Mert utazni mindenképpen jó, de csak okosan érdemes...

Utazz Okosan Blog

Utazz Okosan Blog

Felfedezetlen ékszerdoboz az Égei-tengeren - 2. rész

2019. május 06. - Utazz Okosan Blog

klimapanoramafejlec_vegso.jpg

Miután az előző részben megismertük Milos szigetének legfontosabb archeológiai leletét, a Milói Vénuszt (ebben a posztban majd megismerkedünk a másik fontos régészeti területtel, amit szerencsére nem lehetett elmozdítani a szigetről), majd megvizsgáltuk, hogy mikor érdemes ide utazni és hogyan, illetve szót ejtettem az autóbérlési lehetőségekről, hiszen nagy valószínűséggel legtöbben repülővel fognak érkezni, autóra pedig szükség lesz a sziget bejárásához. Ebben a részben azt is elmondom, hogy miért érdemes felvenni a bakancslistánkra Milost. Végig fogjuk venni, hogy melyek azok a látnivalók, melyek miatt - annak ellenére, hogy a sziget infrastruktúrája elmaradott, sok szempontból nem is egyszerű ide eljutni és nem a legkényelmesebb célpont, például Santorinivel összevetve, amely sokkal inkább ki van hegyezve a turizmusra, mégis -, megéri ide ellátogatni.

És akkor nézzük végre, hogy mik a sziget fő látnivalói. A mellékelt térképen számmal jelölt helyeket a leírásban szögletes zárójelbe is beírtam, hogy elhelyezhessük őket a térképen. Fekete jellel, de szám nélkül szerepel néhány látnivaló, melyet esetleg meg lehet látogatni, mert autóval elérhető, de részletes leírás róla itt most nem szerepel (csak említés szintjén kerültek ide). Végül kis napernyővel van jelölve néhány strandolásra is alkalmas partszakasz, melyeket egy mondatos leírással soroltam fel a poszt végén. Induljunk!

 [1] Adamas

Miloson összesen hét település található, a legnagyobb méretű Adamas, a sziget kikötője, ide érkeznek be a kompok, katamaránok a szárazföld illetve a környező szigetek (Santorini, Folegandros, Kimolos, Sifnos, Szerifos és Chalki) felől. A várostól nagyjából 4 km távolságra található a repülőtér. Adamas leginkább abból a szempontból érdekes, hogy ez a „legnyüzsgőbb” része a szigetnek, innen indulnak a nagy hajók mellett a kis kirándulóhajók is, a legtöbb szálláshely is itt található, illetve az étkezési lehetőségekből is nagy Adamasban a választék. Ha nagyon sok szabadidőnk van, megtekinthetjük a központban található, 17. századi Agia Triada templomot, amelyben egy egyházi múzeum működik, illetve a Bányászati Múzeumot, ahol a sziget ásványkincsivel és hatszáz évre visszatekintő bányászati múltjával ismerkedhetünk meg.

[2] Plaka

Plaka Milos festői fővárosa, körülbelül 5 km-re Adamastól. Egy esti sétát, esetleg egy vacsorával egybekötve mindenképpen megér, kellemes görögös hangulata van a hófehér kis házaival és a szűk sikátoraival. Ha van időnk, a fővárosban található egy Népművészeti Múzeum, egy Háborús Múzeum, illetve a Plaka Castle, ahonnan gyönyörű a kilátás a tengerre. Érdemes a naplementét innen megnézni, a hegy tetejéről, mert tiszta időben gyönyörű látvány. Az apró Archeológiai Múzeum is érdekes, itt megtekinthetjük a Milói Vénusz pontos másolatát, illetve néhány egyéb ókori szobrot, kerámiát, melyeket a szigeten találtak. A neoklasszikus épületben lévő múzeum kicsi, ha nagyon alaposak vagyunk és mindent megnézünk, nagyjából fél óra alatt végzünk, én mindenképpen javaslom a meglátogatását.

Néhány perces autóútra Plaka központjától található a rómaiak által épített ókori színház [3], melyen sajnos meglátszik az idő vasfoga, meglehetősen romos állapotban van, ez azonban nem tántorítja el a helyieket, hogy időnként ünnepségeket és rendezvényeket tartsanak itt. A kilátás a tengerre a színháztól szintén csodálatos.

