Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

A Candelaria-i Betlehem

2020. december 23. - Utazz Okosan Blog

Spanyolország és ezen belül a Kanári-szigetek, egy mélyen katolikus hagyományú ország, így természetesen Krisztus születésének ünnepét, mely egyértelműen az egyik, ha nem a legnagyobb katolikus ünnep, a Kanári-szigeteken és ezen belül Tenerifén is hatalmas és áhítattal teli várakozás előzi meg, mely bármerre is járunk, materiális formában is testet ölt. Második és idén egyben utolsó karácsonyi várakozással foglalkozó posztunkban, a Candelaria-ban felállított miniatűrökből álló, ám hatalmas és az utolsó részletekig  kidolgozott (kivéve a Candelaria főterén található guanche harcosokat) Betlehem-installációt mutatjuk be és természetesen a feldíszített városról is következik néhány fotó.   

Korábban, az előző, La Orotava karácsonyi várakozásáról írt posztunkban, azt ígértük, hogy San Cristóbal de La Laguna karácsonyi fényeit mutatjuk még meg az idén, ahogy 2019-ben is, azonban "kémeink azt jelentették", hogy semmilyen változás nem történt a nagy egyetemvárosban, nagyjából ugyanaz a díszítés látható, mint az előző évben, így sok újat nem tudnánk mutatni az egy éve megjelent poszthoz képest. Ez pedig egy olyan helyen, ahol tényleg bárhova megy az ember, valamilyen karácsonyi díszítésbe, installációba, a karácsonyi várakozás valamely kézzelfogható jelébe botlik, hatalmas luxus lenne. 

Amennyiben tetszik a munkásságunk, kérjük kedves Olvasóinkat, hogy keressék/keressétek fel Facebook oldalunkat, ahol értesülhetnek az újonnan megjelenő cikkeinkről, sokszor már a megjelenést megelőzően, illetve exkluzív, csak ott megjelenő anyagokat, rövid híreket is találhatnak, melyek a blog felületén nem jelennek meg.

img_20201221_194147-2_1.jpg

Természetesen, aki kíváncsi lenne La Laguna fényeire, a városról szóló rövid információkra, illetve arra, hogy Tenerifén hogyan is zajlik maga az ünnep, visszalapozhat korábbi cikkünkre: 

Karácsonyi készülődés és az ünnep Tenerifén (2019)

Hogyan zajlik a karácsonyi ünnepi készülődés és maga az ünnep Tenerifén, egy helyen, ahol a hideget és a havat  csak akkor éreznek és látnak, ha bizonyos havas napokon felautóznak az El Teidére? Milyen szokások, hagyományok kötődnek a 25 fokban megtartott karácsonyhoz? Cikkünkben ráadásul megmutatjuk Tenerife egyik legnagyobb városának karácsonyi fényeit is. 

Tényleg bármerre is jár az ember, legyen az a legkisebb falu vagy itteni mértékkel nagyváros, mindenhol gyönyörű díszítéseket, fényfüzéreket, speciális kúp alakú karácsonyfákat lát (mindjárt mutatunk ilyet), vagy éppen egy-egy Betlehemmel kedveskedik az önkormányzat a településre látogatónak. Mivel a helyi újságok szerint a Candelariában felállított Betlehem különösen szép, így ezúttal onnan hoztunk fotókat és természetesen megmutatjuk a várost is. Ha valaki éppen Tenerifén jár, nyugodtan ellátogathat akár az előző cikkünkben bemutatott La Orotavába, akár Candeláriába, ahol - a sajtóhírek szerint - február elejéig az itt bemutatatott Betlehem élőben is megtekinthető.

Következzen egy kevés szöveget és rengeteg fotót tartalmazó cikk az ünnepi díszben pompázó Candeláriáról.

Candelaria

Candelaria Tenerife keleti oldalán, a tengerparton fekszik, lakosainak száma kb. 26000 fő és Tenerife, de az egész Kanári-szigetek egyik legfontosabb vallási központja. Ehhez a városhoz kötődik a Kanári-szigetek védőszentjének, a Candelariai Szűz Máriának (Virgen de Candelaria) az alakja is már sok évszázad óta, éppen ezért a város fontos zarándokhely is. Minden évben február 2-án és augusztus 14-15. napján zarándokok ezrei érkeznek ide a többi kanári-szigetről, hogy megünnepeljék a szigetek védőszentjének ünnepét.

A szent eredeti képe, mely 1392-ből származott a 19. században egy hatalmas vihar során elveszett, azonban a hívek ennek ellenére a mai napig elzarándokolnak a városba, hogy leróják tiszteletüket és imádkozzanak a Candelariai Szűz Máriához.

A város legfontosabb épülete és látnivalója is egyben a főtéren található Bazilika, ahol megtekinthető a Szűz Mária képe (ahogy említettük nem az eredeti) illetve a gyönyörű szent falfestmények.

Galéria - az ünnepi díszekbe öltöztetett Candelaria

Candelaria már a gunache időkben fontos település volt, ennek állítanak emléket a Bazilikát körülölelő téren álló guanche vezérek szobrai. 1392-ben néhány guanche pásztor kecskéket követve egy sziklán találta meg a Candeláriai Szűz Mária képét.

Amennyiben Tenerifén járunk, egy Santa Cruz de Tenerifei látogatást érdemes összekötni, a körülbelül 17 km-re található várossal és meglátogatni a Bazilikát, sétálni a főtéren, megcsodálni a guanchék szobrait és esetleg meginni egy kávét valamely kis kávézóban, elfogyasztani egy finom ebédet vagy éppen csak enni egy kiváló fagylaltot. 

Candelaria főterétől nagyjából 100 méterre állították fel azt a Betlehem-installációt, melyet a következő fotókon bemutatunk.

Betlehem installáció

Mivel említettük, hogy bármerre is járunk a szigeten, a karácsonyi ünnepek előtt (de sokszor azokon kívül is) mindenhol katolikus témájú vagy ünnepi díszítésekbe botlunk. Ünnep pedig van bőven, hiszen az egyes városok, helységek, falvak vagy éppen szigetek a saját szentjeiket is megünneplik a nagyobb régiók szentjei vagy éppen "fontosabb" szentek mellett, mint amilyen a Candelariai Szűz Mária. 

A Candelariaban felállított, a legapróbb részletekig kidolgozott miniatűrökből álló, ám mégis nagy területen elterülő Betlehem-installációról készült fotók következnek, minden további kommentár nélkül. Egyetlen további megjegyzés: érdekesség, hogy az installáció elemeit nézegetve felfedezhetjük a magyar trikolór színeit is, ráadásul a megfelelő formában és sorrendben. Természetesen nem tulajdonítunk ennek különösebb jelentőséget, valószínűleg véletlenről van szó. Azonban nem áruljuk el, melyik képen és hol található, de nem lesz nehéz rálelni.

Mivel összesen 78 fotót válogattunk össze az ott készült több százból, így két csomagra bontottuk őket. Következzen az első galéria, 27 fotóval, ahol a Betlehem nagyobb részletei láthatók:

Candelaria - Betlehem-installáció - Galéria I. - Nagyobb részletek

A következő galériában pedig a részleteket próbáltuk megragadni és bemutatni azt a részletességet és kidolgozottságot, ami megfigyelhető ebben a műalkotásban, további 51 fotó következik:

Candelaria - Betlehem-installáció - Galéria II. - Apróbb részletek

Mivel december hónapban, illetve január elején a Wizz Air még indít illetve az elmúlt napokban indított gépeket Budapestről Tenerifére, így akik eljutnak a szigetre vagy éppen ott tartózkodnak, egy érdekes esti program lehet a Betlehem meglátogatása. Lehetőleg ne hétvégén menjünk, mert ilyenkor előfordulhatnak hosszabb sorok.

Végezetül...

Ezzel pedig a Karácsonyi ünnep előtti, azonban a 2020-as évben még az utolsó előtti poszthoz érkeztünk. Minden Kedves Olvasónknak kívánunk kellemes, békés és szeretettel teli Karácsonyi Ünnepet és azt, hogy a vírushelyzet ellenére is, amennyire csak lehet, családi körben, de mégis megfontoltan ünnepeljenek. Lehet, hogy Szenteste egy üveglap mögött lehetünk csak "együtt" például szüleinkkel, azért, hogy jövőre majd együtt lehessünk a valóságban is, most ezt az áldozatot meg kell hozni a biztonság oltárán. 

Köszönjük, hogy ennyien olvasták a posztjainkat, a Facebook Oldalunkat és külön köszönjük a Követéseket és a "Like"-okat.

Köszönjük szépen a Blog.hu Szerkesztőinek, hogy majdnem minden 2020-as cikkünket Blog.hu vagy az Index.hu címlapjára érdemesnek találták, reméljük, hogy  így lesz 2021-ben is. Békés és Boldog Ünnepet kívánunk a Blog.hu Szerkesztőinek és minden munkatársának is.

És természetesen Szeretteinknek, Barátainknak és külön kiemelve a Munkatársaimnak is, akik ebben a nagyon nehéz évben kitartottak mellettem, nagyon Boldog Karácsonyt kívánunk ezúton is.

A két ünnep között pedig jövünk még a lanzarotei Temple Hall-sztorival.

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK! img_20201221_194059-2.jpgCandelaria - Főtér - A Karácsonyfát szimbolizáló kúpalakú építmény, háttérben a Bazilika épülete

<----->

Az oldalon található fotók forrását és a felhasználás licencét minden esetben megjelöltük, abban az esetben, ha forrásmegjelölés nincsen, akkor saját fotót osztottunk meg.

<----->

fb_jel.jpgAmennyiben tetszett ez a poszt vagy bármelyik másik, kérjük, keressék/keressétek fel a Facebook oldalunkat is, ahol mindig friss híreket találhatók a blogról illetve ide kerülnek ki a blogon meg nem jelenő kisebb anyagok. Amennyiben gondolják/gondoljátok és kaphatunk egy "Tetszik" visszajelzést, azt pedig külön köszönjük. 

Az 'ÚTI CÉL' rovat további cikkeit pedig ezen az oldalon találják meg Kedves Olvasóink.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr1116355222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása