Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

La Gomera, a legendák, a sejtelmes erdők, a hegyek és a völgyek szigete

2019. szeptember 16. - Utazz Okosan Blog

A nyári szünet előtti úti célokkal foglalkozó posztjainkban először megismerkedtünk általánosságban a Kanári-szigetekkel, majd egy posztsorozatban ellátogattunk a legkisebbre, a Meridián szigetre, El Hierro-ra (aki nem olvasta, itt megteheti: első rész, második rész, harmadik rész). Most pedig tovább kalandozunk az Atlanti-óceán e csodálatos szigetei közül egy újabbat célba véve, mely bizony - bár nem kényeztet el annyi és olyan csodálatos látnivalóval, mint a többi, mégis - komoly érdeklődésre tarthat számot a magyar utazók körében. Ennek pedig igen prózai oka van, La Gomera a legnépszerűbb kanári-szigeteki célponttól, Tenerifétől mindössze egyórás hajóútra található és informatív bejárásához akár egy nap is elegendő, így ha nem akarunk itt aludni, a legfontosabb látnivalókat akkor is meg tudjuk nézni.

Általános információk

La Gomerát sokszor nevezik a "hegyek szigetének" utalva ezzel változatos domborzatára, az égbe szökő csúcsokra, a mélybe zuhanó völgyekre, melyeket pálmaligetek és babérlombú erdők borítanak. Az egész, szinte szabályos kör alakú sziget - noha itt barangolva nem is gondolnánk -, egyetlen vulkán, melynek a legmagasabb pontja a tengerszint fölé 1487 méter magasságba emelkedik. 

A sziget területe 369 négyzetkilométer, mellyel a második legkisebb a hét fő sziget közül (a csaknem lakatlan - 600  fő - La Graciosa-t még mindig nem ide sorolva), ha az alakját szabályos körnek tekintjük, az átmérője kb. 22 kilométer. Lakosainak száma 22 ezer fő körül van, mellyel szintén a második legkisebb populációval rendelkezik a fő szigetek közül.

Őslakosainak - tévesen - a guancsékat (vagy guancsókat) tekintik, noha szorosan véve guancsék csak Tenerifén éltek és minden szigetnek megvoltak a saját őslakosai, La Gomerának a gomérók.

A sziget történelme az 1400-as évekig, a spanyolok megjelenéséig viszonylag csendes volt - ahogy megszokhattuk, ahol a spanyolok megjelentek, ott a békés időszak véget ért és sok szempontból ez nem változott a mai napig sem, hiszen a világ legveszélyesebb városai közül több az egykori spanyol gyarmati területeken található -, azonban az 1402-ben elkezdődött gyarmatosítás a nyugalmas időszaknak is véget vetett. La Gomera volt az egyik az öt ellenálló sziget közül (az éhező őslakosok Lanzarotén és Fuerteventurán önként megadták magukat a kasztíliaiaknak). A spanyolok előbb erőszakkal próbálták La Gomerát is bevenni (ekkor már El Hierro elesett), de nem jártak sikerrel, így végül békésebb eszközökkel, fokozatosan erősítették meg jelenlétüket és befolyásukat a LA Gomerán. A gomérók egy ideig megőrizhették saját kultúrájukat és viszonylagosan széleskörű autonómiájukat, ezen változtatott ifj. Hernán Peraza uralma, amelynek eredményeként 1488-ban kitört a gomerók lázadása, melyet Pedro de Vera, Gran Canaria-i kormányzó vezetésével vérbe folytottak. A gomérók nagy részét megölték, vagy rabszolgának adták el, ennek a tisztogatásnak esett áldozatul Hautacuperche is, aki az 1488-as felkelés szimbólumává vált és Valle Gran Rey-ben állítottak neki szobrot.  

hautacuperche.jpg

Hautacuperche tengerparti szobra az alkonyatban Valle Gran Rey-ben
(Forrás: Jörg Bergmann on Visual Hunt / CC BY)

Az elkövetkezendő időkben a helyi telepesek meglehetősen bezárkóztak a szigeten, önellátó gazdaságokat alakítottak ki, míg nagyjából ötven év múlva egy apró kikötőt építettek lerakva ezzel a mai főváros, San Sebastian de La Gomera alapjait.