Nem messze innen találjuk Milos másik jelentős műemlékét, melyet szerencsére nem lehetett elmozdítani a helyéről, így a Milói Vénusszal ellentétben, a szigeten maradt. Az első században, az ókeresztények által épített katakombákra [4] csak 1844-ben bukkantak rá. A keresztények számára nemcsak temetkezési hely lehetett, hanem búvóhelyként is funkcionálhatott, amikor a rómaiak elől menekültek. A vulkánikus kőzetbe vájt folyosók két oldalán találhatók a sírok, a folyosóknak azonban csak egy rövid szakaszát járhatjuk be, ha a katakombákhoz vezető meredek utat megtesszük. Görögországban csak itt, Milos szigetén találhatunk ilyen római kori ókeresztény katakombákat és a régészek szerint a világ (egyik, ha nem a) legnagyobb ilyen ókeresztény sírja lehet, ahol akár több ezer keresztényt temethettek el.

[5] Klima

Az biztos, hogy ha a világ általam meglátogatott legbájosabb településeit kellene összegyűjtenem, a TOP5-ös listámban Klima biztosan szerepelne, ráadásul előkelő helyen. Az apró kis halászfalu hófehér speciális házai (a syrmaták) szinte közvetlenül a tengerpartra épültek, mindössze egy keskeny járda található a házacskák és a víz között, ahova a halászok reggel, a tengerről visszatérve kiülnek a házuk elé és kiszedegetik a hálójukból a zsákmányt. A syrmata olyan épület, melynek alsó szintjét egy „csónakgarázs” foglalja el, a felső szinten találhatók a lakóhelyiségek. A klimai lakosok a kis, sziklába vájt házacskák nyílászáróit, beleértve a csónakbeállók dupla ajtaját, kékre, pirosra, sárgára és zöldre festik, ettől a kis épületek még attraktívabbak lesznek. A naplemente Klimából is felejthetetlen élmény, így érdemes esetleg estefelé is visszalátogatni.

Mindenképpen javaslom, hogy a halászfalucskába akkor is látogassunk el, ha a harmadik részben részletezett hajós körút is érinti, hiszen a tengerről megfigyelni a falut, távolabbról látni egyszerre az összes színes faajtót és ablakot, a hófehér házakat, csodálatos, azonban a helyszínen a hangulat, a helyi halász bácsikák látványa, ahogy a hálóikból a hatalmas rákokat és a halakat bogozzák ki (ha reggel érkezünk ide), megfizethetetlen élmény. Ráadásul Plakából csak pár perces autóút, illetve egy rövid gyaloglás. 

Másik jó tanács, hogy tapasztalataink szerint a helyiek nem szeretik, ha fényképezik vagy videózzák őket, így előtte mindenképpen kérjünk tőlük engedélyt. Megverni egy idős bácsika nyilván nem fog, de ez udvariasság kérdése és senkinek nem jó, ha a hálóját haragosan földhöz vágva bevonul a házába, míg el nem tűnünk a faluból.

Meg szeretném jegyezni, hogy amikor ehhez a poszthoz anyagot gyűjtöttem, szomorúan láttam, hogy néhány syrmata szálláshelyként üzemel, hozzáteszem meglehetősen magas áron, májusra 160-240 € közötti árakat láttam. El tudom képzelni, hogy Klima egyik házacskájában lakni – divatos szóval – „priceless” élmény lehet, azonban mégis úgy gondolom, hogy ezt a csodálatos gyöngyszemet a maga érintetlenségében érdemes lett volna megőrizni, az itt nyaraló, szemetelő, a parton dohányzó, éjjel zajongó vagy éppen sokfős, gyerekes turistacsapatra sem nekünk látogatóknak, sem az ott lakóknak semmi szükségük nem volt és nincsen. Mindez nyilvánvalóan a helyi hivatalos szervek, elsősorban az önkormányzat felelőssége. Csak remélni tudom, hogy Klima hangulata még mindig olyan, mint amikor mi ott jártunk és az elmúlt években nem „sikerült” tönkretenni.

