meglehetősen misztikus és különleges,  sőt elsőre érdekes jelenség, azonban ilyenkor lényegében semmit nem tudunk csinálni, hiszen strandolásra a nagy meleg ellenére alkalmatlan az idő a napfény teljes hiánya, illetve a fény minimális sárga volta miatt, kirándulni sem nagyon tudunk, hiszen körülbelül annyit látunk ilyenkor, mint egy nagyon ködös napon februárban az M1-esen, úgyhogy marad a társasjátékozás vagy a kártyázás, meg persze lehet nyomkodni a telefonunkat, csak hát nem igazán ezért jöttünk ide. Meg lehet próbálni óvatosan magasabb területekre autózni, mert 2000 méter fölött általában tiszta a levegő. Kalima esetén a szálló homok mennyiségét mérik, elvileg nem káros az egészségünkre, de azért ilyenkor nem árt minél kevesebbet tölteni a szabadban és mellőzni a szabadtéri sportokat, különösen a légúti problémákkal küzdőknek. A kalima sokszor szinte egyik pillanatról a másikra tűnik el, mintha csak felszállna a köd, kisüt a nap és fél órán belül nyoma sincs a korábbi sárgás homálynak.

lanzarote-sea-gulf-nature-island-canary-islands.jpg

(El Lago Verde, Lanzarote - Forrás: Visualhunt.com

Hogyan juthatunk el a Kanári-szigetekre?

Erről már ejtettem szót, most két mondatban, összefoglalva. Átszállás nélkül két szigetet érhetünk el a hétből, Tenerifét, amit a poszt írásakor hetente kétszer repül a Wizz Air, hétfőn és pénteken, illetve Gran Canaria-t, amit a Ryanair teljesít hetente egyszer, kedden. Érdemes megemlíteni még - különösen a nyugati országrészben élők miatt -, hogy Bécsből a Wizz Airnek jelenleg heti három járata van Tenerifére. Október végétől pedig a Laudamotion (aka Ryanair) köti össze Gran Canaria-t és Bécset (szerdánként és szombatonként), illetve Bécsből indul Tenerifére is járat ugyanekkortól, ráadásul hetente háromszor, hétfőn, szerdán és szombaton, ezt az útvonalat is a festését tekintve Lauda gépek fogják abszolválni. De természetesen más társaság, például az Austrian Airlines is repül az osztrák főváros melletti repülőtérről Tenerifére, csak ők általában magasabb áron, mint a fapadosok, igaz más szolgáltatást is kínálva.

Érdekesebb kérdés a Kanári-szigetekre kijutás tekintetében az, ha valaki ki szeretne költözni és pld. a Wizz Air ingyenesen szállítható kézipoggyászába nem fér bele a teljes jövőnk. Természetesen ilyenkor sok lehetőségünk van, vehetünk számos feladott poggyászt vagy dönthetünk úgy, hogy megvásárolunk mindent kint, azonban például ha a kedvenc autónkat is magunkkal hoznánk, akkor semmiképpen nem lesz opció a repülős utazás. Azonban érdemes meggondolni, hogy megéri-e az autót kihozni, arra új rendszámot rakatni, a magyar adminisztrációs ügyeket elintézni és a spanyol hivatalokban eljárni, illetve kifizetni a vámokat, adókat, illetékeket. Mindez több ezer €-t emészt fel, ha idősebb autóról van szó, akkor ez biztosan nem éri meg. Akkor van ennek a megoldásnak esetleg létjogosultsága, ha egy nagy értékű, viszonylag új autóról van szó, amit nem tudunk annyiért a szigeten megvásárolni, mint amennyibe ez a móka fájni fog és valószínűleg az autót nem is visszük már vissza, hiszen amennyiben mégis, az egész procedúrát csinálhatjuk elölről, csak most visszafelé. Biztosan vannak, akiknek vannak ötletei, hogy hogyan lehet mindezt megoldani "okosban", mert mindig vannak ilyenek, de ez nem ennek a blognak a témája. Érdemes a használt autók árait megnézni a Milanuncios oldalán, mielőtt a kivitel mellett döntünk.

Mielőtt azonban az autós utazásra rátérnénk, melynek tényleg csak kiköltözés esetén van létjogosultsága, megemlíteném, hogy amennyiben csak a holminkat szeretnénk kijuttatni, Tenerifére például többen is kihozzák azt és vissza is, az interneten rákeresve biztosan találunk ilyeneket (ezúttal nem feltétlenül a Google, hanem a Facebook a barátod). Nagyjából egy kg holmit 2-2,5 €-ért visznek el, de ez változhat.

Megemlíteném, hogy elvileg van arra is lehetőség, hogy becsomagoltatjuk az autónkat (miután előkészítettük az útra, leeresztettük az üzemanyagot és elvileg az olajat, hiszen erre biztonsági okokból szükség van), bekerül egy konténerbe, mi kiutazhatunk repülővel és Santa Cruz de Tenerife kikötőjében várjuk, hogy visszakapjuk, utána nézhetünk ennek is az interneten, de ez sem egyszerű, rengeteg adminisztrációval jár és drága. Persze egy autót eljuttatni az Atlanti-óceán egyik szigetére semmiképpen nem lesz olcsó.

Ha autóval szeretnénk abszolválni az utat a Kanári-szigetekig, a következőkre kell számítanunk. Mindenképpen Huelváig kell először is eljutnunk, ez nagyjából szűk 3000 km-es út Hegyeshalomtól, ehhez mindenki hozzá tudja adni a lakhelye és Hegyeshalom közötti távolságot. Ha valaki délebbre lakik és Szlovénián át menne, Lenti nagyjából 200 km mínuszt jelent.

Huelvából két társaság üzemeltet kompjáratokat, a Fred Olsen illetve az FRS Iberica. Közvetlenül (vagyis úgy, hogy nem kell hajót váltanunk) Tenerifére, Gran Canaria-ra és Lanzarotéra juthatunk el.

Felhívom a figyelmet, az alábbiak példák, májusi időpontokra ellenőriztem (a poszt írásakor, április elején), feltételezve, hogy még nem vagyunk rezidensek a Kanári-szigeteken (ha nem tudjuk, hogy ez mit jelent, akkor biztosan nem vagyunk azok).

A Fred Olsennel a Huelva-Tenerife vagy a Gran Canaria útvonal 2 főnek egy kétágyas kabinban, plusz egy 2 méternél nem magasabb autó ára étkezéssel 601 € májusban (14.). Ha lemondunk a kabin nyújtotta kényelemről, akkor a magasabb kategóriájú ülésben (VIP) 408 €-ért, a normál ülésben 378 €-ért utazhat a két fő + az autó. Az utóbbi két ár nem tartalmaz étkezést.

1 fő+2 m-nél alacsonyabb autó a Fred Olsennel ezen a napon a fenti kabin (+étkezés)/VIP ülés/normál ülés elosztásban: 478/292/278 €-ért utazhat. Döntésünknél azonban vegyük figyelembe, hogy a hajó Huelvából este 8-kor indul és Gran Canariára 36(!), Tenerifére 44 és fél(!) óra utazás után érkezik meg, ezt bármilyen székben eltölteni, a többi kényelmetlenségről nem is beszélve, szerintem kihívás.

A másik társaságnak május 11-én van hajója az előbbi időponthoz legközelebb.

Ha Lanzarotéra megyünk, akkor egy közepes autó (max. 2 m magas és 5 m hosszú) és 2 fő normál kabinban 714 €-ért utazik, ebben az esetben az FRS Iberica gyorshajója fog szállítani minket. Belső kabinban ez az ár 656 €. Az út Arrecife-be 26 és fél óra. Ha üléssel is megelégszünk, akkor a fenti ár: 463 € (VIP) illetve 399 € (normál). Egy főnek az autóval a kabinos árak ugyanazok, mint 2 főnek, a székek : 320 ill. 288 €-ba kerülnek. 

Ugyanezzel a társasággal Tenerifére vagy Gran Canaria-ra ugyanennyiért mehetünk, ugyanazon a hajón, amely először Lanzarotén, majd Gran Canaria-n, végül Tenerifén köt ki. Lanzarotéról Gran Canaria még valamivel több, mint 6 óra, Tenerife pedig további szűk 3 óra.

Ismétlem, ezek példák, arra szolgálnak, hogy egyáltalán fogalmunk legyen arról, hogy miképpen is néz ki egy ilyen kijutás. Természetesen más időpontokban ezektől szignifikánsan eltérő árakat találhatunk. 

További információkat a Fred Olsen és az FRS Iberica oldalán találhatunk.

kompnavarmvalverde.jpg

(A Naviera Armas hajója az El Hierro-i Valverde kikötőjében)

Pénzügyek

A Kanári-szigeteki árakkal kapcsolatban tapasztalataim főleg Teneriféről vannak, ott töltöttem el a legtöbb időt. Tudni kell, hogy a szigeteknek saját adórendszere van, ami kiterjed a forgalmi adóra is (turistaként ez érint elsősorban - ez a magyarországi ÁFA). Míg a spanyol szárazföldön IVA nevezetű fogyasztási adó (Impuesto sobre el Valor Añadido) rakódik a termékek és szolgáltatások áraira, a Kanári-szigeteken nem ez, hanem a sokkal kedvezőbb IGIC (Impuesto General Indirecto Canario) számolódik a nettó árakhoz. Ahogy említettem az IGIC sokkal kedvezőbb az IVA-val összehasonlítva, az általános kulcs 6,5 % (2019-től), szemben a szárazföldi 21 %-kal (hozzáteszem, mi ez utóbbinak is örülnénk), de az alapvető termékek (pld. az alapvető élelmiszerek) és szolgáltatások, a legkedvezményesebb, úgynevezett cero (nulla) kulcs szerint (nem) adóznak. Ezen kívül van 3 %-os, 9 %-os, 13,5 %-os és néhány kiemelt termék esetében 20 %-os adókulcs. Éppen ezért az árak többnyire kedvezőbbek, mint a szárazföldön. Ez azt eredményezi, hogy míg a spanyol szárazföld drágább, mint Magyarország, addig a Kanári-szigeteken csak alig valamivel magasabb árakkal találkozunk (vagy átlagot vonva, talán azt mondhatjuk, hogy hasonlóak az árak). Tenerifén és Gran Canaria-n valamivel mérsékeltebbek az árak, mint a többi, kisebb szigeten, valószínűleg a szállítás nehezebb, ezáltal drágább volta miatt, de ez nagyjából 10 %-os eltérésen belül marad.

Nagyjából a következő árakra számíthatunk, néhány példa (Tenerife - 2019 március):

Gázolaj: 1-1,10 €/liter; a benzin hasonló áron van, egy kicsivel fölötte, 1,10 € körül.
Baguette: 0,35-1 €
Tej: 1-1,30 €
Csirkemell-filé: 6-6,50 €/kg.
Marhahús: 5,50-6 €-tól felfelé a csillagos ég a határ, viszont 6-7 €-ért nagyon szép és jó marhahúst lehet kapni.
Sajtok: kb. 10 €/kg-tól. (Masdamer, Gouda, stb.)
2 l-es Coca vagy Pepsi Cola: kb. 1,30 €
1 üveg bor: már 1 €-tól, de 2,50-3 €-tól vállalható bort lehet kapni, jobbat, mint legtöbbször Magyarországon ugyanennyiért, ennek oka szintén az adóban keresendő.
Égetett szeszek: kb. magyarországi áron.

A tengerparti strandokon többnyire ingyenesen fürödhetünk, de a legtöbb strandon, melyek a városokban vannak, nincsen olyan szolgáltatás rendszer kiépítve, büfével, "lángosozóval" :), mint mondjuk a Balaton partján, a közelben általában találunk boltot, éttermet, ahol ehetünk. Arra azonban készüljünk, hogy sok étteremben nem szeretik, vagy éppen nem is engedik meg, hogy például egy szál csöpögő fürdőgatyában, félmeztelenül, beüljünk. A spanyolok lazák, de nem ennyire. Ugyanilyen ruhában, vagy éppen anélkül, a Mercadonákból is kinézhetnek.  

4915800836_3894123ba8_b.jpg

(A Safari Bevásárló Központ szökőkútja, Playa de las Americas, Tenerife - Forrás: AndreiRosca on Visual Hunt / CC BY)

Étterem, szórakozóhelyek, ünnepek

Egy átlagos étteremben egy főétel kb. 8 €-tól 12-15 €-ba kerül, persze egy jobb étteremben ennél magasabb árakkal is találkozhatunk, de ez az átlag. 8-12 € között inkább pizzát kapunk, egy húst is tartalmazó főétel 10-12 €-tól indul. Az átlagos halételek szintén ebben az árban vannak, például a lenguado nevezetű nyelvhal nagyjából 12 €-ba kerül. A köretet sokszor 2-3 €-s áron pluszban kell kérni, érdemes kipróbálni a kanári krumplit, ami héjában főt speciális, apró burgonya, melyhez helyi szószokat, általában Mojo Rojo-t és Mojo Verde-t adnak, ezek fűszeres paprikakrémek, nem nagyon csípnek (kivéve a picante), de vigyázzunk vele, akinek nem tökéletes az epéje, megszenvedhet vele (én jártam így). A leves nem igazán jellemző a Kanári-szigeteken, sokkal inkább előételt esznek, ez lehet fűszeres vajas pirított baguette-től, fokhagymás olajban sült rákig (nagyon finom, de drága), vagy helyi kolbászig bármi. A morcilla nevezetű ételt azonban csak a bátrak és ínyencek próbálják ki (szerintem borzalmas), ez egy véres hurkához hasonló étel, azonban mandulát használnak az elkészítéséhez, így egy vér ízű édes valamit kapunk. A helyi ételek közül a gofio szintén nem az erős ízekhez szokott magyaroknak való (és most visszafogott voltam és tisztelettudó, szerintem ez is szörnyű). Ez egy speciális helyi lisztből, víz hozzáadásával készült valami. Van, hogy megsütik kekszszerű, íztelen étellé, de sokszor belekevernek valamit (speciel én főtt szalonna- és bőrkedarabokkal is kóstoltam), és így eszik az íztelen, csirizhez hasonlító krémet.

morcilla.jpg

(Mintha véres hurka lenne, de nem az, hanem a helyi morcilla nevezetű étel, csak bátraknak ajánlom kipróbálásra
Forrás: BocaDorada on Visualhunt / CC BY-SA)

A magyar éttermekhez hasonló édesség kínálatot se keressünk, a külföldiek kedvéért általában van egy-kettő az étlapon, de ezek sokszor a szomszéd boltban, akár az akkor megvett fagyiból vagy jégkrémből állnak (tényleg láttam ilyet, hogy a megrendelt fagyiért akkor futott ki a pincér, majd a dobozból átkanalazták üvegkehelybe, tejszín és kész), melyet jókora felárral adnak el. Egyes helyeken kaphatóak rendes fagylaltkelyhek, ezek finomak, de nem olcsók, 5-6 €-tól indul egy kehely.

Kávét viszont ihatunk, ezek olcsók általában mindenhol 1-1,30 €-tól indulnak az árak, a kávéköltemények persze sokkal drágábbak. Helyi érdekesség a barraquito nevezetű kávé, melybe alkoholt és esetleg sűrített tejet is öntenek (fix recept nincsen), ez nagyon finom. 

Sok helyen az ebéd végén megkérdezik, hogy kérünk-e chupito-t, ez egy pici, nagyjából 2 cl méretű pohárba kiöntött valamilyen helyi ital, általában likőr. Sokszor ezt fizetés után kapjuk és ingyen van, különösen, ha elégedettek a borravalóval, melyet az én tapasztalataim szerint a helyiek kevésbé adnak, de a külföldiektől eléggé elvárják, nagyjából 10 %-nak már nagyon örülnek. 

A kínai éttermek a magyarhoz hasonlítanak és valamivel olcsóbbak, itt 5-6 €-tól kaphatunk főételt, azonban ehhez nincsen köret. A rízs általában 2-3 € és elég 2 embernek. Itt van néhány keleti leves (kukorica, édes-csípős, stb.), ezek kb. 2,50-3 €-ba kerülnek. 

A szórakozóhelyek egy részébe ingyenesen lehet belépni, vagy egyes napokon van csak belépődíj, azonban azt vegyük figyelembe, hogy 18 év alatt a diszkókat nem lehet látogatni - kivéve a fiataloknak szánt, általában délután kezdődő rendezvényeket -, ezt a tapasztalatom szerint komolyan is veszik, a bejáratnál a fiatalok igazolványát ellenőrzik. Természetesen az árak meglehetősen "szórnak", a belépő egy normál szórakozóhelyre (ha van), akkor nagyjából 5-6 €-tól indul, de ez sokszor egy italt is tartalmaz.

A Kanári-szigeteken lényegében minden hétre jut egy "fieszta". Vannak kisebbek és nagyobb volumenűek, de lényegében olyan ez, mintha a faluban leülnének, hogy "Te, Juan, régen buliztunk, kellene csinálni valamit, nem?", "Persze, Carlo, de mit ünnepeljünk meg?", "Hát, mondjuk, hogy öt éves a konyhaszekrény?" és tartanak egy bulit ebből az alkalomból. Egyik ünnepségből a másikba zuhannak, még ki sem heverték az előző party-t a városban, már "fieszta" van a szomszéd faluban. Eleve rengeteg egyházi ünnep van, amit felvonulásokkal ünnepelnek, de a városi ünnepek is jellemzőek (pld. a város védőszentje tiszteletére), de valóban bármilyen okból képesek valamilyen nagy bulit kerekíteni.

2253959641_f8e07b5186_b.jpg

(Utcai felvonulás Puerto de La Cruz-ban - Forrás: secrettenerife.co.uk on Visualhunt / CC BY)

Ezek jelenthetik akár szimfonikus zenekarok fellépését, egyetlen szintetizátoros-énekes műsorát, vagy éppen több napos bulikat, amelyre Spanyolországban viszonylag híresebb DJ-ket és énekeseket hívnak meg (néhány hete Tenerifén pld. Tuto Duran lépett fel, akiről én soha nem hallottam, de állítólag a szigeten menő), de felvonulásokat is. melyeken mindenki szebbnél szebb jelmezekben táncol az utcán. Általában ezeken a bulikon lehet enni, inni, büfékocsikból árulják a sört, Arehucas-t (kiváló helyi rum), a mojitót, a Piña Colada-t és persze üdítőket, meg a külföldi szeszes italokat is. Nincs probléma a választékkal. Ha megkérdezik, hogy chupitót vagy a "grande" verziót kérjük, akkor tudni kell, hogy a chupito itt is a nagyjából 2 cl-es italka, a "grande" esetén viszont általában egy hosszú műanyag poharat töltenek meg jéggel és arra jócskán töltenek az italból, amiből jó pár percig kortyolhatunk, vagyis nem az a ledöntős műfaj. Egy epres mojito nagyjából 6 €-ba kerül egy ilyen utcai bulin, ez egy nagy pohárba készül, összetört mentalevéllel és citromszelettel, némi eperrel, amit jócskán felöntenek rummal, sziruppal és Sprite-tal. Én ez utóbbit szentségtörésnek tartom, de így készül és finom. Egy nagyobb pohár Arehucas 4-5 €, a kisebbet nem próbáltam. Egy Dorada vagy egy Heineken sör - általában ezek szoktak lenni, a külföldieknek előszeretettel adják az utóbbit, pedig a Dorada sem rossz (sőt!), de tapasztalatom szerint a helyiek inkább isszák a helyi sört, mint az importot -, 1,50, de inkább 2 €.

imgp43801.jpg

Tradicionálsi kanári-szigeteki női népviseletbe öltözött férfiak a tenerifei Puerto de Santiago-ban.
A Kanári-szigeteken divat a férfiaknak karneválok alkalmával női ruhába bújni, azonban ez sima bolondozás.  

Autóbérlés

A nagyobb repülőtereken a legnagyobb nemzetközi autókölcsönző cégek megtalálhatók, én magam a helyieket szoktam preferálni, mivel a bérlési feltételek sokkal jobbak náluk. A Rentalcars oldal a Canarias.com-ot listázza, ők a legnagyobb helyi értékesítők, de nem listázza a Cicar-t és az Autoreisen-t. Érdemes megnéznünk a helyieket is, a Canarias.com és a Cicar általában nem leharcolt autókat ad, az Autoreisen esetében inkább fordulnak elő már régebben használt autók, persze ez saját tapasztalat, kivételek bármikor lehetnek.

Azt azonban érdemes megnézni, hogy míg a Rentalcars szerint egy VW Polo-ra az Avis 1800 € letétet kér, addig a Canarias.com csak 100 €-t, amikor utoljára béreltem a Cicar 50 €-t kért tőlem, néhány hónapja elfogadták ezt készpénzben is, amit, amikor visszavittem az autót, visszakaptam készpénzben. Mivel full-full biztosítás volt az autón, önrész nélkül, lényegében az üzemanyagot biztosítják be. Az Autoreisen elvileg depozit-mentes foglalást ígér.

Ami még szokatlan lehet, az üzemanyag politika. Szinte soha nincsenek a helyi bérbeadók autói tele, hanem félig, negyedig, háromnegyedig adják át az autót, és ugyanennyivel kell visszavinni. Ha kevesebbel visszük, akkor fizetünk, ha többel, akkor így jártunk, ajándékoztunk némi üzemanyagot a cégnek, vagyis mi rosszul jöttünk ki a dologból, ők jól. Ügyes módszer egyébként, mert nem lehet pontosan kiszámítani és az attól való félelmünkben, hogy extra díjat kell fizetnünk, valószínűleg többel visszük vissza az autót.

Ez még olyan, ami belefér, az autóbérlés rendkívül olcsó a Kanári-szigeteken, ezért a pár €-ért, amit a cég nyer, valószínűleg nem lesznek álmatlan éjszakáink. Azonban egész Spanyolországban divat, és az én véleményem szerint, már a korrektség határán táncoló módszer (hogy melyik oldalon, azt mindenki ítélje meg, nekem is van véleményem), amikor teli tankkal kapjuk az autót és üresen kell visszavinni, éppen ezért kifizettetnek pluszban egy tank benzint, de nem ám 1 € körüli áron, hanem például azt mondják, hogy ez 50 vagy 60 €. Egy barátom Tenerifén bérelt autót a Goldcar-nál pár éve és segítettem átvenni neki, ott tapasztaltam ezt, hogy ezzel próbálkoztak. Gondoljuk csak el, egy Ford Fiesta a Rentalcars szerint 1 hétre náluk 57 € (május 2-9.), ha erre 40-50 € benzinpénzt ki kell fizetnünk, ráadásul úgy, hogy tuti benne hagyunk 10 liternyit, akkor megint csak ajándékoztunk, ráadásul nem is keveset és nem is egyszer.

Sokat gondolkoztam, hogy mit szólnának az ilyen cégek, ha fognám és kifogyasztanám nullára (megállásig) az üzemanyagot utolsó nap és tréleren vitetném vissza az autót (különösen dízeles kocsinál kellemes ez), de egyrészt a tréler drága, másrészt gyanítom, hogy valamelyik apró betűs bekezdésben benne foglaltatik, hogy ebben az esetben az ügyfél fizet. Ilyen esetben azonban ragaszkodni kell, hogy oké, tele adják a kocsit, tele is fogjuk visszahozni és nem üresen, általában belenyugszanak, és eltekintenek a plusz egy tank benzin árától, ha elég határozottak vagyunk. A Goldcar ilyen szempontból korrekt(ebb) volt, mint amivel én a szárazföldön találkoztam, mert belementek a tele-tele üzemanyag-politikába, csak "bepróbálkoztak".

Nekem a fenti három helyi céggel, nem volt rossz tapasztalatom Tenerifén, próbálok náluk foglalni, mert lehet, hogy az ajánlatuk egy kicsit drágább, mint sok másik cégé, de nem mindegy, hogy 50-100 € a depozit, szemben 1000-1800 €-val, hogy lényegében önrész nélküli biztosításuk van (néhány apró kivételtől eltekintve), hogy legalább annyi üzemanyaggal kell visszavinni az autót, amennyivel kaptuk, noha a tele-tele a legkorrektebb és egy csomó kiegészítő szolgáltatásuk ingyenes (ebből a szempontból kiemelkedő az Autoreisen, ahol lényegében minden ingyenes, beleértve a teljes, önrész nélküli biztosítást, nem kell depozitot fizetnünk, elfogadják a credit és a debit kártyát is, ingyenes a gyerekülés, ingyenes a hozzáadott vezető is, hozzáteszem a Canarias.com és a Cicar majdnem ugyanilyen jó feltételeket ígér). Fontos még, hogy nem minden társaságnak van a repülőtéren irodája, Tenerife Sur repülőtéren például az Autoreisennek és a Cicar-nak van, viszont sokaknak nincsen, ők a parkolóban intézik az adminisztrációt, ami egyeseknek zavart okozhat és nehezen találhatják meg a helyet, ahova menniük kell. Ennek nézzünk utána.

A Canarias.com nagyon nagy autóparkkal rendelkezik, Tenerifén például A5-ös kabrió Audit is bérelhetünk, vagy például Audi TT-t is béreltek már a barátaim. Ha ilyen igényeink vannak, náluk kezdhetjük a keresést, akár e-mailben is felvéve a kapcsolatot velük. Szeretném megjegyezni, hogy a Canarias.com többször bizonyította, hogy ügyfélbarát és korrekt cég.

A közlekedéssel kapcsolatban megjegyezném, hogy a helyi rendőrök és szabályok - hozzáteszem sajnos - sokkal rugalmasabbak az alkoholfogyasztással kapcsolatban, mint nálunk, jelen poszt írásakor nincs zéró tolerancia, elvileg egy pohár sör vagy bor még belefér, annál többet azonban itt is büntetnek, illetve büntetnének, ha ellenőriznék, de a nagy ünnepeket, elsősorban a szilvesztert leszámítva, szinte soha nincsen szondáztatás. Ennek meg is van az eredménye, én számos alkalommal tapasztaltam, hogy ennek a többszörösét fogyasztva, nyugodtan vezetnek. Mindenképpen azt javaslom a szigeteken is, hogy várjunk az esti vacsoráig az alkoholfogyasztással, ha vezetünk és akkor menjünk gyalog egy szállás közeli étterembe. Legalább nekünk legyen tiszta a fejünk, hiszen nem a büntetés miatt nem kell inni, ha vezetünk, hanem azért, hogy biztonságban haza is érjünk.

Azt is érdemes tudni, hogy a helyiek, amilyen nyugodtak és türelmesek a hétköznapi életben, annyira türelmetlenek, ha kormányt éreznek a kezükben. Azt jól tolerálják, ha például az út közepén megállunk egy barátunkkal néhány mondatot beszélgetni, ilyenkor nyugodtan várnak fél percet, de ha egy körforgalomba nem vágunk be, ha lett volna alkalmunk, azt egyből dudakoncerttel díjazzák. Ezt egészíti ki, hogy hamarosan az az érzésünk lehet, hogy nem szereltek a helyi autókba irányjelzőt, mert azt nem használják, legalábbis nem irányjelzésre. Minden másra igen. Ha hirtelen meg kell állniuk, akkor balra jeleznek (eltérően a máshol használt vészvillogó használatától, vagyis nem biztos, hogy be fognak kanyarodni balra) illetve, amikor tilosban parkolnak, néha kiteszik a vészvillogót. A körforgalomból kihajtáskor például szinte senki nem "indexszel".

Arra is készüljünk fel, hogy a gyalogátkelő szentség. Olyannyira az, hogy a gyalogosok sokszor körülnézés nélkül vagy éppen takarásból lépnek az úttestre, erre készüljünk fel. Ha nem látjuk a járdát a gyalogátkelőhelynél, mert például takarja egy parkoló autó, tekintsük úgy, hogy bármikor előttünk teremhet egy gyalogos és lassítsunk le annyira, hogy meg tudjunk szükség esetén állni.

Azt is tudnunk kell, hogy nem szokás beengedni egymást. Sem kereszteződésből kihajtáskor, sem sávváltáskor, semmikor. Ha valaki beenged vagy használja az irányjelzőt, az legtöbbször turista. Itt az tud besorolni vagy forgalmas útra kikanyarodni, aki türelmes vagy aki bátor. Jól tolerálják, ha biztonságosan eléjük kanyarodunk, nem rázzák az öklüket, ha el kell emelniük a lábukat a gázpedálról, de természetesen tombolnak, ha nagyobbat kell fékezniük. Viszont ők is bevágnak elénk, ezért ha kicsit fékeznünk kell, fogadjuk el, itt "farkastörvények vannak". Ha beengedünk valakit, vagy bejött elénk, nem fogja megköszönni, ezt úgy tekinti, hogy magának vívta ki a lehetőséget, ha megköszöni, feltehetően turista vagy itt elő külföldi. 

Figyeljünk nagyon közlekedés közben, itt előfordulhat, hogy az egyirányú utcában szembe jön valaki, mert le akar parkolni. A rendőrök nagyon aktívan segítik a közlekedést (mind a Policia Local kék egyenruhás, mind a Guardia Civil zöld egyenruhás tagjai). Egyben tájékoztatnak és figyelmeztetnek (sokszor kioktatnak), ha valamit nem megfelelően csinálunk, a kisebb szabálytalanságok esetén sokszor beérik a figyelmeztetéssel (például járdán parkolás esetén, ha nem hagyjuk ott az autót, vagy parkoló autók mögött második sorban megálláskor, ha ott vagyunk és nem akadályozzuk a forgalmat és legfőképpen őket, stb.)     

Miért érdemes turistaként a Kanári-szigetekre látogatni?

Az előző részekből nyilvánvalóan kiderült, hogy nem a különleges kulináris élvezetekért, még talán a strandolás szempontjából is Thaiföld, a Karibi szigetvilág, vagy Polinézia is jobb választás (igaz, az utóbbi helyre egy főnek a repülőjegy annyiba kerül, mint egy családnak egy-két hét Tenerifén, mindennel együtt, sőt...). 

Látnivalók azonban vannak, akit ez is vonz, annak itt egy rövid lista, szigetenként és a legfőbb látnivalókat felsorolva.

imgp1932.JPGTenerife: a Tenerife Sur repülőtérre érkezve az lehet az érzésünk, hogy ez nem egy szép sziget, pedig az. Mindenekelőtt a fő látványosság maga az El Teide, mely ugye egész Spanyolország legmagasabb hegycsúcsával rendelkezik. A Teide Nemzeti Park leghíresebb része, a Roque Cinchado, amely lényegében mára a sziget jelképe lett. E mellett csak felsorolásszerűen: Santa Cruz de Tenerife városának Auditóriuma, mely Calatrava tervei alapján készült, a Puerto de La Cruzban található Lago Martianez, mely Manrique munkája, az Icod de Los Vinos mellet található Sárkányfa és a körülötte lévő park, Masca faluja (mely engem egy kicsit a Machu Picchura emlékeztet, a sziklák és nem a régészeti emlékek miatt) és a barranco, amin a tengerig juthatunk le, La Orotava régi városrésze és a Casa de Los Balcones, Candelaria főtere és a bazilika. Ha valaki szórakozni akar itt, akkor a két vízi- és csúszdapark a Siam Park vagy az Aqualand, illetve a két állat- és szórakoztató park, a Jungle Park és a Loro Parque rendelkezésre áll, mindegyik hatalmas élmény. Van a szigeten egy majompark is, ahol egészen testközelből figyelhetjük meg a majmokat, teknősöket, leguánokat, sőt, akár közéjük is mehetünk.  Güimarban (ejtsd guimár) elvileg piramisokat is láthatunk, én nem mentem el soha, mert megnéztem a helyről egy filmet és nem találtam elég érdekesnek, hogy megérje a belépőt és az autózást. És még rengeteg látnivalóért érdemes ide ellátogatni. (Fotó: a Roque Cinchado háttérben a hóborította Pico del Teide).

MaspalomasGran Canaria: megint csak felsorolásszerűen: Maspalomas homokdűnéi, a Roque Nublo, a Kolombuszhoz kötődő Casa de Colón, a Las Palmas-i katedrális, a Museo Canario, és még rengeteg gyönyörű látnivaló, parkok és gyönyörű strandok, úgy mint a Playa del Inglés, a Las Canteras Beach, a Playa de Amadores vagy a Anfi del Mar, hogy csak néhányat említsek. Firgas városkája pedig önmagában is egy gyönyörű kis éjszerdoboz, ahol egy lépcsősoron megtekinthetjük a csempékből kirakott háromdimenziós hét fő szigetet. (Fotó: Maspalomas homokdűnéi, sajnos a valóságban viszonylag kis területen terülnek el a tengerparton és közel sincsen meg a szaharai hangulat. Forrás: VisualHunt ).

timanfaya.jpg

Lanzarote: ezen a szigeten szinte minden a vulkanikus tevékenységről és César Manrique-ről szól. A legfőbb látványosság a Timanfaya Nemzeti Park, ahol a mindent megtudhatunk a sziget vulkánjairól, láthatjuk, ahogy húst sütnek, vizet forralnak, stb. a Föld hőjének segítségével. Manrique rengeteg munkája megtalálható itt, ilyen a César Manrique Foundation, a Mirador del Rio, a Jameos del Agua (egy tavas barlangban lévő "koncertterem"), a Jardin de Cactus és a többi. (Fotó: A Timanfaya Nemzeti Park. Forrás: Son of Groucho on Visual hunt / CC BY).

Fuerteventura: jó pár gyönyörű, sárga homokos strand található itt (a szigeten elsősorban erről szól a turizmus), illetve a Tindaya-hegy, néhány szépen megőrzött illetve helyreállított tradicionális szélmalom és a fuerteventurai aloe vera.

imgp2336.JPGLa Palma: természeti szépségekben talán leggazdagabb, legváltozatosabb és természeti látnivalók szempontjából a legszebb sziget, Lanzarote és Tenerife mellett, a Roque de los Muchachos és az itt lévő csillagvizsgálók, a Caldera de Taburiente, Cascada de los Colores, Cascada de los Tilos, a kalandosan elérhető Nacientes de Marcos y Cordero és még számos szép hely (La Palma-ról tervezek egy posztot). (Fotó: Csillagvizsgálók La Palma-n).

La Gomera: a legfőbb látványosság itt a sejtelmes Garajonay Nemzeti Park, az Abranta kilátó (üvegpadlóval, tériszonyosoknak nem ajánlott). Néhány szép hely van még itt, La Gomeráról is tervezek egy posztot, egy nap alatt vagy egy éjszaka ott töltésével bejárható és komppal a legkönnyebben elérhető sziget Teneriféről.

Egyetlen szigetünk maradt, a következő, részletes posztom tárgya: El Hierro.

Legközelebb oda utazunk, nem csak térben, hanem egy kicsit időben is, remélem velem fogtok tartani akkor is. Én várlak Titeket szeretettel.  

Update: Tenerifén élő, spanyol barátunk hívta fel a figyelmünket, hogy La Graciosa szigetét a Kanári Kormány döntése alapján immáron főszigetnek tekintik, így a Kanári-szigetek elvileg nyolc főszigetből áll. Én ennek egyetlen forrásban sem találtam nyomát és értelmetlennek is tartom főszigetnek tekinteni egy 29 négyzetkilométeres, majdnem lakatlan földdarabot (600 lakos), de a Kanári-szigeteken bármi lehetséges, ezért a fentieket a teljesség kedvéért megjelenítettem a posztban.

(Borítókép: Jordi Martos - Panorámakép a Teide-ről - Photo on VisualHunt.com

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr3614731427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adi21 2019.05.21. 12:41:00

Kedves posztiro,

"Érdekesség, hogy Tenerifén található Spanyolország legmagasabb pontja, a Pico del Teide (3718 méter), mely egyben a világ harmadik legnagyobb vulkánja"

Ezen kicsit megutkoztem, mivel csak Del-Amerikaban tobb mint tiz 6000 meter feletti vulkan van, szoval ujra kene ezt gondolni. Koszi

Utazz Okosan Blog 2019.05.21. 12:58:42

Kedves Adi21,

Köszönöm szépen az észrevételt. Ugye itt két dolgot kell megnézni, egyrészt a Pico del Teide valóban Spanyolország legmagasabb pontja. A másik kérdés, az az állítás, hogy a világ harmadik legnagyobb vulkánjáról van-e szó. Most ismét több helyen is utánanéztem és a következő a helyzet. A NASA és az UNESCO által nyilvántartott statisztika szerint valóban a harmadik legnagyobb vulkáni struktúra a Földön, mégpedig azért, mert például a NASA a vulkáni struktúrákat az alapjuktól méri, amely a Pico del Teide esetében jelenleg a tenger alatt található óceáni alapzat. Onnan számítva a több, mint 7500 méter magas és így már igaz, hogy a világ harmadik legmagasabb vulkánja.

Mindezek ellenére köszönöm a pontosítást, én is pontosítani fogom mindjárt a posztnak ezen részét.

Szép napot!

futo001 2019.05.21. 13:53:41

Épp Tenerifén vagyunk, mindenre ráismertem :) . Az autóbérlésnél valóban 1800 a depozit Avis és Budget esetén, én nem mertem helyi, általam ismeretlen cégtôl bérelni de nem hittem volna, hogy ekkora a különbség. Legközelebb már figyelni fogok. :)
Annyival egészíteném ki a posztot, hogy ha valaki kabriózni akar, a szigeten lehet Mustangokat és Camarokat bérelni olcsóbban, mint Audi A5-öt, érdemes számításba venni.

Utazz Okosan Blog 2019.05.21. 14:10:06

@futo001: Örülök, ha tetszett a poszt, lesz egy részletesebb is Teneriféről, sőt tervezek egyet a kiköltözési lehetőségekről is. Eléggé sokat tartózkodom a szigeten. Nincsen semmi gond a helyi kölcsönzőkkel, a Cicartól, az Autoreisentől és a Canarias-tól már többször béreltünk autót mi is és a barátaink is, gond nélkül. Főleg a Canarias-nak vannak különlegesebb - akár kabrió - autóik is, az időjárás pedig általában adott a kabriós élményhez. Mondjuk a Goldcarnak is van irodája a repülőtéren, őket én nem ajánlom, velük voltak rossz tapasztalataink, de persze másnak lehetnek jók is. Köszönöm a kiegészítést a kabrióval kapcsolatban. Érezzétek jól Magatokat!

futo001 2019.05.21. 14:44:12

@Utazz Okosan Blog: Goldcar feketelistás nálunk, nagyon rossz hírük van. Amerikai izomgépet a Mustang Tenerife-tôl (Elite Cars hivatalosan azt hiszem) lehet bérelni. Kicsit orosz maffia szagú, lehet a veséd a depozit, de nagyon rendesek és rugalmasak voltak amúgy, semmi gond nem volt pedig késve adtuk le az autót.
Mi napok óta arról beszélünk, hogy költöznénk-e ide. Azt hiszem nem. Egy helyi csaj fogalmazta meg jól nekünk: néha mennyország, néha börtön a sziget. Hosszútávon biztosan így van. A fizetések is gyérek, bár az árak nagyjából igazodnak is ehhez, így azt mondja 2 embernek abszolút élhetô, bár nem látom milyen munkám lehetne itt, nagyon más világ.
Amúgy nekünk Fuerteventura jobban tetszett, kevésbé kiépített, jobban felfedezhetô, nem ilyen zsúfolt és jobb partjai vannak. Másfelôl itt lehet hegyet mászni, erdôben túrázni, bicózni, szóval ez nem ilyen egyértelmű. Kíváncsi leszek a következô blogodra a kiköltözésrôl, érdekesnek hangzik, úgy tudom sok magyar él itt.

Utazz Okosan Blog 2019.05.21. 15:15:44

@futo001: Ezek szerint a vesétek még megvan. Én nem ismerem ezt a kölcsönzőt, de ha legközelebb arra járok, lehet, hogy kipróbálok egy Mustangot.
A fizetések tényleg relatíve gyérek Tenerifén a Nyugat-Európai átlaghoz, 800-900 € körül pld. egy bolti eladó, azonban, ahogy írtad az árak is magyarországi szinten vannak. Ha megnézed, hogy például Icodban 500-600 € körül 4 szobás lakást lehet bérelni (és itt csak a hálószobák számítanak, a nappali nem), akkor azért más a helyzet. Arról persze lehetne vitatkozni, hogy ki akarna Icodban lakni. Délen sokkal drágábbak a lakások.
Aki azt mondta, hogy néha mennyország, néha börtön a sziget, az nem is fogalmazhatta volna meg jobban. Időnként eltöltök ott hosszabb időt, idővel tényleg börtönnek érezheted. De ha az időjárást veszed figyelembe, akkor tényleg mennyország.
Én sokkal előbb választanám Tenerifét, mint Fuerteventurát, az utóbbi sokkal nomádabb és ezáltal elmaradottabb. Tenerifén azért az északi városokban (Santa Cruz de Tenerife, La Laguna, stb.) és azok környékén megtalálsz mindent, Fuerteventurán ez nincsen így. És ha nem arról van szó, hogy strandolni szeretnék, meg nyaralni, akkor azért ez fontos. Élni egészen más valahol távol kis hazánktól.
Túrázni tényleg nagyon jókat lehet itt, de nekem a túrák szempontjából a csúcs ezen a részen La Palma (nem Gran Canaria, aminek a fővárosa Las Palmas, hanem La Palma sziget). Na, ott is lehet túrázni, gyönyörű tájak vannak. Egyszer majd arról is lesz poszt, kétszer voltunk ott.
A következő poszt El Hierro-ról lesz, egyből 3 részben, úgy, mint a görög Milosról, a többi Kanári-sziget csak terv, amiből talán legelőször La Gomera valósul meg (az a sziget is megérhet mondjuk egy napot, ha már elég volt Teneriféből, ha szerencsések vagytok a Garajonay Nemzeti Park hangulata tényleg magával ragadó. Hajóval lehet átmenni Los Cristianosból, 1 óra sincs az út, a hajó azonban nem olcsó, kocsi pedig kell).
A kiköltözésről szóló poszttal kapcsolatban egyeztetnem kell a Tenerifén lakó konzulnővel, hogy jelenleg pontosan mik a feltételek, ha ez sikerül, akkor lesz poszt is. Tényleg sok magyar él egyébként Tenerifén, úgy tudom, hivatalosan nagyjából kétezer, de ezt ne vedd készpénznek, ezt én is hallomásból tudom. Érezzétek jól Magatokat!

Emzé Periksz 2020.08.06. 16:55:57

Tetszik a háttérben a Bryce kanyon.

Én a Hermann-nál béreltem autót, nem volt szükség kaucióra, és visszavinni se kellett az autót, a kulcsot otthagytam a hotel portáján.
Fred Olsennel lehet a szigetek közötti is mászkálni (La Gomera megéri Los Cristianosból).
A finom "héjában sült krumplit" úgy csinálják, hogy sós vízbe teszik, majd addig főzik, amíg a víz elpárolog.

Utazz Okosan Blog 2020.08.06. 19:33:31

@Emzé Periksz:

Bryce-kanyon: szeretem ezt a kanyont, ez a kép április végén készült és előző éjjel esett a hó, amikor reggel elindultunk, még akkor is, de délelőtt szépen kisütött a nap és elkezdett olvadni.

A Hermanns autókölcsönzőt eddig nem ismertem, pedig előfordulok Tenerifén, most megnéztem a feltételeket és az árakat, szerintem az Autoreisen árai és feltételei jobbak, de a Canarias.com vagy a Cicar sem rosszabb. Van például önrész a biztosításon, ez pld. az Autoreisennél -néhány esettől eltekintve - nincsen, igaz nem tudom, hogyan érvényesítik, ha sem kaució, sem kártya nem kell.

Amikor ezt olvastam: "nem volt szükség kaucióra, és visszavinni se kellett az autót", azt gondoltam, hogy máris indulok és bérelek itt egy pár autót (akkor is, ha holnaptól Spanyolország "besárgul" és sajnos - kicsit érthetetlenül - magával rántja a Kanári-szigeteket is), ha sem kauciót nem kell fizetni és visszavinni sem kell (vagyis megtarthatod) a kocsit, mindezt harmincegynéhány €-ért, aztán jött az árnyoldal, a kulcsot a szállodában kell hagyni (persze csak viccelek).

A Fred Olsen mellett a Naviera Armas-szal is lehet a szigetek között bóklászni, viszont szerintem La Gomera a hét sziget közül a legkevésbé érdekes (a Garajonay Nemzeti Park és az üvegpadlós kilátó mellett, aminek most nem jut eszembe a neve, nem sok érdekességet tartogat, igaz az előbbi elképesztő látnivaló, az utóbbi is klassz). De a többi sziget mind érdekesebb. El Hierro-ról illetve La Gomeráról már írtam részletesebb beszámolót, ha gondolod látogasd meg azokat az oldalakat is. Gran Canaria vonatkozásában még nincsen publikálva, de 4 kis városkáról, 4 cikk vár készen az aktiválásra. Hamarosan jönnek.

A kanári krumplit valóban úgy csinálják, ahogy írtad, mi is csináltunk már és tényleg finom, de ehhez speciális, apró krumpli kell, a nagyobbak nem működnek, a kanári krumpli alapanyaga nagyjából nagy dió méretű. Finom, ahogy a krumpli héjára kicsapódik a só. Nagyjából ezzel a speciálisan kanári ételek közül a jók sora kimerül, egyedül a grill húsok, illetve talán a pimientos (de) padrón jó még, ami nagyszemű sóban sült specális, apró zöldpaprika. A többi speciálisan helyi étel ehetetlen.

Köszönöm, hogy elolvastad és köszönöm, ha a többi cikket is elolvasod, és köszönöm a korrekt és dicsérő hozzászólást. Szép napot kívánok!

Élet La Gomerán 2020.09.03. 22:00:58

Kicsit sajnálom, hogy ennyire nem fogott meg La Gomera. Mi az itteni nyugalom és a sziget természetessége miatt választottuk és eddig nem csalódtunk. Rezidensként nem drága átruccanni Tenerifére, ha az ember egy kis nyüzsire vágyik, ám mi mindig fellélegzünk, amikor visszaérkezünk a mi királyi völgyünk bejáratához: Valle Gran Reybe. Itt az éghajlat olyan, mint Adeje-n, de nincs tömegturizmus. Tenerifén igazán csak Észak tetszik, de ott meg a tél hűvös tud azért lenni. Ha visszajönnétek egyszer még Gomerára, szívesen mutatunk nektek szépségeket a szigetből: főként a túraútvonalak, hajókirándulások - Los Órganos- vonzóak. Kultúrális látnivaló valóban nincs, ebben teljesen igazad van. Ennek ellenére sok turista jön, a németek körében különösen kedvelt. Aki egyszer megkedveli, évente visszatér, mint pl. Angela Merkel, aki gyakran tölti itt a húsvéti vakációját. De, most már a barátaink is kezdik felfedezni maguknak és viszik hírét Magyarországra is. Örömmel olvasom a blogodat, írj csak tovább!

Utazz Okosan Blog 2020.09.03. 23:09:58

@Élet La Gomerán: Köszönöm szépen, valamikor tavaly voltunk La Gomerán újra (írtam részletesebben is róla). Nyilvánvalóan mind a hét sziget nagyon szép, valóban La Gomera fogott meg a legkevésbé. Viszont Valle Gran Rey csodálatos, nagyon szép helyen laktok, ha oda akarnék költözni, biztosan ott keresgélnék lakást. Emellett szerintem az Abrante kilátó és természetesen a Garajonay Nemzeti Park, ami a sziget három ékköve. De mindezt úgy mondom, hogy a Los Organos-hoz nem sikerült eljutnunk, vagyis lehet, hogy a lista bővül egy következő úton. A Nemzeti Park hangulata elképesztő, nekem akkor az igazi, ha szitál egy kicsit az eső, igazi fantasy érzés (pedig nem is vagyok fantasy rajongó). De tényleg nagy a nyugalom, Tenerifén több minden van, bevásárlóközpontok legalább északon, több élet és nyüzsgés, de mégsem olyan, mint Ibiza, az sok lenne. Hozzáteszem, én sokszor nagyon kicsinek érzem Tenerifét is és jó időnként visszajönni Magyarországra, aztán jó elmenni Tenerifére (Magyarországon dolgozom, így itt is vagyok, ott is vagyok, fele-fele arányban). Kívánok Nektek sok boldogságot, boldog életet La Gomerán, és normál esetben nem is vagyunk nagyon messze egymástól (most éppen igen, mert Magyarországon vagyok másfél hónapja, de remélem ebben a hónapban megint vissza tudok menni). Kellemes estét!

Utazz Okosan Blog 2020.09.03. 23:11:52

@Élet La Gomerán: Elfelejtettem, köszönöm a biztatást, hamarosan jön majd Gran Canaria a szigetek közül, igaz kicsit más stílusban, néhány bejegyzés már készen van, városonként, látnivalónként, részletesebben fogom tárgyalni. Szép estét!

Élet La Gomerán 2020.09.03. 23:24:54

@Utazz Okosan Blog: Én is kettős életet élek. Haza, Magyarországra dolgozom itthonról, Gomeráról és mennék én is többet is, akár fele-fele arány is tetszene -jó neked!-, de nem tehetem, kicsi a gyerekem, iskolába jár Valle Gran Reyben és mellettem, az anyja mellett a helye. Így sok mindenről le is mondunk, amit Magyarország tartogat és a nyár kevés, hogy mindent pótoljunk, ez örök fájdalmam és kétségem, de egyelőre még próbálunk profitálni ebből az elszigeteltségből.
süti beállítások módosítása