Történelmét tekintve érdekesség még, hogy 1492-ben ez volt az utolsó hely, ahol Kolombusz még megállt (San Sebastian-ban szállt partra), vizet és egyéb szükséges dolgokat vételezett, mielőtt elindult - az ő hite szerint - India felé, hogy végül  - elvileg elsőként - felfedezze Amerikát.

A szigeten 6 "megye" (municipio) található, a főváros - ahogy említettem - San Sebastian de La Gomera, ahol a helyi lakosság csaknem fele (9120) lakos él.

Az ide látogatók számára a rendkívül változatos táj, a babérlombú sejtelmes erdők, a völgyekben elterülő pálmaligetek és újabban egy üvegpadlójú kilátó jelenthetik a fő látványosságot. A régi, gomero időkre emlékeztet a "Silbo gomero" füttynyelv, mely az ősi lakosság "anyanyelvének" volt tekinthető, de ma már - minden ellenkező híresztelés ellenére - nem nagyon hallunk ilyet a szigeten (nekünk sem sikerült). 

A túrázni vágyókat pedig több, mint 600 kilométernyi túraútvonal várja ezen az UNESCO által bioszféra rezervátumnak minősített szigeten.

Mikor utazzunk La Gomerára?

Aki elolvasta a Kanári-szigetekről szóló posztunkat, az tudja, hogy az időjárás a szigetcsoporton, így La Gomerán is, meglehetősen egyenletes és kellemes, így bátran meg lehet kockáztatni az utazást a téli hónapokban is. Mivel Magyarországról nem közvetlenül La Gomerára utazunk, hanem nyilvánvalóan Teneriféről fogunk ide érkezni, nagyot nem kockáztatunk, hiszen a nagyobb testvérsziget déli részéről jól látszik La Gomera. Már amikor látszik, mert sokszor párába burkolózik, és előfordul, hogy olyan, mintha elnyelte volna a tenger. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyenkor La Gomerán rossz idő van.

A legideálisabb az időjárás, amikor látjuk az egész szigetet Teneriféről, még a domborzati formákat is ki tudjuk venni, sőt a városok is láthatóak, a szigetnek pedig kalapja van (vagyis egy felhő ül a csúcsán). Hiszen La Gomera nagy része természetesen napsütésben a legszebb, viszont a csúcson található Garajonay Nemzeti Park igazán akkor különleges, ha a fák közé belopakodnak a ködpamacsok és még akár szitál egy kis eső. Elképesztő hangulata van ilyenkor.

garajonay_vh1.jpg

Garajonay Nemzeti Park 
(Forrás: Giåm on VisualHunt / CC BY-SA   )

Aki több időt tölt itt egy napnál, annak érdemes elolvasni az El Hierro-ról szóló posztban leírt tanácsokat, itt is előfordulhat, hogy ha valahol esetleg esik az eső, érdemes lehet más területeket felkeresni. De nagyon sokszor ennek ellenkezője is igaz és érdemes egy picit várni. Például az Abrante Kilátónál előfordulhat, hogy ragyogó napsütésben érkezünk a parkolóba, mire elérjük a kilátót (a kocsiból kiszállással együtt 2 perc), odaúszik egy felhő, ami 15 perc múlva tovább is száll és újra ragyogó napsütés lesz. Ebben az esetben kimondottan érdemes meginni esetleg egy kávét (nem különösebben jó az étteremben, de nem drága), hátha szerencsénk lesz és megspórolunk egy oda-vissza utat, már csak azért is, mert az út ide meglehetősen kalandos.  

Gyorsan változnak az időjárási viszonyok, különösen az Abrante Kilátónál

Mennyi időt szánjunk La Gomerára? 

Ahogy említettem, La Gomera Teneriféről érhető el a legkönnyebben, mivel a két sziget egymáshoz nagyon közel fekszik. Megtehetjük, hogy a reggel átmegyünk La Gomerára és este visszajövünk Tenerifére, ebben az esetben meg tudjuk nézni a Garajonay Nemzeti Parkot, az Abrante kilátót és egy-két egyéb látnivalót (például a fővárost), és igény szerint egy ebéd is belefér, vagyis La Gomera alkalmas egy egynapos kirándulásra is Teneriféről, ha meglátogatnánk egy másik szigetet is, ha már itt vagyunk.

Ha az orgonasípszerű sziklaképződményeket (Los Órganos) is megnéznénk, akkor az valószínűleg nem fog beleférni egy napba, hiszen a Garajonay Nemzeti Park és az Abrante Kilátó (de az előbbi mindenképpen) "must-see" látnivaló.

Ha pedig a sziget 600 km-nél hosszabb túraútvonalán is barangolnánk, akkor az eltöltendő napok száma bármennyi lehet.

Én a magam részéről 1 vagy maximum 2 éjszakát töltenék a szigeten, akkor kényelmesen belefér minden, az utóbbi esetben valamennyi túrázás is. 

Hogyan juthatunk el La Gomerára?

Mivel a magyar utazók egyik legkedveltebb utazási célpontja Tenerife - általában a repülővel elérhető célpontok között a TOP 10-ben van -, így innen vizsgáljuk meg a lehetőségeket. Közvetlen hajójárat Tenerife mellett még La Palmáról és El Hierro-ról van a szigetre.

A másik magyarok által kedvelt Kanári-szigetről, Gran Canaria-ról a poszt írásakor sajnos nincsen közvetlen hajójárat, amennyiben innen szeretnénk hajózni, akkor előbb Santa Cruz de Tenerife kikötőjébe kell eljutnunk, majd innen Los Cristianosba (a La Gomera Travel információja szerint a hajótársaságok biztosítanak buszjáratot), és onnan hajózhatunk. Azt gondolom, hogy aki Gran Canaria-n nyaral, annak sem pénzben, sem időben nem éri meg, csak akkor, ha valamennyi időt Tenerifén is eltölt és bérel autót. A Binter Canarias üzemeltet járatokat Las Palmas repülőtere és La Gomera között, az árak meglehetősen változóak, alapból irányonként minimum 40-50 €-val számolhatunk, a járat nem mindennap jár, így mindenképpen ellenőrizzük a lehetőségeinket a Binter Canarias saját oldalán vagy a Google Flights-on. De az én Gran Canariáról alapvetően nem La Gomerát látogatnám meg, ha már repülőre ülök, hanem Lanzarotét, ami légi úton hasonló áron elérhető és sokkal gazdagabb látnivalókban, mint La Gomera.

Teneriféről a lehetőségeink a következők: mehetünk repülővel vagy hajóval. Megjegyzendő, hogy minden évben néhány sportember nekivág és átúszik Los Cristianosból La Gomerára (természetesen szervezett keretek között, eszünkbe ne jusson csak úgy nekiindulni, akkor sem, ha a Balatont már többször átúsztuk, akár oda-vissza is. Ha baromi jó úszók vagyunk, akkor sem, egyrészt a távolság is csalóka, a sziget közelinek látszik, de az úszók tudtommal 40 km-t úsznak, ami azért nem egy Révfülöp-Balatonboglár távolság és az óceán nem olyan, mint a Balaton. Akik erre vállalkoznak, hónapokig edzenek, készülnek a dologra, motorcsónak kíséri őket, szóval ne vágjunk bele csak úgy).

Ahogy írtam hajóval Los Cristianosból juthatunk el La Gomerára, ha valaki Tenerife északi részén (pld. Puerto de La Cruz környékén) üdül, annak a déli partra is el kell jutnia. Mind a Naviera Armas, mind a Fred Olsen indít járatokat La Gomera-ra. A Naviera Armas általában egyet reggel, egyet ebédidőben, egyet este, de ellenőrizzük az oldalukon, mert időnként más a menetrend. A Fred Olsen általában reggel, délelőtt, délután és este üzemelteti a járatait. Természetesen amennyiben úgy jobb, mehetünk az egyik társasággal az egyik irányba, a másikkal a vissza.

Sajnos a hajójegyek nem olcsók, ha nem vagyunk Kanári-szigeteki rezidensek, akkor nagyjából az alábbi árakkal számolhatunk (ezek tájékoztató jellegűek, természetesen lehetnek akciós időszakok, vagy csomagok, érdemes ellenőrizni a web-oldalt, igaz ezek inkább a rezidenseknek vannak általában).

Naviera Armas: egyirányba/oda vissza -> 1 fő: 32/64 €; 1 fő+1 kisebb autó (max. 485 cm hosszú és max. 185 cm magas): 47/94 €.  A közepes autó (max. 5 méter hosszú és 2 méter magas) pár €-val drágább. Minden további felnőtt 32 €-ba kerül utanként (vagyis oda-vissza 64 €). A 12 évesnél fiatalabb gyerekek 50 %-os kedvezményt kapnak, illetve a 26 évesnél fiatalabbak és a 60 évnél idősebbek is számíthatnak utanként néhány € kedvezményre. Az út hossza 60 perc, az elhelyezésen nem kell gondolkoznunk, természetesen kabin nem áll rendelkezésre (szép is lenne!).

Fred Olsen: minden felnőtt utas fejenként és utanként 34 €-t fizet (oda-vissza 68-at). A 12 évesnél fiatalabb gyerekek 50 % kedvezményt kapnak, a 3 éves kor alatt majdnem ingyen utazhat gyermekünk. A 60 évnél idősebbek és a 26 évnél fiatalabbak itt is utanként néhány € kedvezményre számíthatnak (sajnos ez tényleg nem jelentős, 6-7 €-s kedvezményről beszélünk). Egy maximum 2 méter magas (a Fred Olsen csak ezt szabja meg) autó 17 €/út összeggel dobja meg a jegyárat.

Repülővel az északi Los Rodeos (TFN) repülőtérről érhető el La Gomera a Binter Canarias járataival, melyek naponta kétszer (egyes napokon csak egyszer) közlekednek, általában reggel és késő délután. Az út hossza mindössze 30 perc. Jegyár tekintetében 40-50 €-val számolhatunk irányonként.

Mivel az egyik előző posztomnál az egyik kommentelő megjegyezte, ezúttal én is felhívom a figyelmet, hogy speciális ajánlatok, akciók vannak az oldalakon, időnként a fenti jegyárak töredékéért is elrepülhetünk az egyik szigetről a másikra, azonban alapból a tervezésnél ezekkel az árakkal kalkulálhatunk minimálisan. 

Teneriféről a magam részéről mindenképpen a hajós megoldást preferálnám, ha van bérelt autónk, mert ebben az esetben azt áthajóztathatjuk La Gomerára és nem kell ott külön bérelnünk. Ennek ellenére a következő bekezdésekben megnézzük az autóbérlési lehetőségeket La Gomerán.

Közlekedés, autóbérlés 

Ahogy említettem, ha Tenerifén béreltünk autót, akkor a legegyszerűbb, ha áthajóztatjuk az autót, hiszen a legtöbb autóbérléssel foglalkozó cég ezt meg fogja engedni, de mindenképpen ellenőrizzük ennek lehetőségét a bérlési feltételekben, nehogy baj esetén ne legyen érvényes a biztosításunk.

Autóra mindenképpen szükségünk lesz, hiszen turistáknak megfelelő tömegközlekedés vagy taxiszolgáltatás nincs a szigeten (update: egyik kedves Olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy van tömegközlekedés La Gomera szigetén. Természetesen itt is vannak buszjáratok az egyes települések között, de szerintem ezek a járatok nem alkalmasak, ha egy vagy két nap alatt akarjuk bejárni a sziget fő látványosságait, hiszen napi néhány járat nekem kevésnek tűnik, túl nagy kötöttséget jelent - különösen egy olyan helyen, ahol általában nem töltenek 1-2-nél több napot az ide látogatók - és néhány helyre nem vagy nehezen juthatunk el. Amennyiben valaki több időt tölt itt és szeretné használni a tömegközlekedést, akkor ezen a linken informálódhat. Köszönjük a kiegészítést).

Arra azonban készüljünk fel, hogy bár a sziget kicsi, 10 km-t itt esetenként nem pár perc megtenni, mivel a legtöbb út hegyre fel vagy éppen onnan lefelé halad, helyenként pedig olyan keskenyek ezek az aszfaltcsíkok (pld. az Abrante kilátó felé), hogy azokon végighaladni igazi kihívás. A korábban tárgyalt  El Hierro szigetéhez képest is sokkal rosszabb a helyzet helyenként La Gomerán. A tervezéskor számoljunk azzal, hogy egyes helyeket a távolságot figyelembe véve a megszokott idő két-háromszorosa alatt tesszük meg.

Autóbérlésre mind a hajóállomáson, mind a repülőtéren van lehetőségünk. Ezúttal is - mint a Kanári-szigeteken mindig - érdemes valamelyik helyi kölcsönzőt igénybe venni.

Az Autoreisen.es sajnos nincsen jelen a szigeten. 

Ezzel szemben a Cicar autóit megtalálhatjuk La Gomerán. A repülőtéren az egészen pici autókat nyári időpontra mi 35-40 € között láttam egy napra, viszont egy 5 ajtós Ford Focus is megkapható 46 €-ért, ami azért kényelmesebb, mint egy Fiat 500-as. Mivel a Kanári-szigetekről szóló posztban hiányoltátok, a Cicarnál kabriók is bérelhetők, én egy Opel Cabriót láttam 77 €-ért naponta, egy Mercedes 220 Cabrio pedig 101 €-ért lehetett egy napra a miénk. Hosszabb időre bérelve az egy napra jutó bérleti díj kevesebb, én 5 napra ellenőriztem, nagyjából így 20 %-kal volt kedvezőbb, mint 1 napra. Érdemes körbenézni az oldalon.

A Cicar a kikötőben is jelen van, a repülőtérhez képest a napi ár itt néhány (3-7) €-val kevesebb, mint a repülőtéren, de megszokott, hogy általában a repülőtér a legdrágább, sok helyen repülőtéri felár is van az itt bérelt autókra.

A Cicar weboldala szerint a bérlés ára tartalmazza az önrészmentes biztosítást (általában a szélvédő, az alváz és a kerekek ebben nincsenek benne, így tőlem Tenerifén kértek 50 € depozitot, de gond nélkül visszakaptam a bérlés végén), ingyenes a második vezető, a gyerekülés és természetesen a korlátlan kilométer (nem fogunk több ezer km-t autózni egy hét alatt sem).

A harmadik nagy és a blogunkon már többször említett autókölcsönző a Canarias.com. Ők a repülőtéren nincsenek jelen, az Enterprise kölcsönző ajánlatait listázzák (én még soha nem béreltem tőlük). Az árak hasonlóak, mint a Cicar-nál, viszont minimum 3 napra bérelhetünk csak autót, a Rentalcars oldal információi szerint a depozit 150 €, a biztosítás önrésze is 950 €, így a Cicar kedvezőbb választásnak tűnik. A Canarias.com a kompállomáson sincsen jelen, a Budget ajánlatait listázza az oldal.

A Rentalcars oldalt segítségül hívva a kompállomáson a már említett Budget, illetve az AVIS ajánlatai listázódnak.

A Budget bérleti díjai jóval alacsonyabbak, mint a Cicar árai, egy VW Up! már 20 € alatt vihető naponta a Rentalcars oldalon keresztül és a fenti oldal információi szerint depozitra sem lesz szükség, de az autón lévő biztosítás önrésze maximum 1800 €. Ráadásul a tankban lévő üzemanyagot is meg kell vásárolnunk 19-29 €/tank felárral, igaz a fel nem használt üzemanyagot visszatérítik, ha pedig ugyanannyi üzemanyaggal visszük vissza az autót, mint amennyivel átvettük, akkor az összeget visszakapjuk. 

Az AVIS árai a teszteléskor, nyári időpontra egy VW Up! esetében 28 € körül voltak naponta, a feltételek hasonlóak a Budget-éhez, depozit nincs, de az önrész a horrorisztikus 1800 € itt is. Az üzemanyag árát a kártyánkról zárolják, ha ugyanannyival visszük vissza az autót, mint amennyivel kaptuk, akkor a zárolást feloldják, ha nem, a hiányzó üzemanyagot ki kell fizetnünk, illetve ehhez az összeghez hozzáadnak 30 € szervízdíjat.

Fentiek alapján én magam ebben az esetben is - mint a Kanári-szigeteken mindig - a helyi érdekeltségű kölcsönzőt választanám (ez a világ más részein nem feltétlenül, vagy egyáltalán nincsen így). Ebben az esetben ez pedig a Cicar, mivel a feltételei összehasonlíthatatlanul jobbak a versenytársainál, számomra pedig a nyugalom és az, hogy pontosan tudom, hogy egy foglalás végén mennyit fizetek, mindennél fontosabb. Igaz, hogy a Cicar százalékosan jelentősen drágább napi bérleti díjakat kínál, mint a Budget és az AVIS, vagy az Enterprise, de úgy gondolom, hogy ha megvásároljuk az önrészt kiváltó, azt nullára csökkentő biztosítást, elképzelhető, hogy nem is lesz olcsóbb az autónk, mint a Cicar-nál (sőt!). Azonban ez a szubjektív véleményem, mindenki összehasonlítva az ajánlatokat dönthet, hogy mit preferál és melyik kölcsönzőt választja.   

Strandok, tengerpartok

Bár nem valószínű, hogy La Gomerát bárki is a strandjaiért keresi fel - nem azért, mert itt nincsenek, hanem mert a Tenerifén találhatóak legalább ilyen jó, sőt jobb strandok is -, így ezért elindulni nem éri meg. La Gomera partjai általában fekete homokkal borítottak, ahogy ezt sok vulkanikus szigeten megszokhattunk, van akinek ez tetszik (én nem tartozom közéjük, számomra egy fehér homokos strand vagy egy rózsaszín, mint például Krétán sokkal szebb) és különlegesnek tartja.

A strandokat tényleg a teljesség igénye nélkül nézzük meg.

Playa de Santiago: Az Alejeró municipióban, a sziget déli részén található partszakasz, az egyik legnagyobb strand La Gomerán. Bár a tenger nyugodt, kristálytiszta vize, barlangjai, változatos élővilága miatt elsősorban a búvárok körében közkedvelt. A strandot határoló falu szépsége is megragadó, számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra.

beach_playasantiago.jpg

Playa de Santiago felülről
(Forrás: Traveller-Reini on Visualhunt.com / CC BY-SA)

Playa La Caleta : Jól felszerelt strand az északi Hermigua municipióban. Az egyik legnépszerűbb északi partvonal mind a helyiek, mind a turisták körében. Hermigua központjából tíz perc alatt elérhető.

Vueltasa kikötőnél található ez a szép, nyugodt, ám meglehetősen népszerű, ezért zsúfolt kis strand, mely körül tényleg mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A közelben található fagyizóban a kutyáknak külön edényük van, amiből ihatnak, a mi kutyusunk is vidáman ivott belőle (köszönjük!) és még angolul is beszélnek, ami nem megszokott a szigeten.

beach_atpuertodelvallegranrey.jpg

Vueltas strandja a kikötőnél

La CaleraLa Calera strandja Valle Gran Rey municipióban fekszik, sziklák és banánfák között. A partvonal rendkívül népszerű nyugodt vizének és szépségének köszönhetően, azonban meglehetősen nagy is, nagyjából egy kilométer hosszú, így zsúfoltságra nem kell számítanunk. A legjobb választás, ha kisebb gyerekkel utazunk. 

beach_lacalera.jpg

La Calera városkája közel a strandhoz
(Forrás: Michael Wolf [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)

Playa del Inglés: La Gomera egyik legszebb strandja, azonban a hetvenes évek óta a "hippi" mozgalmak központja, a nudisták legkedveltebb partszakasza a szigeten. Annak ellenére, hogy számos nudista és naturista fürdőző és napimádó megfordul itt, egyáltalán nem elszigetelt a part, a közelben minden megtalálható, beleértve az éttermeket, bárokat is, amire a tökéletes kikapcsolódáshoz szükségünk lehet. 

La Cueva: a főváros, San Sebastian de La Gomera két strandja közül az egyik. Csendes, nyugodt, fekete homokkal borított partszakasz, mely könnyen elérhető a kikötőből gyalog is. A szigetről az egyik leggyönyörűbb kilátás innen nyílik a tenerifei El Teide hegységre, elsősorban tiszta időben.

Végezetül...

Sorozatunk első részébe most ennyi fért, legközelebb körbejárjuk a szigetet és megnézzük, hogy mi mindent lehet látni La Gomerán és miért érdemes - ha időnk engedi - legalább egy-két napra átruccanni ide Teneriféről.

Addig is, olvassátok, kövessétek a Facebook oldalunkat és ha gondoljátok nyomjátok meg a Tetszik gombot, vagy osszátok meg a bejegyzéseinket, hivatkozásainkat, hogy minél többen olvassanak minket. A Facebook oldalunkon a két poszt megjelenése között is kiteszünk információkat, fotókat, melyek nem jelennek meg a blogon, előre jelezzük az új poszt érkezését és még sok érdekes dolgot találtok ott is. Várunk vissza az utazás folytatásakor is!   

< Azok a fotók, melyeknél nincsen forrás megjelölve, saját fényképek>

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Megjegyzés: Jelen poszt írásakor (2019. június 5-én) és a publikálásakor - bár jó lenne :) -, egyetlen autókölcsönző sem támogat sem engem, sem a blogot, ugyanez a helyzet a légitársaságokkal, illetve a hajótársaságokkal is. Szintén semmilyen támogatást nem kapunk/kapok egyetlen más szolgáltatótól sem, és reklámozási szerződéssel sem rendelkezünk velük. Egyszerűen körülnézünk az interneten, illetve jártunk is La Gomerán két alkalommal is és ez alapján írjuk le a tapasztalatainkat. Az itt megjelenített árak tájékoztató jellegűek és csupán iránymutatást jelentenek, mindig ellenőrizni kell azokat a megfelelő szolgáltató oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr4614877972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

averageuser 2019.09.17. 08:03:30

De van tömegközlekedés, busz sőt hajó is jár rendszeresen és olcsón Gomera települései között.

averageuser 2019.09.17. 08:03:30

De van tömegközlekedés, busz sőt hajó is jár rendszeresen és olcsón Gomera települései között.

Utazz Okosan Blog 2019.09.17. 23:26:01

@averageuser: Kedves Olvasónk! Én azt írtam, hogy turistáknak megfelelő tömegközlekedés nincsen a szigeten, és ezt továbbra is fenntartom. A többség ide egy napra lényegében átugrik Teneriféről, vagy maximum egy éjszakát tölt itt, ha több óránként járó buszokra vár, majd azokon zötykölődik rengeteg időt, akkor egy nap alatt lényegében semmit nem fog látni a szigetből, ha egy éjszakát itt tölt, akkor sem. Így egy nap, egy program fér bele nagyjából. Ugyanez a helyzet Tenerifén is, Puerto de Santiago-ból eljutni mondjuk Los Cristianosba nagyjából másfél óra és X óránként jár a busz. Kocsival 20 perc és akkor mész, amikor akarsz. Ezért fogalmaztam úgy, hogy turistáknak megfelelő tömegközlekedés nincsen (egyébként nekem a tenerifeihez volt szerencsém, annyira olcsó sem volt). Ennek ellenére természetesen lehet olyan, akit érdekel, így módosítottam a bejegyzést és tettem be egy linket, hogy akit érint, ellenőrizhesse a menetrendet. Én a hajóról nem tudtam és a neten most sem találtam információt róla, egyetlen Tripadvisor-os bejegyzéstől eltekintve, hogy a hajó megszűnt a főváros és Playa Santiago között. Ennek ellenére, ha megosztasz velünk egy linket, megköszönjük, és szintén kitesszük. Köszönjük az észrevételt.

Büszke_troll 2019.09.28. 12:31:20

@Utazz Okosan Blog:
Néhány hónapja még volt közvetlen járat (Armas) Los Cristianos és Valle Gran Rey között, jelenleg csak szombati napokon van.
De a Fred Olsen napi három hajót indít San Sebastian és VGR között, Playa de Santiago megállóval. (csak utas, autó nem, útidő 70 perc, 10€)

De "helyi" lakosként, én azt ajánlom annak aki csak egy napra akar átjönni Gomérára, fizessen be egy szervezett kirándulásra Tenerifén, biztosan többet fog látni, mint aki egyénileg jön. Aki itt több időt tölt, az elsősorban túrázni jön, arra egész évben ideális a sziget, rengeteg kiépített, jól kitáblázott útvonallal.

(nem, se én, sem ismerősom nem dolgozik a turistaiparban)

Utazz Okosan Blog 2019.09.30. 09:33:57

@Büszke_troll: Köszönjük az információkat, én továbbra is úgy látom, hogy van az Armasnak is járata Teneriféről La Gomerára, ráadásul napi több is, igaz nem Valle Gran Rey-be megy (oda valóban csak szombaton), hanem San Sebastianba. Szerintem autó úgyis kell, hacsak tényleg valaki nem fizet be egy szervezett kirándulásra, autóval pedig ez nem probléma. A szervezett túrával kapcsolatban természetesen nem vagyok ellensége, ez egy lehetőség, akkor is, ha én magam jobban szeretek a magam ura lenni. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy többet látunk egy szervezett túrán, amelynek feszes menetrendje van, amin például sokszor akkor sem változtatnak, ha az időjárás egy adott helyen nem tökéletes, meg kell ebédeltetni egy csoportot és a többi. Ha valakinél van egy okostelefon, bárhova odatalál. Mi másfél nap alatt a Los Organos-on kívül a következő részben felsorolt látnivalók közül mindent láttunk úgy, hogy a kilátóhoz kétszer elmentünk, mert első alkalommal felhőben volt.

Élet La Gomerán 2020.09.03. 23:07:14

Annyit szeretnék mindenképpen kihangsúlyozni, hogy ide nemcsak 1-1 napra jönnek turisták. Természetesen vannak egy napra, magán szervezésben érkező vagy buszos turisták - a tenerifei hotelek mind kínálják a lehetőséget-, de Nyugat-Európából, főleg Németországból hosszabb időre is jönnek üdülni. Neckermann, Tui szervezte az utakat itteni szállodákba, főleg Valle Gran Reybe és a Fred Olsen tulajdonolta Hotel Tecinába, ami egy igen magas minőségű hotel golfpályával. Azért írom múlt időben, mert pillanatnyilag a covid miatt nagyon bizonytalan minden. Akik szeretik a túrázást vagy kevésbé érzik jól magukat a tömegturizmusban, azok nagyon szívesen jönnek La Gomerára akár hetekre is és nagyon sok olyannal lehet találkozni, aki visszatér évről-évre ide pihenni. Itt főleg novembertől húsvétig tart a főszezon, majd augusztusban érkeznek a belföldi nyaralók. Szeptember és május a legcsendesebb. A koronavírus előtt azonban egyre több foglalása volt a hoteleknek a maradék hónapokra is, mondhatni felívelőben volt. Nagyon jellemző a magán szálláskiadás is, sokan kedvelik az apartmanokat: ~ 35-50 € / éjszaka 2 főre.

A strandokról: La Calera strandja a kisgyerekesek számára elég hullámos, helyette nekik jobb választás Vueltas vagy a Charco del Conde, amely egy természetes medence, neve magyarul azt jelenti, "a gróf pocsolyája". Dagálykor persze azért élvezetesebb, mint apálykor.

Az említett fagyizóban pedig még magyarul is beszélnek!
(Nem vagyok érintett az idegenforgalom gomerai fejlesztésében, semmilyen anyagi hasznom nem származik belőle, nem itt dolgozom, csak itt élek.)
süti beállítások módosítása