 [6] Firopotamos és [7] Agios Konstantinos

Firopotamos egy festői, mindössze néhány csónakházból és egy templomból álló falucska. Maguk a sziklába vájt, sokszínű ablakú és ajtójú, hófehér házacskák is gyönyörű látványt nyújtanak a feléjük magasodó apró templommal, azonban a falu mellett található tengerpart is nagyon szép, a víz kristálytiszta és – mivel egy öbölben helyezkedik el – szinte teljesen szélmentes, így kiválóan alkalmas a fürdőzésre.

Agios Konstantinos szintén egy kis halászkikötő, mindössze néhány kis syrmatával. A kis „falu” érdekessége egy sziklába vájt, földalatti kápolna, amelyet dagálykor elönt a tengervíz, így nem biztos, hogy meg tudjuk belülről is tekinteni (mi sem tudtuk). A kápolnában minden – a berendezési tárgyak is, beleértve a padokat is – a sziklából kerültek kialakításra. A kikötő melletti tengerpart (Alogomendra) is gyönyörű, a tenger által kivájt kőhidakkal, mindenképpen érdemes megnézni.

A két falucskát fel lehet fűzni egy útra a következőkben tárgyalt Sarakinikóval és Papafragasszal, és csak a térképen jelölt, de itt részletesen nem tárgyalt Mandrakiával (ahol, ha szerencsénk van megnézhetjük, hogy hogyan szárítják a napon a helyiek a polipokat, sőt meg is kóstolhatjuk ezt a csemegét), a kristálytiszta vizű Mytakas stranddal és Polloniával, melynek tavernáiban kiváló friss tengeri étkeket szolgálnak fel, és a kis kikötőjéből indul komp Kimolos szigetére, ha ezt is szeretnénk megtekinteni.

Sajnos erre a területre – így Sarakinikóra is – jellemző, hogy gyakori az erős, a szigeten Melteminek nevezett szél, melynek következtében erős lehet a hullámzás.

Megjegyezném, hogy sok kirándulóhajó a körúton kiköt Kimoloson egy ebédszünet erejéig, ha ebéd helyett/mellett gyalog szeretnénk felfedezni a szigetet, ezt megtehetjük akkor is, mert sok látnivaló Kimoloson nincsen, kivéve Skiadit, a csodálatos kőgombát, melyet a szél alakított ki (mi nem láttuk, de fotót bőven találunk róla, ha keresünk), azonban ezt csak az tudja megnézni, aki hajlandó az úttól a hosszú, több kilométeres sétára, mert sajnos és érthetetlen módon nincs kiépített út ide. Az említett ebédszünetben Skiadit semmiképpen nem fogjuk tudni megnézni, ha ezt szeretnénk, akkor Polloniából vagy Adamasból hajózhatunk át Kimolosra.

[8] Sarakiniko

Sarakiniko Milos egyértelműen legszebb és talán leghíresebb strandja, számos Görögországot népszerűsítő brosúra, utazási katalógus szereplői a strandról készült fényképek. Könnyen elérhető autóval akár Adamasból, akár Plakaból, vagy beillesztve az előbb említett útvonalba. Nem messze a strandtól (nagyjából 200-250 méter) egy nagy parkolóban hagyhatjuk az autónkat, innen pedig már láthatók a strandot körülölelő sziklák is.

A keskeny hasadékot, hófehér sziklák szegélyezik, melybe a tengervíz és az erózió a különleges, csodálatos formákat vájt, mintha egy óriás járt volna arra és tejszínhabot fújt volna ki a tengerparton, ami megszilárdult. Sokszor nevezik Moon Beach-nek (Hold Part) is, mert sokakat egy űrbéli tájra emlékeztet.

Maga a strand keskeny és csak közvetlenül a tengervíznél homokos, így az idelátogató fürdőzők jelentős része a fehér sziklákra teríti a ki a törölközőjét a napozáshoz. Aki nem csak fürdőzni szeretne itt, felmászhat a sziklákra, melyek – bár távolabbról simának és csúszósnak tűnnek –, rendkívül könnyen megmászhatóak.

Érdemes azonban egy kicsit körbejárni a területet és nem csak a strandon (nap)fürdőzni. A helyi legenda szerint a hasadékot kalózok használták a zsákmányuk elrejtésére, melyet a sziklába vájt alagutakban helyeztek el. Habár minderre semmi bizonyíték nincsen, a sziklában valóban látható néhány minden bizonnyal ember által kialakított alagút, így a legenda akár igaz is lehet.

Körülbelül száz méterre, keletre található Sarakiniko másik látványossága, egy kettétört hajóroncs, melyet ott hagytak az enyészetnek a parti sziklákon. Semmilyen jelzés vagy iránymutatás nincsen, ami segítené a roncs megtalálását, de amíg el nem nyeli a tenger, rá fogunk lelni. Amikor mi Miloson jártunk, a hajókirándulás alkalmával megkérdeztem, hogy mi lesz a ronccsal, de a helyi idegenvezető csak vonogatta a vállát. Azt mondta, hogy semmit nem terveznek vele, rábízzák a természetre, mert szerintük a tenger az erős szél által korbácsolt hullámok miatt úgyis hamarosan elnyeli. Nos, utánanéztem, egy 2018-ban készült kép szerint ma már sokkal kevesebb látszik a roncsból, mint a mi képeinken látható, inkább csak az orrész és egy magasabb oszlop áll ki a tengerből, de annak ellenére, hogy évek teltek el a mi képeink elkészítése óta, a roncs nem akarja megadni magát. A Google Maps-en rákeresve könnyen megtalálhatjuk a 2018-as képet.

Sarakinikót valóban érdemes kicsit körbejárni, mert a strandot jelentő hasadék környékén csodálatos a tengerpart a hófehér sziklába az erózió vájta barlangokkal és más különböző formákkal, azonban készüljünk az itt nagyon gyakori Meltemi szélre, mely egykoron, a ma roncsként megtekinthető hajó vesztét is okozta.

[9] Papafragas

Papafragas egy újabb különleges és furcsa, de gyönyörű strand, melyet a part szépsége miatt érdemes akkor is meglátogatni, ha kicsit távolabb esik Adamastól, hiszen a sziget észak-keleti részén található. Két hasadékban két apró strand található, melyekhez a sziklafalon ereszkedhetünk le egy keskeny ösvényen. A lemászás nehéz és veszélyes, ahogy a hasadékokba sokszor becsapó hullámok miatt a tengerbe merészkedés is az. A veszélyre több jelzés is felhívja a figyelmünket.

Elsősorban nem a strandolás miatt érdemes meglátogatni Papafragast, hanem a látkép miatt, melyet a sziklák tetejéről élvezhetünk. A hasadékokba beszáguldó tengervíz, a különleges sziklaformációk, a partvonal szikláiba vájt barlangok és boltívek látványa feledhetetlen élmény.

[10] Gerontas

A déli parton szerintem egyik legszebb, szárazföldön is elérhető strand a Gerontas-öböl. Ez a part kevésbé híres és népszerű, mint sok más, az én véleményem szerint kevésbé attraktív part, aminek az oka megint valószínűleg a görög hanyagságban keresendő, hiszen a megközelítése viszonylag bonyolult és fáradtságos. Maga a strand egy kőbánya munkaterületén belül található, azonban szerencsére magához a parthoz nem nyúltak. Viszonylag nehéz megtalálni a strandot. Egy többé-kevésbé jó minőségű földúton tehetjük meg az út nagy részét Gerontas felé, majd az autónkat hátrahagyva rövid séta után érjük el a sziklafal szélét, ahonnan már láthatjuk a partot. A tengerpartra egy keskeny, kitaposott ösvényen jutunk le. A strand általában nem zsúfolt, csak néhányan másznak le a tengerig. Gerontas legnagyobb különlegessége a tenger vájta karcsú boltív, melyhez akár ki is úszhatunk a partról.

Egyéb látnivalók

A déli, keleti és a nyugati partvonal látnivalói autóval és szárazföldön csak részben látogathatók. Ezért nem ebben a részben tárgyalom a milosi top látnivalót, Kleftikót sem, hanem a következő hajós körúttal foglalkozó posztban. Milos szigete az a hely, ahol az autónkkal bárhol megállunk a tengerparton és csodálatos helyeket fogunk látni, színes, rétegzett sziklafalakat, gyönyörű sziklaalakzatokat, barlangokat és boltíveket, sziklahasadékokba és résekbe bevágtató és ott tomboló hullámokat. Aztán beülünk az autónkba és továbbmegyünk néhány száz métert vagy egy kilométert, megállunk és minden kezdődik elölről. Vagyis érdemes csakúgy autózni, ahol érdekes helyet sejtünk, megállni, talán kicsit sétálni és megnézni a partot, a sziklafalakat.

Milos ráadásul a nap- és tengerimádóknak is csodálatos úti cél, hiszen számos gyönyörű strand található körben a szigeten. Néhány csak felsorolásszerűen, a teljesség igénye nélkül:

Firiplaka: autóval is könnyen megközelíthető, szép, színes sziklafalakkal határolt strand, hatalmas sziklaalakzatokkal.

Tsigrado: csak gyalog és rendkívül nehezen megközelíthető, nagyon szép tengeröböl, a lejutás veszélyes, az út végén egy létrán kell lemászni, ha a létra éppen nincsen összetörve. Frusztráló, ha a nehéz séta végén azzal szembesülünk, hogy nem tudunk lejutni a nagyjából három-négy méter mélyen lévő partra, azonban megközelíthető hajóval is Adamasból.

Agia Kyriaki: autóval elérhető, hosszú, „milosi mércével” kissé unalmas, ám kellemes strand.

Ammoudaraki: autóval, földúton elérhető homokos strand, melyet gyönyörű sárgásfehér sziklafal határol.

Triades: autóval nehezen megközelíthető három, sziklafallal elválasztott, szép, homokos partszakasz, azonban a területen elvileg a viperaveszély valós és az út egy részén sétálnunk kell. Normál autóval is megtehető az ide vezető út (már ameddig van út), de 4x4-es autó ajánlott.

Gerakas beach: biztonságosan és normálisan csak hajóval megközelíthető, gyönyörű, hófehér sziklafalakkal határolt strand, körülötte a tengeren a hófehér sziklába vájt barlangokkal.

Paleochori: gyönyörű, könnyen, autóval is megközelíthető strand, melyet színes, elsősorban vörös sziklafalak határolnak, melyek a vulkánikus eredetről tanúskodnak. A vízben, a part közelében forró források találhatók, melyek helyenként érezhetőek is a vízben. A helyi tavernák közül egyesek a vulkánikus hőt használják az ételek elkészítéséhez, így megkóstolhatjuk a „vulkanikus” konyha remekeit is.

(A)Chivadolimni beach: a milosi nagy öböl partján található strand, a szörfösök kedvelt partja a szigeten, olyankor, amikor a meltemi fúj. Nevét a kagyló és a tó görög szavak összevonásával képezték, mivel a strand keskeny homokos fövenye mögött egy kis tó található. Hosszú, homokos part, türkizkék vízzel. Könnyen megközelíthető, közel fekszik repülőtérhez.

Lagada beach: tulajdonképpen a kikötőváros, Adamas egyik strandjának is tekinthetjük ezt a szép, homokos partot, melyet a városból akár gyalog is elérhetünk.

Papikinou: Adamas másik strandja, nagyjából 500 méterre kikötőtől a másik irányba. Mindkét part a kikötő közelsége miatt népszerű, így itt nem tudjuk magunkban élvezni a tengert, ha erre vágyunk, kicsit el kell távolodnunk a kikötőtől.

Provatas beach: könnyen elérhető, szép, homokos strand, nagyon lassan mélyül, sokáig sétálhatunk befelé a tengerbe.

Búcsúzóul pedig még néhány kép Milosról:

Ebbe a részbe most ennyi fért bele. Milos annyira gazdag látnivalókban és gyönyörű strandokban, hogy természetesen számos közülük nem szerepel ebben a leírásban, de azt gondolom, hogy néhány napra, amit az ide látogatók általában a szigeten töltenek, bőségesen elegendő vagy éppen túl sok, az itt említett látnivalók és partok sora. Ha azonban egy-egy strandon a parton sütkérezve fél-fél napot eltöltenénk, akár 10-12 napra is találunk elfoglaltságot. Természetesen az interneten rengeteg további kép található Milos partjairól, strandjairól, kis kikötőiről és falvairól, lehet onnan is ötletet meríteni. A következő, befejező részben hajóra szállunk és körbejárjuk a szigetet, hogy a tengerről is megtekintsük a gyönyörű partvonalat. Őszintén remélem, hogy legközelebb is velem tartotok.

egyeb_11.JPG

Plaka, templom a távolból 
Többször meg akartuk nézni belülről, de a két utazásunk során egyszer sem
találtuk nyitva

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr1714728695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása