Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Corpus Christi ünnep a tenerifei La Orotavában (2019)

2019. június 29. - Utazz Okosan Blog

laorotavacorpuschristi_ajanlo.jpgLegutóbbi posztomban, amellyel elindítottuk a Módszertan rovatunkat, azt ígértem, hogy a következő két cikkben az utazási irodák által szervezett utazásokat hasonlítjuk össze a saját magunknak szervezettekkel, azonban úgy döntöttünk, hogy egy kicsit változtatunk a sorrenden. Mindennek az oka pedig, hogy a tegnapi napon, június 27-én ismét La Orotavában jártunk a Corpus Christi ünnepen és jó néhány fényképet készítettünk, melyeket szeretnénk megosztani még "melegen", egyből a kimásolás után Veletek, kedves Olvasóink, most, amikor még aktuális az ünnep, hátha valaki, aki éppen Tenerifén tartózkodik, kedvet kap egy kis "fiesztázásra" La Orotavában. Akkor is megéri, ha figyelembe vesszük, hogy az ünnep legszebb része, a virág- és homokszőnyegek fektetése csütörtökön volt.

Ebben a posztban a korábbiaktól eltérően, megpróbálom visszafogni a "szózuhatagot" és úgy döntöttem, hogy inkább a fotók beszéljenek helyettem és csak röviden kommentálom azokat, illetve magáról La Orotava városkájáról is röviden írok. A jelen poszt írásakor jött az ötlet, hogy mivel nem csak idén jártunk az ünnepen, így amennyiben ez az írás felkelti az érdeklődéseteket, egy hasonló cikkben megosztom a korábbi évek Corpus Christi ünnepén készült képeket is, illetve, hogy talán La Orotava festői városkája is megérne egy cikket, hiszen az év többi részében is tartogat számos érdekes látnivalót és elmondhatjuk, hogy a sziget legszebb településéről van szó. 

Aki pedig esetleg nem olvasta a korábbi Kanári-szigetekről szóló cikkemet, az előbbi linken megteheti, illetve a már megjelent, Teneriféről szintén könnyen elérhető  El Hierro-ról szóló három részes időutazás itt, itt és itt olvasható el. 

Vágjunk bele!

A helyszín, La Orotava

La Orotava városa Tenerife északi részén, a Taoro völgyben fekszik, amiről a nevét is kapta. Az álomszép óvárossal rendelkező városka a sziget egyik legrégebbi és sokak szerint (beleértve jómagamat is) legszebb települése. Az óváros az Úrnapi (Corpus Christi) ünnepségen kívül is kiváló turisztikai célpont a 18. században emelt Parroquia de La Concepción-templommal (Fogantatás Temploma) és más vallási épületekkel, a fabalkonos házakkal, melyek közül jó pár látogatható, ezek közül leggyönyörűbb és leghíresebb a Casa de los Balcones (Balkonos Ház), mely 1632-ben épült és belülről is megtekinthető. Hétköznapokon a városka nyugalma, az épületeket körülölelő gyönyörű kertek mindenképpen arra csábítanak, hogy leüljünk egy kávéra vagy egy pohár tenerifei bor mellé, kiszakadjunk a mindennapok rohanó világából és átjárjon minket a csend, a nyugalom és a barátságos légkör.

img-20190628-wa0005.jpg

A Parroquia de La Concepción (A Fogantatás Temploma) a 2019-es Corpus Christi ünnepség csütörtökjén

Corpus Christi ünnepség

A Corpus Christi (Krisztus Teste) ünnep a magyar Úrnapja ünnepe, nagyon fontos katolikus főünnep. Számos országban, így nálunk is, Pünkösdvasárnap után két héttel tartják. Spanyolországban ezzel szemben - számos más országgal egyetemben - az eredeti hagyománynak megfelelően, a Húsvét vasárnapot követő hatvanadik napon, csütörtökön rendezik meg. Mivel időben Húsvéthoz kötődik, mely úgynevezett mozgó ünnep (vagyis nem esik minden évben a naptárunk ugyanazon napjára), a Corpus Christi ünnepe is minden évben másik csütörtökre esik.

img-20190628-wa0002.jpg

A La Orotava-i Casa de La Cultura San Augustin (a San Augustin Kultúra Háza), kulturális központ feldíszítve a Corpus Christi ünnepre

Elsősorban katolikus ünnep, melynek eredete a 13. századig nyúlik vissza, 1264-ben IV. Orbán pápa tette hivatalosan ünnepnappá. A katolikus egyház mellett ünnepli például az anglikán egyház is, illetve a reformátusok is (igaz egyes egyházak más jelentést - is - tulajdonítanak neki). A katolikus egyház Krisztus Titokzatos Testét, az oltáriszentséget ünnepli ezen a napon. Az ünnep fő eseménye a körmenet.

Tenerifén az ünnephez kapcsolódóan a legkiemelkedőbb megemlékezés minden évben La Orotava városában van, ilyenkor a város - különösen az óvárosi rész - nagy részét lezárják, az úttesten virágszirmokból, fenyőágakból, tűlevelekből és homokból vallási témájú képeket és növényszőnyegeket készítenek. A Városháza előtti téren az El Teide vulkánról származó homokból a teljes teret beterítő, hatalmas vallási képet készítenek. Ilyenkor a városháza épületét a nagyközönség előtt megnyitják, hogy az ide látogatók a képet teljes valójában megtekinthessék a városháza emeletének teraszairól.

img-20190628-wa0046.jpgA 2019-es Corpus Christi ünnep vulkáni homokból készült óriási szentképének részlete a Városháza előtti téren.

A virágszőnyegek készítői elsősorban La Orotavából származnak, azonban a környező településekről is érkeznek segítők a városi lakosok mellé, hogy a Városháza körüli utcák nagy részét virággal borítsák be.

3643908830_87a45c8cc7_b.jpg

Virágszőnyeg készítők a 2009-es Corpus Christi ünnepen (Forrás: Photo credit: Mataparda on Visual Hunt / CC BY)

A virágszőnyegeket két módszerrel készítik, vagy felrajzolják az utca kövére a képek fő vonalait és nagyon vigyázva a vonalak közeit szórják ki különböző színű virágokkal vagy homokkal, illetve fa- és fémsablonokat használnak, mint a fenti képen is látszik.

2538083861_be6c7b402f_b.jpgItt sablonok nélkül készül a kép a 2008-as ünnepre (Forrás: Photo credit: Mataparda on VisualHunt.com / CC BY)

Aki a Kanári-szigetekről szóló posztomat olvasta, emlékezhet rá, hogy azt írtam, hogy a "szigetlakók" mindig találnak alkalmat egy kellemes "fiesztára", nincs ez másképpen a Corpus Christi ünnepén sem, miután a tenerifeiek és az eseményre látogató spanyol és külföldi turisták kötelességtudóan körbejárták az óvárost és megörökítették a legszebb alkotásokat, fellépcsőztek a Városháza emeletére, hogy a térre homokkal "felrajzolt" képet is megtekintsék, vagy éppen elkészítették a maguk alkotását, kezdetét veszi a spanyolos ünneplés, mely sokkal inkább féktelen és "fieszta-jellegű", mint csendes és emelkedett.

Természetesen a helyi bárok, éttermek ilyenkor teljes erővel üzemelnek és a szőnyegek közelében megtaláljuk azokat a mobil büfékocsikat is, ahol csapolt sört, helyi különlegességeket (például Arehucast, mojitót, stb.) és nemzetközi italokat ihatunk, vagy éppen ehetünk is, például churros-t (cukros tésztarúd, amit időnként valamilyen krémmel töltenek meg vagy éppen csak csokiba mártogathatjuk), papas locast (mely szabad fordításban őrült krumplit jelent, és sima hasábburgonya, melyre ketchupot, mustárt, majonézt nyomnak, illetve időnként sonkával, vagy más finomságokkal szórnak meg), illetve helyi melegszendvicseket.

Végezetül pedig egy gyakorlati tanács: az ünnep turisztikai csúcspontja a csütörtöki nap, amikor a virágszőnyegeket szórják, már a reggeli óráktól kezdődően. A Városháza előtti képet már pár héttel korábban elkezdik elkészíteni, ez erre a napra már elkészül. Aki szeretné látni a virágképek készítését is, az vagy délelőtt menjen, vagy még inkább kora délután, amikorra a képek részben elkészülnek, de még láthatjuk a folyamatot, ahogy az alkotás létrejön. Ha csak a kész "szőnyegek" megcsodálására vágyunk, majd utána az evés-ivásra és bulizásra, akkor késő délután érkezzünk és az ünneplés belenyúlhat akár az éjszakába.

Parkolni ebben az időszakban rendkívül nehéz a "szőnyegek" közelében, javaslom a Calle Tomás Calamita végén található San Agustin parkolóházat, innen kb. 500 méter séta a Városháza épülete. Ne ijedjünk meg, a kis utca elején egy rögtönzött behajtani tilos tábla van, de alá ki van írva, a helyi lakosokra és a parkolóba igyekvőkre a tiltás nem vonatkozik.

Innentől pedig elsősorban a fotók beszéljenek helyettem! 

img-20190628-wa0004.jpg

A helyi körhinta, érdekessége, hogy a kicsit sötét, a telefonját nyomkodó úriember egy biciklit tekerve tartja mozgásban a szerkezetet

img-20190628-wa0001.jpg

Szintén a főtéren az egyik árusnál ilyen "csodaszép", de mindenképpen egyedi kecskéket illetve ezek mellett nyulakat árultak. A nyulakról is készült fénykép, de olyan pózban voltak elhelyezve, hogy ki kellene tenni a 18-as karikát. Egy egyházi ünnepen azért megfordul az ember fejében, hogy ez most hogyan, de valaki vicces kedvében volt. Mindenesetre - hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy nem illenek ide a félreérthetetlen kompozícióba helyezett nyulak.

Virágszőnyegek az utcák kövén
img-20190628-wa0032_1.jpgimg-20190628-wa0037_1.jpgimg-20190628-wa0057.jpgimg-20190628-wa0059-2.jpgimg-20190628-wa0011_1.jpgimg-20190628-wa0012_1.jpgimg-20190628-wa0013_1.jpgimg-20190628-wa0023.jpgimg-20190628-wa0024.jpgimg-20190628-wa0030.jpg

Az utolsó simítások, ezek a szőnyegek csak most készülnek el

A három kedvenc

Alábbiakban pedig következzen az én Top 3 listám az általam legszebbnek tartott három virágszőnyeggel. Sokat gondolkoztam a második és a harmadik helyezett kiválasztásánál, az első egyértelmű volt. Az alábbiakat választottam:

 Gyönyörű virágszőnyeg nálam a harmadik legszebb 2019-ben

A dobogó második fokára nálam 2019-ben ez az alkotás került  

 Számomra már a helyszínen eldőlt, hogy a 2019-es legszebb alkotás az én véleményem szerint a fenti virágszőnyeg img-20190628-wa0034.jpg

 És nálam a különdíjas alkotás (mert a dobogónak nincsen negyedik foka)

 A Városháza előtti tér

A La Orotava-i Corpus Christi ünnep csúcs alkotása az El Teidéről származó, színes homokból készült kép, melyet a La Orotava-i Városháza előtti hatalmas téren készítettek idén is el.

img-20190628-wa0061.jpg

A feldíszített Városháza 

img-20190628-wa0044.jpgAz első emeleti erkélyekről tekinthetjük meg a teljes képet, hiszen az az utcaszintről nem látszik

img-20190628-wa0054.jpg

Ahogy az itt látható is, vagyis látható, hogy nem látható

img-20190628-wa0045.jpg

A kép kicsit oldalról az egyik teraszról

img-20190628-wa0047-2.jpg

...és középről img-20190628-wa0048-2.jpg

A kép egy részlete, Krisztus alakján is látható a rendkívüli kidolgozottság, mintha csak egy festményt látnánk, pedig tényleg homokból készült a kép (pár éve láttam, ahogy készült).

img-20190628-wa0052.jpg

Egy panorámakép, sajnos a "hordőhatás" ezért látható, de nem sikerült befognia másképpen ebből a magasságból az egész képet.

Ezzel a képpel pedig a jelenlegi posztunk végére értünk. Remélem tetszett ez a fotókkal teli megemlékezés a 2019-es Corpus Christi ünnepről. Remélem, jövőre is eljuthatunk ide. Amennyiben pedig igény lesz rá, elővesszük a korábbi évek ünnepein készült képeket és azt is megosztjuk Veletek egy újabb poszt keretében. Ha jövőre a Húsvét utáni hatvanadik napon, csütörtökön a világ ezen részén jártok, érdemes Nektek is ellátogatni ide.

Várunk vissza Titeket a következő posztokban is! 

<A forrásmegjelölést nem tartalmazó képek saját fotók>

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr8914916414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Élet La Gomerán 2020.09.03. 21:25:14

Gyönyörű! Észak-Tenerife nagy kedvencem, ha már a szomszédos szigetről van szó, erre az ünnepre el kell mennünk jövőre. Isten adja, hogy 2021-ben teljes pompájában ragyoghasson újra.

Utazz Okosan Blog 2020.09.03. 22:50:00

Köszönöm szépen, hogy olvasod a blogot, valóban az északi területek a zöldebbek, szebbek, a déli rész inkább a strandolóknak való, hiszen ott sokkal jobb az idő. Ez az ünnep tényleg csodálatos, amikor csak tudunk, elmegyünk, fantasztikus műalkotások születnek virágból és homokból. Nagyon szeretnék én is 2021-ben újra ott lenni, még akkor is, ha ma csak a remény van, biztosan nem tudhatunk semmit. Azonban a remény erős, addig már csak nem tarthat ez a járvány és/vagy az intézkedések.
süti beállítások módosítása