Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Karácsonyi várakozás La Orotavában

2020. december 07. - Utazz Okosan Blog

December minden szempontból az év talán legünneppel telibb hónapja - ha lehet ilyet mondani -, a keresztény országokban mindenképpen. A hónap első kétharmada a várakozással telik, az ember lelke ünnepi hangulatba kerül, a városokban karácsonyi díszítést kapnak a fák, a hidak, az épületek, hatalmas karácsonyfákat állítanak, a villamosokat ünnepi fénybe öltöztetik. Várjuk Jézus születésének napját, és mivel ő rövid élete során mindig az egymás iránti szeretet fontosságáról szólt, talán ilyenkor kicsit jobban szeretjük egymást (szeretném remélni, hogy így van és nem arról van szó, hogy csak takarékra állítjuk a gyűlölet lángját). Aztán a karácsonyi ünnepek után néhány nappal, el is búcsúztatjuk az évet, ami azt gondolom, hogy idén még könnyebb, bár a szilveszteri ünneplés a legtöbb országban a szokottnál sokkal szűkebb körű lesz (a magyarországi szabályozásokra még néhány napot várni kell). 

Ez a szűk körű búcsú ettől az elátkozott évtől mindenképpen lehetőséget biztosít arra, hogy családunk körében számot vessünk az évben történtekkel, hogy felmérjük a veszteségeinket és megtanuljuk becsülni a "békeidőket", amikor teljes életet élhetünk. Rengeteg család szerte a világon elveszített valakit, számukra az ünnep még fájdalmasabb. Azonban mindannyian, akik még itt vagyunk, elvesztettünk valamit: elveszítettünk legalább egy évet az életünkből. Mindezt elvette a vírus, és azoknak, akiknek majd minden szerettük legalább videóhívás formájában elérhető lesz karácsonykor és szilveszterkor, ők legalább ott vannak egymásnak, még ha képernyőbe zárva is. Onnan ki lehet szabadulni, ha egyszer ennek vége lesz. Mert vége lesz! Reménykedjünk, hogy 2021 karácsonyát már más körülmények között élhetjük meg. Minél többen! 

Azonban most még 2020 járványtól sújtott beteg napjait éljük, maszkot húzva, hogy megvédjük magunkat és egymást egy láthatatlan ellenségtől, egy beteg világban. De ez a világ gyógyulni akar és gyógyulni fog! Valahol a sötét alagút végén ott a fény, ami már látszik, ami már elérhető. És 2020 - bár a legtöbb vonatkozásban egyáltalán nem olyan, mint a korábbi évek voltak - egyben ugyanaz. Idén is lesz Karácsony és emberek, várják a maszk mögé bújtatott ünnepet. Mindenki és minden ország a saját szokásai szerint. 

Amennyiben tetszik a munkásságunk, kérjük kedves Olvasóinkat, hogy keressék/keressétek fel Facebook oldalunkat, ahol értesülhetnek az újonnan megjelenő cikkeinkről, sokszor már a megjelenést megelőzően, illetve exkluzív, csak ott megjelenő anyagokat, rövid híreket is találhatnak, melyek a blog felületén nem jelennek meg.

Mivel egy ciklon tartózkodik Tenerife partjainál, melynek széle időnként eléri a szigetet, a megszokottnál többször felhős az ég, 
sőt esik az eső - az egyik üzlet kirakatában felállított tehén is védekezik az eső ellen... 

Eme kissé keserűre sikerült bevezető után, üljünk repülőre - még ha most csak virtuálisan tehetjük is, hiszen a Wizz Air gépek éppen nem indulnak Budapestről errefelé - és utazzunk a Kanári-szigetekre. Egy évvel ezelőtt már meséltünk róla, hogy hogyan zajlik a karácsonyi készülődés és maga az ünnep a Kanári-szigeteken, aki kíváncsi rá részleteiben az előbbi linken elolvashatja. A lényeg, hogy az átlagcsaládoknál is az egész ünnep egy sokkal hosszabb időszak, nem korlátozódik a december 24-25-26-i három napra. Kezdődik a december 6-i karácsonyfa díszítéssel és január 6-án ér véget, amikor a gyerekek a Három Királyoktól (Los Reyes Magos) kapott ajándékokkal játszanak. Tavaly a fenti cikkben mutattunk La Lagunában (teljes nevén San Cristobal de La Laguna) a karácsonyi fényekről készült fotókat és terveink szerint idén is fogunk, most azonban egy másik helyszín következik, La Orotava városa. 

Az ünnepi fényekkel kivilágított La Orotava

Rendszeres Olvasóink emlékezhetnek, hogy szintén 2019-ben már La Orotava is szerepelt a blogon, akkor a Corpus Cristi ünnepről tudósítottunk, és azt terveztük, hogy amikor csak tehetjük, megmutatjuk a csodaszép virág- és homoszőnyegeket, melyek ezen a katolikus ünnepen készülnek a város utcáin és főterén. Aztán jött a COVID-19 és természetesen a virágszőnyegek készítése is elmaradt. Azonban a karácsonyi ünnepre La Orotava is készült, a Városháza előtti főtéren, ahol a Corpus Cristi ünnepen a hatalmas homokból készült kép szokott lenni, most egy óriási Betlehem installációt állítottak fel, amely az est közeledtével megnyitja "kapuitt" és mi magunk is sétálhatunk a mozdulatlanságba fagyott szereplők között.

A következőkben rengeteg fotó következik a tenerifei La Orotava városából és két Betlehemet is megmutatunk. Egyben minden Kedves Olvasónknak kívánunk kellemes karácsonyi készülődést, ünnepvárást és reméljük, hogy egy jobb, de legalábbis egy normálisabb és megszokottabb év közeledik felénk!

Fotók

Két Bethlehemet is be tudunk mutatni, mely jelenleg megtekinthető La Orotavában. Az első albumban a Városháza előtti téren lévő, akár bejárható installáció látható.

La Orotava - Betlehem-installáció

A második albumban a San Agustin Kúltúra Házában (Casa de la Cultura San Agustin) felállított miniatűr installáció fotói láthatók, érdemes megnézni a részletességet és kidolgozottságot, mellyel a készítők a jeleneteket megálmodták.

Miniatűr installáció a Casa de la Cultura San Agustin

Ezzel pedig végére is értünk a La Orotava-i Betlehemeket és a kivilágított várost bemutató posztunk végére értünk, reméljük ezek a fotók is részei lehetnek a karácsonyi várakozásnak, még ha egy apró morzsát is jelentve ebben az őrült évben. Ha sikerül, még egyszer jelentkezünk hasonló témában, San Cristobal de La Lagunából. Mindenkinek kívánunk kellemes karácsonyi várakozást és kitartást az elkövetkezendő hónapok nehézségeihez. 

<----->

fb_jel.jpgAmennyiben tetszett ez a poszt vagy bármelyik másik, kérjük, keressétek fel a Facebook oldalunkat, ahol mindig friss híreket találtok a blogról illetve ide kerülnek ki az itt meg nem jelenő anyagok. Amennyiben gondoljátok és ráklikkeltek a Tetszik gombra, azt pedig külön köszönjük. 

A 'ÚTI CÉL' rovat további cikkeit pedig ezen az oldalon találjátok meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr7316319440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása